Cine sînt protestatarii ucrainenilor?

Angela GRĂMADĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
Cine sînt protestatarii ucrainenilor? jpeg

Chiar de la început, în Piaţa Independenţei (Maidan Nezalejnosti) au ieşit elita intelectuală şi reprezentanţii partidelor aflate în opoziţie. Ambele tabere protestau, însă fără să-şi unească vocile. După ce „au mîncat bătaie“ de la forţele de ordine (şi unii, şi ceilalţi), au decis să îşi unifice eforturile. Au făcut acest pas nu pentru semnarea Acordului de Asociere la UE, ci mai degrabă din raţionamente de politică internă. După bătăile la care au fost supuşi protestatarii (30 noiembrie 2013), partea cu „Euro“ a protestelor a rămas mai mult un simbol pentru actualul „Euromaidan“.

Iată pe cine putem să găsim în stradă la Kiev:

Elita intelectuală, adică oameni de ştiinţă, studenţi, reprezentanţi ai societăţii civile, veterani ai războiului din Afganistan. Acum sînt susţinuţi material de către liderii opoziţiei şi oligarhi, care le asigură alimente, medicamente şi alte lucruri de primă necesitate;

Partidele de opoziţie: Batkivshchyna (cel mai mare partid aflat în opoziţie), UDAR (surpriza plăcută, dar neexperimentată, a alegerilor legislative din octombrie 2012), Svoboda (surpriza neplăcută a alegerilor din octombrie 2012);

Tituşki, ultraşii;

Berkuţii – forţele de ordine.

Elita intelectuală nu necesită o prea mare descriere. Ea este cam aceeaşi peste tot în lume: oameni de ştiinţă, scriitori, artişti, actori, jurnalişti, activişti etc.

Partidele care au ieşit în stradă sînt forţele politice care au reuşit să depăşească pragul electoral la alegerile parlamentare din octombrie 2012. Ele au semnat un Acord prin care se obligă să respecte un vot unitar, în cazul în care sînt supuse dezbaterilor parlamentare probleme pe care le consideră importante pentru viitorul statului ucrainean.

Partidele de pe Maidan:

Batkivshchyna – este un partid de centru, fondat în anul 1999 (în enlgeză All-Ukrainian Union „Fatherland“). De-a lungul timpului, mai multe formaţiuni politice au aderat la Batkivshchyna, care este condus de Iulia Timoşenko. Arseny Yatseniuk conduce partidul în lipsa şefei acestuia. Este partidul care poate să genereze cele mai multe nume pentru funcţii-cheie, în eventualitatea schimbării actualei guvernări.

UDAR-ul lui Vitaliy Klychko (în engleză Ukrainian Democratic Alliance for Reforms, de aici şi acronimul, care înseamnă „lovitură“) – o formaţiune politică apărută relativ recent şi care s-a reorganizat din Nova Krayna (în ucraineană „Statul Nou“), în anul 2010. Din statut şi alte documente ale acestei formaţiuni politice nu reiese prea bine care este poziţionarea formaţiunii pe eşichierul politic. Găsim menţionate, însă, de mai multe ori: „politici sociale“, orientări sociale. Sigur nu sînt de stînga. Aparenţele ne sugerează că trebuie să-i acceptăm ca fiind de centru-dreapta. Este un partid cu un lider charismatic, dar neexperimentat – cunoscutul boxer Vitaliy Klitschko.

Svoboda (Vseukrayinske obyednannia „Svoboda“), adică Libertate, în engleză – Ukrainian nationalist political party. A apărut în anul 1991 ca Partidul Social-Naţional al Ucrainei. Sînt naţionaliştii ucraineni, care se poziţionează în zona de dreapta a scenei politice. Sînt blamaţi şi consideraţi a fi extremişti de dreapta. Militează pentru limba şi identitatea ucraineană diferită de cea rusească. Nu sînt împotriva integrării europene, dar au anumite reţineri. Liderul este Oleh Tyahnybok. Pe el şi l-ar fi dorit Victok Ianucovici ca adversar în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Tituşki – sînt tineri care au o pregătire sportivă bună. Loiali actualei guvernări, ei sînt cei care încearcă să destabilizeze protestele, provocînd ciocniri violente între populaţia paşnică şi forţele de ordine, acolo unde se manifestă activitate civică proactivă. Acţionează doar în grup.

Berkut – unităţi speciale ale miliţiei ucrainene, subordonate Ministerului Afacerilor Interne. În Federaţia Rusă le identificăm sub numele OMON.

Foto: C. Ghinea

Mîntuirea biogeografică jpeg
Azi, cu gîndul la mîine
Preocuparea pentru sustenabilitate are, în tot cazul, o natură problematizantă, interogativă, deschisă, care nu poate decît să placă „omului cu dileme”.
Green office space jpg
Despre sustenabilitate, azi
Consumul sustenabil nu presupune, implicit, o renunțare la consum, ci presupune, mai degrabă, o schimbare a comportamentului consumatorilor
p 14 Uzina electrica Filaret WC jpg
Electrificarea Bucureștiului
Orașul București a fost iluminat succesiv cu: lumînări de seu, păcură, uleiuri grele, petrol și electricitate.
Construction workers raising power lines   DPLA   fd565d9aa7d12ccb81f4f2000982d48a jpg
Uzina de Lumină – o istorie de peste un secol
Drept urmare, Uzina de Lumină a continuat să funcționeze doar ocazional, în caz de avarii în sistem, pînă în 1973, cînd, după 74 ani, și-a încheiat definitiv funcționarea.
p 10 jpg
În numele generațiilor viitoare
Cum privim spre generațiile viitoare?
p 12 WC jpg
Monahismul. Sustenabilitatea perenă
Tensiunile legate de ceea ce numim acum sustenabilitate și reziliență au existat dintotdeauna, fără îndoială.
p 11 BW jpg
Sfîrșitul războiului cu natura
Tăiem păduri în timp ce aducem în țară și îngropăm sau ardem mii și mii de tone de deșeuri.
marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.
p 12 Ofelia Popii in Faust adevarul ro jpg
„Nu mai avem actorii de altădată.” Avem alții!
O să ajungeți la concluzia mea: nu mai avem actorii de altădată, avem alții!
Photograph of young people working inside of an office, Clarkesville, Habersham County, Georgia, 1950   DPLA   0bad432e7cd39b19c5d20e318441d7f2 004 jpeg
Despre aparenta lipsă a valorilor
Nu (prea) știm cum va arăta sistemul de valori al lumii de mîine. E însă bine de știut că va fi altfel.
p 14 WC jpg
Privește cerul!
Acolo, în cerul inimii, merită să fie rînduiți eroii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Dorințe, vocații, voințe și realități
În orice caz, una dintre concluzii ar fi și că întotdeauna e bine să fii foarte atent la ceea ce-ți dorești.
p 10 Facultatea de Drept WC jpg
Vocație
Uneori, așa e, prea tîrziu. Dar este vorba, pînă la urmă, de misterul vieții, de farmecul ei, ar zice unii, de pariul care este ea însăși, ar zice alții. E viața.
p 11 Cabana Podragu WC jpg
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? Gunoier. Trebuie să recunosc că rima cu rentier.
p 12 sus jpg
Apele care dorm. Despre conversie-reconversie profesională şi nu numai
Evident, mi-am pus ȋntrebarea ce s-ar fi ȋntîmplat cu mine, cu cariera şi destinul meu dacă rămîneam inginer.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.