CITATE

Publicat în Dilema Veche nr. 209 din 18 Feb 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

- Bună ziua!, îi zic. La parter? - Cîto? mă întreabă ea nedumerită în rusă. Mojno po russki? - Da. Pot şi în rusă, şi în engleză, şi în franceză... Idi na hui. Va te faire enculer! Fuck you! Dar prefer s-o fac în limba mea. Du-te-n pizda mă-tii! Tată, era pentru a doua oară cînd am simţit orgasmul! (...) Fuck you, America! Fuck you, Europa! Fuck! De ce fuck! Nici de înjurat nu mai înjuri în limba ta. Băga-te-aş în pizda mă-tii, America! Băga-te-aş în pizda mă-tii, Europa! Băga-te-aş în pizda mă-tii de fuck! (Nicoleta Esinencu, Fuck you, Eu.Ro.Pa!, 2004) Nils (după momente bune în care nu se mişcă, urlă răguşit): Ce pula mea!? (caută cu o mînă ceasul cu alarmă, care continuă să funcţioneze): Băga-mi-aş pula-n mă-ta, unde pula mea eşti? Futu-ţi... (îl dibuieşte într-un sfîrşit, îi dă un pumn şi îl aruncă de pămînt. În tot acest timp, Nils nu se mişcă din poziţia iniţială.) Alarma se opreşte momentan. Nils (mormăie): Cine pula mea m-a pus să ţin căcatul ăsta în priză? Alarma porneşte din nou. Nils cască şi se ridică parţial. Are părul vîlvoi şi e mahmur. După un maxim efort de concentrare şi cîteva mişcări de dezmorţire se ridică tacticos din pat, scoate ceasul din priză şi îl aruncă pe geam. Se aude un ţipăt. Voce spartă (furioasă): Să-mi bag pula în ăla care a aruncat... aaa... băga-mi-aş... Nils (urlă pe geam): Ce pula mea zici acolo, boschetar nenorocit?! Şterge-o pînă nu îţi sparg faţa... în pula mea... (Peca Ştefan, Ziua futută a lui Nils, 2002) Miki: Dacă asculţi muzică de căcat! Ada: Beatles nu e de căcat! Miki: Aşa zice şi bunică-mea. Ada: Ce, căcat? Ştii ceva? Mă bucur că ţi-a dat Ruxandra papucii. Eşti un cretin. Miki: Du-te-n pula mea. Ada: Şi vulgar. Miki: Nu zău. Miss "All you need is love" aici de faţă iubeşte un poponar, e pacifistă şi nu zice pulă. Dac-ar fi poponar, l-ai iubi şi pe Mircea Radu. Ca să ai de ce să suferi. Ada: Nu mai zi poponar! Miki: Atunci zi pulă! (Maria Manolescu, With a little help from my friends, 2006) Toţi: Alo! Da, spune! Rolando: Căcat. Maria: Căcat. Paula: Căcatul căcatului. Rolando: Să ţi-l bagi în cur pe Big Dick ăsta al tău cu ofertele lui cu tot. Paula: Băi, deci eu mă simt foarte bine... da, excelent... şi nu înţeleg de ce trebuia să mă suni... Maria: Dragă, puteai să te alarmezi mai devreme... stau aici de jumătate de oră... Rolando: Da, sînt în Space. Nu, nu singur, ai să rîzi, sînt cu două superpizde pe care o să le fut toată noaptea. Paula: Trebuie să închid acum... da, sînt cu cineva... ţie ţi se pare devreme? Mă rog, diferenţa de fus orar! Mi se rupe. Maria: Nu, nu mai vin nicăieri pentru că şi eu m-am întîlnit cu nişte prieteni. Aşa că fac ceva pe Faceul tău! (Gianina Cărbunariu, Stop the tempo!, 2003)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.