Cine şi cum ne informează?

Publicat în Dilema Veche nr. 426 din 12-18 aprilie 2012
Cine şi cum ne informează? jpeg

- argument -

Consumăm, zilnic, produse mass-media. Presa scrisă, Radio, TV sau Internet. Zilnic ne lăsăm invadaţi de zeci de informaţii ale lumii în care trăim. Cum ne afectează însă calitatea acestor informaţii şi cît de precis reflectă ele realitatea din jurul nostru?

Pînă în 1989, singura televiziune din România era cea de stat, care avea două posturi, canalul 2 fiind însă suprimat în 1985, din motive de economie. Din aceleaşi motive, unicul canal al Televiziunii emitea doar trei ore pe zi, majoritatea emisiunilor fiind de fapt o neîncetată propagandă de partid. Filmele erau rare şi fragmentate. Românii ajunseseră chiar să-şi încropească antene (bineînţeles, ilegale) pentru a putea prinde posturi străine (care aparţineau de obicei vecinilor bulgari, ruşi sau sîrbi – se spune că mulţi români ajunseseră astfel să înveţe să vorbească bulgăreşte). Ziarele, şi ele, erau puţine şi aproape inutile, abonamentele, voiai nu voiai, era mai bine să le plăteşti, deşi articolele păreau toate la fel, o veşnică laudă adusă partidului. Pe scurt, presa din România comunistă era un surogat al unei mass-media autentice, şi nicidecum o sursă de informare obiectivă şi de încredere.

A venit însă Revoluţia din 1989. Presa scrisă devine aproape un drog. Primele ediţii ale ziarelor libere erau vîndute direct din camioanele în care erau transportate şi nici nu mai ajungeau pe tarabele vînzătorilor de ziare. Ca să nu le rateze, oamenii stăteau de dimineaţă la cozi în locurile unde ştiau că vor sosi camioanele. Primii ani de libertate au însemnat de altfel un boom al presei scrise. Pe lîngă ziarele de tradiţie, România liberă, Adevărul (fost Scînteia) sau Tineretul liber (fost Scînteia tineretului), au apărut zeci de alte publicaţii, unele cu o durată de viaţă scurtă, de cîteva luni, altele care au rezistat în timp, existînd şi azi. Pe lîngă ziariştii consacraţi, care aveau pentru prima oară şansa de a-şi face meseria aşa cum nu visaseră vreodată, au apărut mulţi tineri (cererea fiind foarte mare, în anii ’90 în presă s-au făcut angajări pe bandă rulantă). Numărul mare de cititori era explicabil atît prin dorinţa de informare, cît şi prin confirmarea libertăţii abia dobîndite, întărită o dată în plus prin cuvîntul tipărit. Un fel de dovadă – negru pe alb.

Explozia presei scrise a început însă să se tempereze odată cu apariţia primelor televiziuni comerciale. Cea dintîi care a dat tonul a fost TV SOTI (Societatea pentru o Televiziune Independentă), care a fost de altfel şi rampa de lansare a multor jurnalişti din generaţia tînără. Emisia începea după orele 23, pe frecvenţa canalului TVR 2, reintrodus în grila TVR cu un an mai devreme, în 1990. După SOTI au urmat, tot în anii ’90, Antena 1 (1993), Tele 7 ABC (1994), PRO TV (1995), Prima TV (1997). După care, calea pentru televiziuni fiind mai mult decît bătătorită, au apărut zeci de posturi.

În ceea ce priveşte posturile de radio, primul post privat lansat după prăbuşirea comunismului a fost UniFun Radio (1990), urmat în acelaşi an de Contact şi Vox T, pentru ca, spre finalul anului, să apară şi primul post de ştiri, Radio Delta RFI.

Pe acest teren virgin, însetat de mass-media, atît presa scrisă, cît şi audiovizualul au avut teren propice pentru a se dezvolta. Numărul mare de consumatori de presă de la noi fiind un motiv în plus pentru a se profesionaliza şi a oferi ceva de calitate. Bineînţeles, nevoia de audienţă (legată direct proporţional de finanţări) a avut de ales. Rating prin calitate – care însă costă şi timp, şi bani, sau prin tabloid – mahalaua fiind la îndemîna oricui.

Cine ce a ales şi, în urma acestei decizii, unde ne situăm noi – publicul consumator?

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

banner cotabiță 1 2 png
Cum arată acum prima soţie a lui Gabriel Cotabiţă. Cei doi au fost căsătoriți timp de 19 ani
Gabriel Cotabiță și Alina și-au unit destinele în 2016, devenind un cuplu care a uimit pe toată lumea. Însă, înainte de aceasta, în viața artistului altă femeie i-a fost alături: Ioana Nagy. Prima căsătorie a solistului a început în 1996 și a durat 19 ani.
vot tur 1 prezidentiale 2024 strainatate   foto FB MAE jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Votul în zonele de conflict, după reguli stricte. „Procesul va fi întrerupt în timpul alertei aeriene”
Românii care votează la Alegerile prezidențiale 2024 în străinătate, în zone de conflict, sunt obligați să respecte câteva reguli suplimentare față de procesul electoral obișnuit.
Marous Bațu FB nicu Alifantis jpg
A murit folkistul Marius Baţu. „Unde vă repeziti așa, toți, că ne năuciti?”
Folkistul Marius Marius Baţu, o legendă a muzicii folk, a murit. Vestea vine în aceeași zi în care s-a stins și artistul Gabriel Cotabiță.
marina voica jpg
Marina Voica, lecție de rafinament și eleganță, la 88 de ani! Ținuta cu care a impresionat
Marina Voica, una dintre cele mai iubite interprete, care a devenit celebră cu refrenul „Și, afară, plouă, plouă!”, oferă lecții de stil, grație și eleganță la cei 88 de ani ai săi. Imaginile postate de artistă pe rețelele de socializare au atins inimile fanilor săi. În ce ipostaze s-a fotografiat M
467980950 1029846658942946 1963227793890767177 n jpg
Ninsori și viscol în România. Drumuri acoperite cu zăpadă, copaci prăbușiți de rafalele de vânt și trenuri întâziate
Circulaţia pe mai multe drumuri naţionale a fost blocată sau îngreunată sâmbătă, din cauza vântului puternic şi a ninsorilor. Vremea rea a afectat şi circulaţia trenurilor.
cub gabriel cotabita png
Femeile cu care s-a iubit Gabriel Cotabiță. Cu una dintre ele a trăit 20 de ani, dar s-au despărțit dintr-un motiv uluitor
Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai cunoscuți artiști din România, s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. De-a lungul vieții, artistul a trăit momente de neuitat, atât plăcute, cât și neplăcute. De asemenea, cântărețul a fost căsătorit de două ori, fiind implicat în urmă cu mai mulți ani și î
cotabita
A murit Gabriel Cotabiță. Marele artist a suferit un AVC
Lumea muzicală din România este în doliu. Celebrul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață, după ce a suferit un puternic accident vascular cerebral. Avea 69 de ani.
banner cotabiță png
A murit Gabriel Cotabiță
Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit sâmbătă, 23 noiembrie. Avea 69 de ani
campanie informare legislatie electorala MAI  foto ipj olt  (3) jpeg
Alegeri prezidențiale 2024. Ce amendă riști dacă staționezi în perimetrul unei secții de votare mai mult decât este necesar
Campania electorală pentru Alegerile Prezidențiale 2024 s-a încheiat sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2024. Încălcarea legislației electorale se pedepsește cu amendă sau chiar cu închisoarea, pentru faptele grave. Ce trebuie știut despre ziua votului.