Cine te face voinic?

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Fără prea multe introduceri, da, vin de departe şi de demult, de peste 70 de ani tot vin spre a.c. Odată băgată în priza temei, simt cum mă curentează memoria de lungă durată, dar îmi aduc aminte şi ce am  făcut ieri-alaltăieri. Dau aşadar buzna peste mine şi vara lui 1952, de cînd se iţeşte prima amintire clară, şi, să zicem, 3 octombrie anul curent. Numai că am o dilemă: ce anume să aleg ca să încapă în 6.000 de semne şi cum să sortez tot ce-am ales. După îndelungi zbateri, m-am hotărît să scriu despre nişte lucruri care, pentru un nepot/nepoată (dacă i-aş avea), ar părea picate de-a dreptul din preistorie. Iar dacă atunci, în anii ’50, ’60, ’70, m-aş fi teleportat miraculos în 2023, mi s-ar fi părut pur şi simplu că trăiesc într-un sefeu. Deci m-am gîndit să grupez parte din lucrurile cu pricina pe cîteva categorii, după folosinţă, şi să le adaug nişte reclame drept cod de recunoaştere pentru generaţia mea. Aşadar, ca la şcoală:

A) DE VORBIT, DE AUZIT. Cum vorbeam între noi? Bine. Uşor. Faţă în faţă, pe unde se nimerea, iar ce aveam de spus se auzea de obicei clar; mesajul se transmitea rapid, pentru că emiteam nu doar pe gură, ci cu tot corpul. Dar la distanţă? Aici, în oraş, vorbeam în anii ’50-’60 la nişte telefoane negre de bachelită cu disc. Doar patru numere. Am avut 2885. Apoi a apărut telefonul crem din ebonită, tot cu disc şi cinci numere. 12533. Apoi telefonul alb sau negru cu butoane, fără disc. La început tot cu cinci, apoi cu șase numere. 191437. O problemă: totuşi, din ce erau făcute telefoanele alea? Din bachelită sau din ebonită? Ca să mă liniştesc, am scos mîndreţea de iPhone şi l-am sunat pe regele telecomunicaţiilor zonale, Puiu. A apărut I’ll call you later şi peste cinci minute am aflat că erau făcute din bachelită sau ebonită. OK. Apoi mi-am stors creierii să-mi aduc aminte dacă se făceau reclame la ele sau nu. Nu. Nu era nici o reclamă, fiindcă pur şi simplu nu se vindeau. Ţi le instala Poşta dacă aveai pile. 

Tot la sectorul comunicaţii, de data asta radio-, pe locul întîi în topul vechimii urcă difuzorul de radioficare (fără nume) din anii ’50. Se auzea mai întîi „Uite-aşa se joaaacă fata” (doar orchestraţie) din Ana Lugojana lui Filaret Barbu. Oare asta să fie melodia? Intru pe WhatsApp şi o sun pe artista Simina, la Viena. Cer confirmare. Da, asta-i. Şi-mi trimite un link pe YouTube, ca să mă asigure că-i aşa. Aşa-i. „Aici Radio Timişoara. Vă prezentăm ştirile”. Sau, la ora 14,20 –„Cotele apelor Dunării”: Drencova, baisse. I se făcea vreo reclamă? Nici vorbă. Dar Zefir, primul meu aparat de radio portativ din 1962, avea vreun cîntecel de promovare? Nţ. Îl ţineam de toartă, îl bălăngăneam ţanţoş pe lîngă mine, în timp ce lălăiam tot Filaret Barbu („Și-am venit la voi la şură, Ano Lugojano“). Nu puteam crede că peste zece ani o să fiu regina tuturor jururilor (chefurile/ceaiurile de pe Bega) nu cu magnetofonul Tesla Sonet Duo, ci cu mîndreţea de casetofon Sanyo. Avea reclamă? Nu. Să mai spun că nici în cele mai turbate vise nu puteam întrezări atunci cum, peste 50 de ani, o să ajung să mă zbengui pe platforma de streaming Spotify în căutare de muzică. Ceva publicitate? Poate, dar nu mă mai interesează.

Fiindcă aproape mi-am consumat cele 6.000 de semne, constat că nu mai am loc de naraţionări, descrieri şi simţăminte. Cu tot riscul unui mare chix, accelerez şi comprim. Aşa: o frîntură din inventarul personal progresiv (adică de la o epocă la alta), plus – unde există – o reclamă, două. 

B) DE SCRIS: cretă, toc cu peniţă, creion chimic, creioane Hardtmuth Koh I Noor, stilou Flaro, pix cu mină şi cu pastă (BIC cu BIC, patriei spic), maşini de scris Remington şi Consul, calculatoare, laptop-uri, telefoane. Pentru ultimele trei, reclame fără număr, fără număr.

C) DE CIRCULAT: cărucior, şaretă, căruţă, tricicletă, trotinetă, bicicletă, motoretă (Mobra: la munte şi la mare, cu ea între picioare), maşină Pobeda, maşină Dacia 1100 şi 500 (Eşti nebun? Ia-ţi Lăstun!), bicicletă Kenzel, motocicletă de raliu Africa Twin, Fiat mic, VW Passat, Opel Astra, Audi A4, Porsche 911 Turbo S, Toyota Hybrid, Tesla (cu înmatriculare pe numele meu, doar tricicleta, trotineta şi bicicleta).  

D) DE SPĂLAT. a) pe dinţi: de la praf de bicarbonat la pasta (Super)Cristal (Cine-şi spală cu cristal dinţii poa’ să-l pupe-n c.r părinţii, cu varianta Super-cristal face dinţii ca de cal). Şi azi? Numai peria electrică Philips. b) pe cap: de la săpunul de casă cu leşie (anii ’50) la şampoanele-perniţe Larex sau Apilarnil (anii ’70-’80), pînă la şamponul de fiţe Cheia de azi (Cheia original; şampon solid cu ulei de urzică. Stimulant, antialopecic, antimătreaţă); c) pe mîini: de la săpunul Bob, păstrat de mama după război (Bob, bob, ideal – un săpun fenomenal) sau Cheia, în anii ’50 (Vreţi să cuceriţi femeia? Cumpăraţi săpunul Cheia), la Oana şi Vis, Amo, Lady Camea sau – culme a luxului – Fa (albastru şi verde, cadouri din Germania), în anii ’70-’80. Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.

E) DE ÎMBRĂCAT (LENJERIE). De la chiloţii Tetra şi gogoşarii din finet, cu crac bufant, pufoşi, moartea pasiunii (anii ’50-’60), pînă la Hypnotic cu dantelă (2023), via lenjeria din supraelastic (anii ’70)  şi desuurile din bumbac flauşat & tricot marca „1 Iunie“ Tm. (anii ’80); de la pieptăraşul de in, încheiat cu nasturi la spate, pe post de portjartier, pînă la bustiera „La Perla” (2023), cu un lung intermezzo românesc: sutienul cu balene (Sutienul Cluj-Napoca face ţîţa ca şi roca; ţine minte trei cuvinte: ţîţa, roca, clujnapoca)

F) DE MÎNCAT (DOAR CIOCOLATĂ). Kandia! În ordine, după cum ne-a îndulcit ea zilele pînă cînd a fost rasă de pe faţa pămîntului. Pentru deceniile 5-6-7: Vinga, sticluţe cu vişinată, vişine trase în ciocolată (Vişine? Vii şi ne fî….); anii ’70: Rom (din 1964, fără senzaţii tari, româneşti) şi ciocolata Postăvarul, cu un pornoşag de reclamă de nereprodus.Anii ’80: scufiţa roşie, rotunjoară, cu jeleu, cu lup, vînător, bunicuţă şi scufiţă pe ambalaj, plus ciocolata fină Ambasador. Dar azi? Mai nimic. Maximum un pătrăţel de ciocolată neagră. Numai că răsare mereu din amintire, din raiul dulce de pe cerul gurii, cea mai dragă, mai mică (10 g.), mai ieftină (40 de bani bucata), în cutiuţa ei negru cu galben, cu piticuț, trecînd peste ani şi decenii, de departe, de demult, ca-ntr-o poveste fără sfîrşit: ciocolata Pitic care te face voinic

Adriana Babeți este critic literar, romancier și eseist, profesor de literatură la Universitatea de Vest din Timișoara și la Universitatea din București.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

capcana tantari jpg
Capcane eficiente pentru țânțari. Sunt ușor de pus în aplicare!
În zilele călduroase, țânțarii pot fi o adevărată pacoste, iar asta din cauza înțepăturii dureroase pe care o provoacă. Pentru a-i ține la distanță, pune în aplicare aceste capcane! Sunt simple și eficiente.
Rugaciuni Sfantul Pantelimon  Sursa foto third 3910986 1280 jpg
Rugăciuni de vindecare către Sfântul Pantelimon
An de an, pe 27 iulie este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Cu dragoste nemărginită el răspunde şi azi rugăciunilor credincioşilor şi te poate ajuta la ceas de boală sau la necaz. Ce-ţi cere în schimb? Să crezi din toată inima în purtarea de grijă a bunului Dumnezeu.
Gabriel Crișan a dispărut de pe cel mai mare aeroport din Italia FOTO 7colli.it
Un român a dispărut de pe cel mai mare aeroport din Italia. Unde a fost văzut ultima oară
Gabriel Crișan, un tânăr român în vârstă de 28 de ani, a dispărut fără urmă de pe aeroportul Fiumicino de lângă Roma. Acesta a fost văzut ultima oară în urmă cu cinci zile, în zona Terminalului T3 al aeroportului, transmite publicația Il Nuovo 7 Colli.
shutterstock 2350081943 jpg
#MediciBuni. Dr. Daniela Uzdris, MedLife: „În ultima vreme am observat o creștere a numărului de paciente depistate cu HPV”
Aproximativ 20% dintre tinerii români nu cunosc mai mult de trei boli cu transmitere sexuală, potrivit unui studiu recent realizat de MedLife.
Corvinul Rijeka (Sportpictures) jpg
Marcel Ciolacu și Mircea Geoană / FOTO Inquam Photos
Bătălia pentru prezidențiale: replici tăioase între Mircea Geoană și Marcel Ciolacu
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, în cadrul unui interviu televizat, că „nu e treaba” premierului PSD, Marcel Ciolacu, ce face el în cadrul NATO, după ce liderul social-democrat i-a cerut să spună ce a făcut pentru România.
Braşov: Apa din ştranduri şi piscine, analizată de medici
Ce a găsit Protecţia Consumatorilor la piscina unde a mers fostul portar al juniorilor de la Dinamo înainte de a contracta o bacterie mortală
După ce un adolescent de 16 ani a murit după o zi petrecută la o piscină din Râmnicu Sărat, în urma unui control făcut de comisari de la Protecţia Consumatorilor au fost descoperite mai multe nereguli. Sorin Florin Nazîru avea 16 ani, fusese portar la CS Dinamo U17 şi evolua la CSM Râmnicu Sărat.
mamaia2 jpg
Ce poți face în Mamaia în luna august
Mamaia, una dintre cele mai populare destinații de pe litoralul românesc, devine un loc de neratat în luna august, datorită programului variat de evenimente și activități care atrag atât turiștii români, cât și pe cei străini.
banner Marina Almășan
Marina Almășan a cerut ordin de protecție împotriva lui Georgică Cornu! Reacția omului de afaceri: „Pentru mine e trecută la morți!”
Marina Almășan a solicitat, prin intermediul avocatului Adrian Cuculis, ordin de protecție împotriva fostului iubit Georgică Cornu.
image
Adriana Bahmuțeanu, bătută crunt și amenințată cu moartea de fostul iubit
Adriana Bahmuțeanu se numără printre persoanele publice din România cu cele mai multe scandaluri amoroase. Nici Bianca Drăgușanu nu a ajuns la performanțele fostei prezentatoare TV, care a fost căsătorită de cinci ori cu același bărbat, afaceristul Silviu Prigoană, și a avut mai multe relații care s-au dovedit eșuate cu diferiți bărbați.
image
Scandal în fotbal: Echipa națională a Canadei sub acuzații de spionaj
Echipele naționale de fotbal ale Canadei se confruntă cu acuzații grave de spionaj, implicând utilizarea dronelor și a altor metode de supraveghere pentru a filma antrenamentele adversarilor.
image
Studiu: de ce este bine să fim politicoși cu AI-ul. Ce schimbări se produc dacă folosim un simplu „te rog”
Există beneficii în schimbarea atitudinii generale pe care o avem cu ChatGPT. Instinctul general este de a cere informații directe, fără să fim politicoși. Sunt utilizatori ai Inteligenței Artificiale care înjură sau vorbesc urât, fie să se distreze, fie pentru că nu le pasă. Însă ce spun aceste lucruri despre noi. Există beneficii multiple pe care le putem avea dacă suntem politicoși cu AI-ul, printre acestea sunt incluse: primirea unor prompturi mai bune, dar și să învățăm să fim mai pozitivi și mai drăguți, chiar dacă este vorba despre un robot. Noi suntem cei umani, corect?