Coaching-ul, „despre a face şi nu despre a şti“

Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Coaching ul, „despre a face şi nu despre a şti“ jpeg

-  interviu cu Horea MURGU, coach acreditat (ICI) -

Cum de v-aţi apucat de coaching?

De vreo zece ani mă ocup de coaching. Am dat de cărţile lui Tim Gallwey, care erau destul de vechi, dar nu le citisem la vremea lor. Am întîlnit un personaj care mi s-a părut fascinant, Thomas Leonard, care a murit în 2003. Într-un mod destul de discutabil m-am hotărît să continui ceea ce începuse el să facă: Leonard este printre fondatorii ICF-ul – International Coaching Federation. După un timp, şi-a dat seama că asociaţia era prea preocupată de bani, marketing, notorietate, şi a mai înfiinţat o organizaţie, IAC – International Association of Coaching, la fel de mare, cu criterii deontologige uneori mai dure. Eu sînt afiliat la cea de-a doua, care are un temperament mai pregnant umanist. Sînt Coach acreditat ICI – International Asociation of Coaching Institutes. În 2004, am putut înfiinţa pe meleaguri getodacice Coaching Institute (cu sprijinul Coadecs).

Ce este coaching-ul?

Coaching-ul se cumpără, nu se vinde. Tipul de marketing agresiv al secolului al XX-lea e nepotrivit acestui tip de activitate.

La această întrebare se pot primi zeci de răspunsuri. Definiţia pe care eu o aplic e foarte simplă, dar totuşi trebuie explicată, fiind foarte eliptică: „Acompanierea dialogului clientului centrat pe rezultate.“

Precizăm cuvintele. „Acompanierea“ cu toate sensurile din limba română, trimiţînd la muzică: de parteneriat, o oarecare contractare, creare a relaţiei, rezonanţă, dialog. Dia-logos în sensul clasic, elin, al termenului, de la presocratici, Pitagora şi Socrate încoace. O străpungere printre sensurile comunicate în cuvinte, în nonverbalul şi paraverbalul care le înconjoară. „Client“ pentru că, în româneşte, termenul de coachee e greu de importat şi nu se declină. „Client“ e corect spus pentru că presupune o anumită contractare, nu neapărat în termeni juridici sau comerciali. „Centrat pe rezultate“ – nu pe „stai să-ţi spun“, „uite ce vom face peste o jumătate de oră“... E despre a face, şi nu despre a şti, a analiza, a dezbate, a argumenta. E, în primul şi în ultimul rînd, despre a face, eventual altfel motivat şi responsabil.

Nu coach-ul merge în întîmpinarea clientului. Clientul îşi alege coach-ul, mai stă puţin de vorbă cu unul, cu altul şi vede că e o anumită alchimie care funcţionează cu un coach anume. Şi în situaţii organizaţionale, sponsorul procesului trebuie să ofere clientului cel puţin două-trei alternative. Ideea că „m-a dat la coaching“ nu funcţionează. Partenerul care alege coach-ul e deja un client dispus să lucreze la „problemele“ sale, asumate. Responsabilitatea să lucreze, „să facă“ rămîne în totalitate la client.

Cuvîntul coach nu are echivalent în română?

Eu îmi doresc ca acest cuvînt să fie absorbit în limbă pentru că nu avem altul. Antrenor înseamnă altceva, e legat de performanţa exclusiv sportivă. Pe româneşte, antrenor nu e totdeauna onorabil. Există Coach cu „c“ mare, un coach care face această activitate ca un profesionist responsabil, care răspunde de ce face şi care e acreditat pentru competenţe în această meserie, dar există coach cu „c“ mic, un meloman (eventual bine educat), un muzicant, un lăutar, nu un muzician. Noica avea o bună părere chiar şi despre unii lăutari.

Coaching-ul există doar legat de corporaţii, în România?

În România, piaţa de coaching e în general legată de organizaţii, există executive coaching şi business coaching. Dar există şi life coaching, personal coaching, e adevărat, mai puţin solicitat decît vedem cu toţii că ar fi nevoie. De regulă, în business coaching finanţatorul (sponsorul) e o companie. Eu cer ca persoana care intră în proces să plătească şi el însuşi ceva ca să se simtă direct implicat. De regulă, în coaching, costurile sînt, de fapt, un gaj. Preţul nu se face cu acelaşi raţionament ca cel pe care îl faci pentru o meditaţie şcolară sau pentru o consultanţă. Un coach onest nu poate spune care-i preţul lui, indiferent cu cine lucrează. Un om care cîştigă 1200 de lei pe lună, în mînă, nu are cum plăti o şedinţă la fel ca o persoană care cîştigă 12.000 de lei. Şi, pînă la urmă, mizele nu înseamnă acelaşi lucru pentru fiecare.

De ce apelează oamenii la coachi?

Pentru că sînt foarte multe lucruri pe care oamenii le ştiu oarecum din educaţie, din experienţă, din inconştientul colectiv, de la „supraeu“ – cum zic psihologii –, dar nu reuşesc sau nu se simt motivaţi personal să le facă. Din varii motive, pe care nu le confruntă, ascultîndu-se pe ei înşişi. E o chestiune de perspectivă asupra noastră înşine, pe care nu ne-o oferim prea des. De obicei, terapiile, consilierile terapeutice se bazează pe experienţe trecute. Coaching-ul, de regulă, este mai tot timpul orientat spre înainte: de la aici şi acum, spre în faţă. Asta este poate diferenţa notabilă între consiliere şi coaching. O altă diferenţă sensibilă, de pildă, între coaching şi mentoring este că, în demersul de mentoring, se lucrează pe harta mentorului, pe cînd în coaching se lucrează cu precădere pe harta coachee-ului. Dacă tu-mi spui cum crezi tu că ajungi de la gară aici unde vorbim acum, eu o să merg pe ideea ta, nu o să-ţi spun eu pe unde s-o iei. Graniţa e fină atît faţă de consiliere, dar mai ales faţă de mentoring. Unii spun că mentoring-ul e un coaching directiv... Multe tehnici, modele din diverse terapii (în special cele sistemice, existenţiale sau umaniste) se folosesc şi în coaching, cum ar fi sociodrama sau analiza existenţială. Analiza existenţială personală, profund dialogală, mie unuia, care mă instruiesc în Logoterapie, îmi foloseşte foarte mult. Analiza existenţială are o abordare profund fenomenologică, coaching socratic pur. Asta mi se arată, indiferent de ce cred eu că ar trebui să fie. Şi ca atare mă las în fenomenul clientului, mă pun fără etichetări, cît pot, în cadrul său de referinţă, în spaţiul său de credinţe, convingeri, valori, comportamente.

Coaching-ul pe care eu îl practic e profund fenomenologic, chiar atunci cînd îl propun a se desfăşura sociodramatic, cu „metode de acţiune“, în „acţiuni scenice“, să zic aşa. Credinţa unui coach e că omul ajunge într-o situaţie inconfortabilă ca ceva... natural. Acolo e o lecţie de învăţat, pentru acel om concret, în situaţia lui concretă, aşa cum o interpretează el. El are cu siguranţă resurse pentru ea, pentru că altfel nu ar fi ajuns pe drumul ăsta aici. E ceva al lui – problema, dilema, aspiraţia, ambiţia asta aşa formulată, chiar dacă pare „o problemă“ pe care o au şi alţii. Problema asta există, foarte probabil, şi în alte părţi ale vieţii sale: dacă nu o rezolvă acum, în această conjunctură, nu o va rezolva nici în altă parte/aspect al vieţii sale. Credinţa că orice om care are o problemă are şi resursele s-o rezolve nu e uşor de admis, mai ales din partea celor foarte analitici şi convinşi că există „o realitate obiectivă“. Orice coach ştie că realitatea fiecăruia dintre noi poate fi mai apropiată sau mai depărtată de realitatea consensuală, dar nu aici e totdeauna cheia rezolvării „problemelor“. Coach-ul îşi doreşte să-l vadă pe client autonom în reformularea problemei respective. Paradoxul demersului de coaching este că el trebuie să se facă cît mai repede inutil, cel puţin în problema concretă a unui client concret, a unui moment concret.

Care sînt cel mai des întîlnite situaţii cînd se apelează la un coach?

În organizaţii, mutarea de pe un post cu o competenţă tehnică, să-i zicem, pe un alt post unde se presupune o altă competenţă tehnică, dar care are o altă (mai mare) cuprindere managerială, de leadership. Oamenii încă mai au aderenţe mentale de pe urma culturii mai vechi şi spun: „eu sînt inginer, economist, jurist“. Sau am studii umaniste... nu mă pricep la chestii d’astea cu calculatoare... Majoritatea oamenilor nu fac doar ce au învăţat la şcoală, ba chiar fac, de cele mai multe ori, lucruri pe care au învăţat singuri să le facă din ce în ce mai bine. Sau o altă situaţie care cere coaching – cînd cineva e foarte competent tehnic faţă de o problemă, dar are mai puţine abilităţi de condus echipa, de comunicare. Nu există leadership eficace fără abilităţi serioase de coaching şi/sau mentoring.

Mai există coaching pentru schimbare de carieră, uneori în situaţii extrem de critice. Persoane extrem de performante – cărora nu li s-a reproşat nimic şi care au plecat de la 4000, 5000 de euro pe lună direct acasă, concediaţi după o „restructurare“ – pot avea nevoie de coaching. Sigur, primind cîteva şedinţe de coaching, aceştia pot găsi singuri soluţii valide pentru „cariera“ lor. De exemplu, o doamnă de 45 de ani, avînd copiii la şcoli scumpe, cu vilă, cu rate, dată afară fără să i se reproşeze nimic, care trebuie să-şi găsească un job comparabil – nu este o simplă problemă de trimis CV-uri la agenţii de headhunting. Sînt cîţiva colegi de-ai mei care au susţinut persoane aflate în asemenea situaţii grele. În astfel de cazuri, nu-l cocoloşeşti pe client, îl susţii să vadă lucid tot ce poate, ce a mai făcut în situaţii critice, ca să devină autonom şi efectiv disponibil pentru sine şi problema lui concretă.

Cum decurg şedinţele şi cum se văd rezultatele?

O şedinţă durează cam o oră. Rezultatul e simplu: omul respectiv face altfel lucrurile, pentru că se uită altfel la el şi la sarcina sa. Coach-ul ştie cursul acestui demers pentru că, de multe ori, îi dă clientului, hai să le zicem, teme pentru acasă. Numai în situaţii extrem de critice sedinţele se succed săptămînal, ca în consiliere. Coaching-ul corect făcut nu trebuie să creeze dependenţă. Între o şedinţă şi alta trebuie să se întîmple ceva în viaţa clientului, pe care cei doi să-l contemple împreună şi să corecteze ce e de corectat, aşa ca obiectivele şi scopurile clientului să fie împlinite şi ele să aibe sens pentru acesta.

Nu se pun întrebări şi, pur şi simplu, se dau răspunsuri, într-un plac conversaţional sau analitic, argumentaţional. Coaching-ul e arta ascultării autentice, nu e arta interogării, eventual, inteligente. Coach-ul nu sfătuieşte niciodată, din postura înţeleptului experimentat, treabă grea pentru cei cu un ego gonflat, dar ascultă mult, profund, făcîndu-l cu discreţie şi pe client să se asculte, poate pentru prima dată în problema respectivă. Coach-ul se preocupă să-l facă pe om conştient de cadrul lui de referinţă, de valorile lui. Coach-ul sprijină maturizarea şi dezvoltarea observatorului personal al fiecăruia dintre noi.

E o ideologie?

Nicidecum. Nu e o ideologie, e un mod firesc, natural, de relaţie interumană, care există de cînd lumea, dar care a fost – din păcate, poluat de spiritul competitiv al dezbaterilor retorice, critice şi, de cele mai multe ori, sofistice. În ultimii 30 de ani, mulţi au observat că simplele training-uri nu produc schimbări de comportamente şi atitudini concrete. Oamenii află – pe palierul a şti – cîte ceva, dar nu aplică, din varii motive. Din dorinţa de eficienţă, a apărut sandvişul training – coaching. Training-ul e de multe ori doar 20% dintr-o schimbare preconizată.  

a consemnat Iaromira POPOVICI

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

marie helene fabra bratianu stranepoata ion ic bratianu FOTO Denis Grigorescu
Strănepoata lui Ion I.C. Brătianu: „Cum poate candida Călin Georgescu la alegeri democratice fiind admirator al anti-democraților Ion Antonescu și Zelea Codreanu?“
Marie-Hélène Fabra Brătianu, strănepoata fostului prim-ministru al României Ion I.C. Brătianu, a comentat în exclusivitate pentru „Adevărul“ rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România și scorul foarte slab al PNL, partidul care a cunoscut gloria în vremea Brătienilor.
Pregatiri pentru parada militara desfasurata in Bucuresti cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei 1 decembrie 2023 FOTO Inquam Photos George Calin (2) jpg
Programul Paradei de 1 Decembrie din Capitală. Harta cu restricţiile de trafic şi rutele alternative
Ca în fiecare an, pe 1 Decembrie în Bucureşti are loc Parada militară dedicată Zilei Naţionale a României. Vă prezentăm programul acesteia, dar şi restricţiile de circulaţie, pentru maşini şi pietoni, precum şi rutele alternative.
Charlie Ottley FOTO Facebook
Charlie Ottley, mesaj pentru români: „Ar fi complet de neiertat să nu votați acum când viitorul vostru și al copiilor voștri atârnă în balanță”
Cunoscutul jurnalist britanic Charlie Ottley, cel mai mare promotor al ţării noastre peste hotare, a vorbit pentru „Adevărul” despre importanța votului românilor la alegerile prezidențiale și despre „Wild Danube”, documentarul ce va fi prezentat miercuri 27 noiembrie în Parlamentul European.
mircea vulcanescu
28 noiembrie: Ziua când a murit în închisoarea din Aiud filosoful anticomunist Mircea Vulcănescu
Data de 28 noiembrie are semnificații importante pentru mai multe personalități ale vieții culturale, artistice și spirituale ale României.
babasha chefi la cutite instagram jpg
Babasha i-a impresionat pe jurații de la „Chefi la Cuțite”. A primit toate cuțitele și a dezvăluit cum a gestionat huiduielile a 50.000 de oameni: „Cel mai rău a fost..”
În această seară, show-ul culinar „Chefi la cuțite” a adus pe micile ecrane un moment inedit și plin de emoție. Babasha, cunoscut pentru energia și carisma sa, a gătit împreună cu sora sa, Bianca, o „reinterpretare a unui fel de mâncare”.
Ilie Bolojan - FOTO Eduard Enea
Ilie Bolojan, sceptic cu privire la anularea turului 1 al alegerilor prezidenţiale: „Să nu transformi o problemă complicată în una şi mai complicată”
Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale este o „chestiune foarte sensibilă”.
Lucrări la Autostrada cu tuneluri Holdea margina  Foto DRDP Timișoara (9) jpg
Tunelurile de pe Autostrada vestului, în șantier. DRDP Timișoara: „Cele două structuri vor fi unice în România”
Portalurile viitoarelor tuneluri de peste doi kilometri de pe Autostrada Lugoj - Deva au intrat în șantier. Cele două structuri vor reprezenta o premieră în ce privește modul de construcție, informează specialiștii.
david om al strazii captura video jpg
„Sunt vai de steaua mea” Cine este David, omul străzii care i-a impresionat pe internauți. Vorbește fluent limba engleză, deși nu a studiat-o niciodată
Nu a studiat-o niciodată, dar David, un om fără adăpost, vorbește fluent limba engleză. Povestea lui a înduioșat o întreagă comunitate. Bărbatul, care are 61 de ani, a început să locuiască pe străzi după moartea părinților și surorii sale.
STUDENTI jpg
Scrisoarea-manifest a unui student pentru politicieni: „Îmi doresc să fiu liber”
Un student a transmis într-un mesaj ce-și dorește cu adevărat de la clasa politică în contextul alegerilor din această perioadă. Scrisoarea a fost primită și publicată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și ar trebui percepută ca un semnal de alarmă pe care îl trag tinerii