Cine n-are calculator să-şi cumpere?!

André Castelot
2 februarie 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În vizită ca la muzeu, în zona de electronice a unui hipermarket, mi-a venit brusc în minte imaginea telefonului "optzecist" al mamei, aşezat cu grijă pe o măsuţă cu multe mileuri croşetate. Cine se gîndea atunci, înainte de '89, cînd era un vis să poţi măcar obţine un număr de telefon la cuplaj cu vecinul, că vom trăi ziua în care... telefonul va fi orice altceva decît un simplu obiect "vorbitor". Că va fi calculator, alarmă, agendă, calendar, player MP3 şi video, că va avea jocuri, semnătură electronică, cameră foto. Ia mai ziceţi ce altceva mai face telefonul dvs.? Cine se gîndea că reflexul rotirii acelui cadran cu cifre (care producea bătături pe arătător) va fi înlocuit cu mult mai cochetul F5 pentru send and receive la e-mail, start pentru un mic joc on-line cu prietenii, create new document pentru a începe un nou plan de afaceri, import picture pentru a realiza un pliant de prezentare, search pentru a afla de pe Internet noutăţi. Mulţi avem propriul site pentru că banalele cărţi de vizită nu mai par suficiente într-o lume în care copy şi paste sînt activităţi atît de curente încît ajungem să ne dorim ca prin ele să facem plinul de benzină la maşină, să preluăm cursurile de la facultate, să comandăm masa din pauza de prînz şi, în principiu, să rezolvăm orice altă problemă care presupune ridicarea de pe scaun şi deplasarea. Milioane de persoane din această lume sînt dependente de accesul la computer şi Internet. Fără ele ne simţim ca şi cum am fi lipsiţi de libertate. Devenim irascibili, nervoşi, agitaţi. Computerul a devenit un instrument aproape intim, obligatoriu, indispensabil. În plus, un suport din ce în ce mai constant pentru creaţia artistică. Însă nici un logaritm care se bazează pe simple combinaţii, fie ele şi aleatorii, nu poate avea ca rezultat arta - ineditul, detaliul surprinzător, revoluţia gusturilor stătute, a tiparelor. Există şi un "revers al medaliei", oameni care se desprind cu greu de mijloacele clasice de comunicare şi receptare. Ce se va întîmpla cu imaginea copertelor, cu foşnetul paginilor sau cu adnotările de pe marginea foii, cu sălile de cinema în care filmul este într-adevăr o experienţă sau cu fascinaţia formaţiilor şi a stilurilor muzicale din "carcasele de plastic"? Calculatorul nu este, pînă la urmă, decît... o cutie din care ies zgomote ciudate, la care primeşti şi un "fel" de televizor. O cutie (cu tot ceea ce presupune ea) de care începem să ne simţim tot mai legaţi. Oare ce ar trebui scris pe ea? Utilizarea frecventă a computerului şi a Internet-ului dăunează grav sănătăţii sau Nici o zi fără acces la calculator şi conectare la Internet? (R. P.)

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Liceul – o instituție
A devenit cumva liceul o instituție care să-i pregătească pe adolescenții de acum în mod real pentru viață?
p 10 jpg
Greva din învățămînt. Cîteva gînduri despre solidaritate
Mie, ca părinte și om care nu plănuiește să părăsească în curînd România, greva din aceste zile îmi dă un soi speranță.
p 11 jpg
image png
Foști copii, viitori adulți
Elevii de azi, mai ales cei din mediul urban, văd traseul școlar orientat către o țintă prestabilită: facultatea.
image png
„Părinții tăi știu ce vrei să faci?”
Din adolescență îmi aduc aminte mai degrabă de cărți și de personaje decît de oameni și întîmplări.
image png
"Liceenii" și liceenii
Atunci, de ce ne purtăm acum ca și cum am fi fost? Și, mai mult, ca și cum ne e dor să fim ceea ce n-am fost?
p 13 jpg
După douăzeci de ani
La finalul anului şcolar e întotdeauna linişte.
image png
Concert pentru o școală bună
Întîmplarea asta m-a lovit, ca sabia colonelului Lawrence din proza lui Eliade, drept în creștet.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Obiceiuri scandaloase la români. Cum ajutau, în trecut, socrul și nașul la „consumarea“ căsniciei
În Principatele Române, în Evul Mediu, dar și în zorii modernității, la sate și în mahalale existau obiceiuri sexuale pe care lumea contemporană le-ar considera de neacceptat. De exemplu, socrul își ajuta fiul în noaptea nunții, același drept avându-l și nașul.
image
Cine este „Șeba”, fiul artist al ministrului rus al Apărării. Duce o viață de lux după ce a scăpat de mobilizare FOTO
Identitatea unui fiu nelegitim al ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost dezvăluită de fundația anticorupție a opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi, a relatat The Telegraph.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.