Cît de ficționale sînt țările și spațiile în care trăim?

Publicat în Dilema Veche nr. 950 din 23 – 29 iunie 2022
Viețile netrăite jpeg

Zece scriitori și o întrebare: „Unde ați vrea să trăiți?” – altfel spus, un număr dedicat ficțiunii și realității deopotrivă. În aprilie, una dintre revistele mele preferate, Les Inrocks, a făcut cam același lucru. A provocat mai mulți autori să vorbească despre țara în care ar vrea să locuiască. Am citit atunci cu mare plăcere textele scriitorilor francezi, poveștile lor utopice și politice, mai ales că mulți dintre invitați veneau din alte spații geografice decît cel francez.

Apoi, s-a întîmplat ca întrebarea asta să mă prindă într-un moment din viață în care m-am chestionat cu privire la cum ar fi să locuiesc, pentru prima dată, în altă parte. Și ce înseamnă un spațiu în care să ajungi să te simți acasă. Nu mi-am dorit să plec cînd eram adolescentă, poate pentru că nu sînt nici aventurieră, nici curajoasă. Apoi, pentru că toată viața mea s-a construit în jurul scrisului, m-am legat singură de un picior nu de un loc, ci de o limbă. Iar intimitatea pe care am construit-o cu ea a devenit atît de puternică, încît am ajuns să mă întreb dacă aș mai putea să fiu cu adevărat eu însămi trăind și comunicînd în alta. Poate că ar trebui să-mi asum acest amor pe viață și să nu-i invidiez pe cei complet „liberi”, care pot să își găsească locul oriunde.

Cît de ficționale sînt țările și spațiile în care trăim? Cît de mult le iubim sau le detestăm? Cum relaționăm cu ele în momentul în care noi sîntem nemulțumiți și ne plîngem, iar în alte părți sînt dezastre și războaie? Liniștea și familiaritatea sînt suficiente sau devin prea puțin cînd vine vorba de promisiunea unui altfel? Fiecare om care pleacă sau visează să o facă își imaginează o lume mai bună. Pentru el și pentru ai lui. Doar schimbarea și distanța te fac să vezi mai clar ce ai lăsat în urmă și ce ai descoperit la destinație.

Nu există țări și nici sisteme perfecte. Dar putem să ne dorim combinații de locuri care ni s-ar potrivi. Fiecare text din acest Dosar e o călătorie, o lume în miniatură, în care se amestecă lucrurile pe care le știm cu detalii neașteptate. Nu ne putem cumpăra bilete la vreun zbor charter ca să putem ajunge acolo. Le putem vizita doar prin bunăvoința și talentul autorilor, cărora le mulțumesc mult pentru că au acceptat invitația de a le descrie.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Daniel Craig Foto profimedia 0739740342 jpg
Următorul James Bond va avea 30 de ani şi „va oferi ceva nou şi diferit”. Cine este marele favorit
Următorul actor care îl va interpreta pe James Bond va avea în jur de 30 de ani și ar putea fi de orice rasă, potrivit producătorului Barbara Broccoli.
case sat romania shutterstock jpg
Cele 2 sate din România incluse pe lista celor mai frumoase din lume în 2024. Deși puțini români le-au vizitat, acești locații au intrat în prestigiosul top „Best Tourism Villages 2024”
În acest punct nu mai este un secret pentru niciunul dintre noi faptul că România este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic.
Stallone Captură Video X png
Sylvester Stallone, odă lui Donald Trump: „Un personaj cu adevărat mitic, un al doilea George Washington”
Sylvester Stallone, care s-a aflat joi la vila din Mar-a-Lago, Florida a ținut un discurs în cinstea victoriei lui Trump, în care l-a numit un personaj „mitic” și al doilea „George Washington”.
Luna Castorului pe 15 noiembrie 2024  Ce presupune faimosul eveniment astronomic 1024x683 webp
Ce este luna Castorului - invitatie la Observatorul Astronomic
În aceste zile, Luna se vede mare și frumoasă pe cer, iar această lună plină de final de noiembrie este numită „Luna Castorului” în SUA, dar și „Luna jelaniei” și „Luna înghețului” în tradițiile vechilor popoare nord-americane. De la ce vin aceste denumiri? Când este faza de Lună Plină? Ce este supe
Fabrica automobile masini Volkswagen linie productie asamblare Shanghai China FOTO Shutrterstock
Tertipul folosit de producătorii auto chinezi pentru a scăpa de suprataxele UE
Producătorii auto chinezi pare să fi găsit o soluție pentru a evita suprataxele impuse de UE, scrie presa internațională explicând care sunt tertipurile folosite de Chery Auto și EV Motors.
0373350254 png
„Cel mai ghinionist om din lume” - informații de la Pompeii despre cel care ar fi scăpat inițial erupției
În 2018, săpăturile arheologice din Pompeii au scos la iveală un schelet neobișnuit, ce părea să aparțină unui bărbat zdrobit de un bloc uriaș de piatră în timpul tentativei de a fugi din calea norului piroclastic produs de erupția Vezuviului în anul 79 d.Hr. Această teorie inițială, comunicată incl
Historia 274 Coperta
Historia nr. 274. Noiembrie 2024
Noiembrie 1989. Primul pas care a însemnat în mod concret căderea întregului regim comunist din spatele barierei: căderea Zidului Berlinului. Despre momentele în care istoria își arată fața luminoasă citiți în Dosarul de luna aceasta.
fb jpg
Unde se află Baba Cloanța, Pletosul și Căpcăunul din România, monștrii mai puțin cunoscuți sculptați de natură: „Toată lumea a văzut doar Babele și Sfinxul”
Natura se dovedește a fi un artist neîntrecut, capabil să sculpteze și să modeleze forme uimitoare, care ne stârnesc imaginația și curiozitatea. Deși Sfinxul și Babele din Bucegi sunt cele mai cunoscute formațiuni stâncoase de acest tip, adesea prezentate în imagini și materiale video.
shutterstock 2422143591 jpg
5 alimente care te ajută să combați pofta de nicotină
Renunțarea la fumat poate fi o provocare uriașă, dar cu strategii bine alese, poți reuși să învingi această dependență.