Cîte ceva despre bunici

8 decembrie 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

- bunicii au casă cu cerdac la ţară, ogradă cu animale şi grădini cu cireşi şi meri, bunicii poartă baston, se bărbieresc cu briciul şi se dau cu ulei pe păr, bunicile au rame cu fotografii vechi, macramé-uri, casete cu bijuterii, fote, cămăşi de ie şi rochii demodate cu broşe în piept, atîrnînd în dulapuri cu miros închis; - bunicii te învaţă să dai cu coasa punîndu-ţi pălăria sub braţ (care nu trebuie să cadă), îţi arată cum să dai cu sapa fără să tai cartofii, cum să pui hamul pe cal, cum să dai cu parafină pe tălpile saniei, cum să schimbi ventilul la bicicletă, bunicile te învaţă cum să ţii mîinile cînd te rogi, cum să bagi aţa prin urechile acului, cum să stropeşti cu puţină apă zahărul presărat pe felia de pîine uscată; - bunicii ştiu că va ploua dacă rîndunicile zboară jos cu pămîntul, bunicii îşi înnoadă întîi şireturile de la gheata dreaptă, bunicile aruncă în foc părul rămas în piaptăn să nu calce cineva pe el şi să le doară capul; - bunicii te-au învăţat Înger-Îngeraşul meu, Un pitic atît de mic, Mama lui Ştefan cel Mare şi Treceţi batalioane române Carpaţii; - bunicii beau ţuică direct de la ţeava cazanului (iarna o fierb cu puţin piper), au mereu în buzunarul hainei un coltuc de pîine şi înjură de Cristos, Cruce şi Paşte, bunicile fac colivă cu bomboane mici şi colorate pe care le aşază în formă de cruce, bunicile poartă iconiţe mici la gît, se închină repede şi des şi îşi pun mîna la gură cînd se miră; - bunicii au murit pe front sau au un picior şchiop, bunicii au fost legionari, au făcut închisoare, le-a luat CAP-ul caii, bunicile mulg vaca cu ambele mîini, ţes preşuri, fac ciorapi din lînă şi gătesc ciorbă de măcriş, de lobodă, urzici şi praz; - bunicii ştiu să cînte din frunză şi din solz de peşte, şi-au făcut coşciug şi îl ţin în podul casei plin cu fasole, bunicile poartă basmale şi papuci de cauciuc cu găuri în tălpi; - bunicii strîmbă din nas cînd te văd cu blugii rupţi, tricouri cu cranii şi cercel în nas, bunicii îţi trimit la cămin borcane cu miere, dulceaţă de nuci verzi şi plăcintă cu dovleac, bunicii n-au bani de medicamente, bunicii îţi dau din pensia lor să mergi la discotecă şi te întreabă cîţi ani o să mai faci facultate; - bunicii sînt înţelepţi, bunicii sînt pisălogi, bunicii ştiu întîmplări cu moroi şi comori ascunse prin rîpi şi, în general, sînt plini de poveşti pe care le-ai mai ascultat de sute de ori, dar îţi plac la fel de mult; - bunicii îi băteau pe părinţii noştri cînd erau mici şi făceau boroboaţe, bunicii au mîini noduroase, bunicile au pielea de hîrtie creponată, bunicii cred că placa de surf are motor sub apă, trimit plicuri cu etichete la promoţii, bunicii votează cu Iliescu; - bunicii sînt cele mai ciudate şi mai iubite rude ale noastre! (M. C.)

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Masina intrata in gard, Db mp4 thumbnail png
Accident grav în Dâmbovița. Un șofer pierde controlul și intră direct într-un gard VIDEO
Două persoane au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un gard. A fost nevoie de descarcerare, întrucât o femeie a rămas captivă între fiarele contorsionate.
microfon ascuns mic shutterstock 2138678309 jpg
Condamnat penal şi obligat la despăgubiri pentru spionarea soţiei. Cum l-a demascat femeia
Un stomatolog din Oradea prins că a montat microfoane în casă şi şi-a interceptat soţia a fost condamnat penal şi obligat la plata unor despăgubiri morale către victima sa.
Oleksiy Danilov FOTO Wkipedia
Ucraina critică propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul
Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, relatează publicaţia Financial Times.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.