Coduri de onoare

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Coduri de onoare jpeg

Onoarea, în westernurile clasice, nu era totuna cu legea, ba chiar se definea în opoziţie cu ea. Eroul westernurilor nutrea respect pentru un cod al onoarei personal, nicidecum faţă de cel oficial, al legilor scrise, şi acţiona cu scopul îndeplinirii unei datorii (care, de cele mai multe ori, era un act de răzbunare), finalizate cu un schimb de focuri de arme. 

Once Upon a Time in the West / Undeva, cîndva în Vest (1968) de Sergio Leone 

În spaghetti-westernul lui Sergio Leone, Once Upon a Time in the West / Undeva, cîndva în Vest (1968), două fire narative, care se vor întîlni în final pentru deznodămînt printr-un act de dublă răzbunare, se desfăşoară în paralel. Pe de o parte, într-o expozițiune intenționat lungită, Jill McBain (Claudia Cardinale) e urmărită de cameră în cadre lungi, însoţită de muzica lui Ennio Morricone, pe tot parcursul său, de la coborîrea sa dintr un tren, nerăbdătoare să fie întîmpinată, pînă la conştientizarea că nu va sosi nimeni pentru a o lua, urmînd trecerea sa cu o trăsură printr-un peisaj arid şi pustiu, care îi e vizibil străin, şi pînă la poposirea acasă la noua sa familie. Spectatorul ştie mai multe decît ştie personajul ei (printr-un montaj paralel, care ne arată pregătirile noii familii pentru a o primi cum se cuvine). Ajungînd la noua ei casă, Jill îşi va găsi toţi membrii familiei, înşiraţi în faţa casei, împuşcaţi de o bandă de răufăcători. Pe de altă parte, în cel de-al doilea fir narativ, un bărbat misterios cu o muzicuţă (Charles Bronson) îl caută pe acelaşi ucigaş al familiei McBain (Henry Fonda), însă spectatorul ştie mai puţin despre el şi despre motivaţia sa decît aflase despre Jill, și pentru că acesta păstrează tăcerea pînă în momentul răzbunării finale şi al spălării onoarei. Legea nu îşi face datoria, lă-sînd impresia unei abandonări totale a celor fără apărare în faţa pustiului în care trăiesc. Motivaţia bărbatului misterios e una de „ochi pentru ochi“, specifică codurilor westernului. 

The Searchers / Căutătorii (1956) de John Ford. 

O situaţie în care în centru stă recuperarea, mai degrabă decît dorința de răzbunare, e cea din The Searchers / Căutătorii (1956) de John Ford. Un bărbat (interpretat de John Wayne) pleacă în căutarea nepoatei sale (Natalie Wood), pentru a o aduce acasă după ce fusese răpită de indieni, care îi devastaseră casa şi îi omorîseră părinţii. Spre deosebire de westernul lui Sergio Leone, nu atît uciderea adversarilor răufăcători e importantă în westernul lui John Ford, ci găsirea nepoatei, recuperarea sa care pare aproape imposibilă. Tipul de protagonist imaginat de Ford e un erou care respectă un cod al onoarei, dar care, spre deosebire de mai tînărul tovarăș de drum (Jeffrey Hunter), nu se arată deloc mulţumit de îndatorirea morală pe care şi a luat-o. 

No Country for Old Men / Nu există ţară pentru bătrîni (2007) de Ethan Coen, Joel Coen. 

Lucrurile devin mai nuanţate într un film care păstrează parţial structura westernului, dar e adaptat prezentului, precum No Country for Old Men / Nu există ţară pentru bătrîni (2007) al fraţilor Coen, în care un personaj este urmărit de cameră pe măsură ce duce la îndeplinire o serie de crime, pentru care spectatorul nu primeşte nici o motivaţie. Portretul conturat de frații Coen devine mai nuanţat în comparaţie cu un portret clasic al unui răufăcător sau erou tipic, de vreme ce codul după care acţionează nu e doar personal (legea e împotriva sa), ci şi necunoscut nouă – spectatorul nu află cine este şi de ce ucide, iar problema care se pune este şi aceea a posibilităţii cunoaşterii lor. 

Ancuța Proca este critic de film.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Bernadette Szocs (Facebook) jpg
Sătul să i se tot adreseze întrebarea pe care nu mai vrea să o audă, și anume de ce a plecat din juriul emisiunii de la Antena 1, Mihai Bendeac a rupt tăcerea într-un mesaj postat pe rețelele de socializare
„Sunt incredibil de prost” Ce a primit Mihai Bendeac după ce a comandat două covoare pe un site celebru de cumpărături: „Când am pus mâna pe pachet...”
Mihai Bendeac a avut parte de o întâmplare nefericită după ce a comandat două covoare de pe un site celebru de cumpărături online. Comediantul a povestit totul pe rețelele de socializare și a subliniat că nu se aștepta să primească așa ceva.
alarma cu bomba pe aeroport marea britanie gatwick FOTO captură X jpg
Alarmă cu bombă pe aeroportul unui oraș cu peste un milion de români
O bombă a fost găsită de experți în detonarea explozibililor în terminalul sudic al aeroportului din Gatwick, Marea Britanie.
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Valeri Zaluzhni
Al Treilea Război Mondial a început oficial, spune fostul comandant suprem al armatei ucrainene
Fostul comandant suprem al armatei ucrainene are o perspectivă sumbră asupra situației războiului.
Foto Electrica 1 jpeg
Electrica și Esyasoft (EAU) au înființat o nouă companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei
Electrica și Esyasoft (EAU) au înființat o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării rețelelor electrice, denumită Electrica Esyasoft Smart Solutions S.A.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Oferte imbatabile în acest weekend la Kaufland, Lidl și Auchan. Prețuri cu 40% mai mici, va fi bătaie pe ele
Reduceri de 20%, chiar 40%, la zeci produse din magazinele Lidl, în perioada 23 - 24 noiembrie 2024. Reducerile se aplică la produsele din carne, brânzeturi, legume și fructe.
Untitled design (10) jpg
Damian & Brothers și Delia electrizează petrecerile cu „Fă-ți numărul”, iar Theo Rose și Smiley emoționează cu „Ultimul dans”
Damian & Brothers cu Delia fac vibe-ul să explodeze în „Fă-ți numărul‟, iar Theo Rose și Smiley aduc emoții pure cu „Ultimul dans‟ – două piese fresh care îți fac sufletul să vibreze și picioarele să danseze!
BOGNER magazin romania  foto bogner jpg
Un brand de lux s-a lansat în România: prețurile articolelor variază între 100 și 4.500 de euro
Un brand german de lux activ din 1932 a anunțat deschiderea unui magazin monobrand în România, așteptându-se la o cifră de afaceri anuală de 1,2 și 1,5 milioane de euro.