Claritas Scripturae

Publicat în Dilema Veche nr. 709 din 21-27 septembrie 2017
Claritas Scripturae jpeg

Unul dintre cele patru principii teologice esențiale ale Reformei este „sola scriptura“ (numai scriptura), menit să pună conținutul biblic la adăpost de interpretările nelegitime și abuzive – după Martin Luther – ale Bisericii Catolice. Conform acestui principiu, textul biblic beneficiază de o claritate intrinsecă – claritas scripturae – care îl face direct accesibil cititorului credincios.

Următorul pas firesc pentru ca această accesibilitate să fie deplină a fost traducerea Bibliei din latină în limba populară a țării – o altă temă centrală a Reformei. De altfel, cultul în limba națională – astăzi, ceva de la sine înțeles – e o idee a Reformei.

În România, Reforma s-a propagat fulgerător în Ardeal și în Moldova, prin intermediul populațiilor săsești și maghiare, la numai cîteva decenii după publicarea Tezelor lui Luther. În Ardeal au fost tipărite primele cărți în limba română, chiar dacă într-un gest interpretat de unii istorici ca strategie prozelitistă: Catehismul românesc (Sibiu, 1544), Tetraevanghelul slavo-român (Sibiu, 1551-1553), Tetraevanghelul românesc (Brașov 1561) ș.a. În tot cazul, o consecință neprevăzută a prozelitismului reformat din Transilvania fost „decizia oficialilor Bisericii Ortodoxe din Moldova și Țara Românească de a-și asuma ei înșiși, pentru a l putea controla, procesul de înlocuire a limbii slavone cu limba română“ (Eugen Munteanu). Astfel a văzut lumina tiparului și Cazania mitropolitului Varlaam (1643), lucrare care a pus bazele limbii române literare.

În sfîrșit, celor care vor ofta a lehamite văzînd un Dosar despre religie, Biserică și alte „inactualități“, le amintesc că Reforma e, în fond, tot ceea ce se opune țesutului mort, laturii devenite redundante și neconvingătoare a Bisericii; și e, în sens larg, materializarea a ceea ce simțim fiecare dintre noi atunci cînd sîntem dezamăgiți de cler și de funcționărime, de Biserică sau de alte instituții, de „abuzurile în serviciu“ de tot felul (a se vedea textul dlui Hans Klein). Altfel spus, nimic nu e mai viu, mai nou și mai actual ca Reforma. De s-ar petrece și la noi una, fie și numai în speranța unei productive și revigorante Contrareforme răsăritene!

Îi mulțumim dlui conf. univ. dr. Emanuel Conțac pentru inițiativa acestui număr și pentru sprijinul editorial substanțial.

Ilustraţii de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Mario Anzler, foto Aleteia org jpg
Cum este să-ți petreci viața păzindu-l pe papă. Un bărbat din Garda Elvețiană a descoperit toate secretele: „Bietul Părinte a fost călcat în picioare”
Sub domul impunător al Bazilicii „Sfântul Petru” din Vatican, o santinelă îmbrăcată în culori vibrante de albastru, roșu și auriu păzește zi și noapte, amintind de o tradiție veche de peste cinci secole.
Colaj candidati alegeri prezidentiale FOTO Mediafax
Cele trei Românii politice au cuvântul. Alegerea ne va influența pentru o generație
În primele zile din ianuarie, am vorbit despre „cele trei Românii politice” și despre semnificațiile paradigmatice ale acestor opțiuni electorale clar conturate din 2025, pentru viitorul țării.
rusia recruteaza cu forta oameni fara adopost din Ucraina foto unrc png
Rusia ar recruta persoane fără adăpost din teritoriile ocupate ale Ucrainei: „Fără pașaport? Semnează un contract!”
Moscova intenționează să recruteze forțat persoanele fără adăpost din teritoriile ocupate ale Ucrainei pentru a lupta în forțele armate ruse.
tulips 3365630 1280 jpg
Ce trebuie să pui la rădăcina lalelelor scuturate, în luna mai, ca anul viitor să înflorească și mai bogat? Trucurile străvechi ale străbunicilor noștri
Pe măsură ce luna mai aduce zile mai calde și mai lungi, grădinile își schimbă încet înfățișarea. Lalelele, reginele începutului de primăvară, își încheie spectaculoasa paradă de culori.
Vot legea pensiilor/ FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Muncii, cu lacrimi în ochi după ce s-a votat moțiunea împotriva sa: „Este matematică electorală”
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că s-a făcut o nedreptate luni, când s-a votat moțiunea împotriva sa și a trecut de Senat. Aceasta a fost surprinsă ieșind din sala de plen cu lacrimi în ochi.
pana curent jpg
Atac cibernetic, defecțiune tehnică sau fragilitatea sistemului energetic. Marile întrebări după căderea masivă a curentului în Spania și Portugalia
O pană de curent de proporții a afectat astăzi întreaga Peninsulă Iberică, iar ecourile crizei au ajuns rapid și în Franța, Belgia și Andorra.
Donald Trump și Volodimir Zelenski au avut o discuție intensă la funeraliile Papei FOTO EPA EFE jpg
Rusia cere recunoașterea Crimeei drept condiție pentru încheierea războiului. Kremlinul așteaptă semnale de la Kiev pentru negocieri de pace
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut recunoaşterea internaţională a regiunilor ucrainene anexate de Moscova, inclusiv a peninsulei Crimeea, drept o condiţie pentru o soluţionare paşnică a conflictului în Ucraina, reiterând practic condiţiile maximaliste ale Rusiei.
Rimetea jpg
Satul din România cu locuințe istorice și peisaje montane de-ți taie respirația! A fost ales "Destinația Anului 2025"
În mijlocul unui peisaj de basm, recent, s-a dat startul oficial al sezonului turistic în satul Rimetea, o localitate cu o istorie de aproape 800 de ani, care a fost desemnată și Destinația Anului 2025.
Elias Charalambous (Sportpictures) jpg
Antrenorul FCSB-ului, calități pe placul patronului: E cuminte om, mă ascultă, nu zice nimica!
Gigi Becali, 66 de ani, l-a mai umilit o dată pe antrenorul Elias Charalambous, 44 de ani.