Cine este PisicaPătrată?

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Cine este PisicaPătrată?  jpeg

- interviu cu Alexandru CIUBOTARU -


Ce reprezintă pentru tine un personaj de bandă desenată?

În prima fază, adică acum mulţi ani, credeam că personajele sînt indispensabile pentru crearea unei benzi desenate. Erau foarte prezente, în viaţa noastră, personaje ca Pif, Asterix, Spirou, Rahan şi altele şi populau paginile benzilor desenate pe care le îndrăgeam. Apoi am descoperit că o bandă desenată nu are nevoie neapărat de personaje şi poate fi orice fel de poveste. De fapt, asta şi este o bandă desenată, o modalitate de a spune o poveste. Aşa că, la fel ca şi creaţia mea, ea se împarte în două universuri la fel de dragi mie – unul populat de personaje bine conturate, clasice şi haioase, ca Titeuf sau Captain Biceps, şi unul experimental, mai sumbru, mai grafic.

Ce contează mai mult la un personaj desenat – felul în care arată, atitudinea, acţiunile pe care le face?

Conturarea personajelor e cam primul lucru pe care îl faci cînd începi o bandă desenată, deci este foarte important fiecare aspect: şi felul în care arată, şi atitudinea, şi modul cum este îmbrăcat şi expresia, şi particularităţile fac un personaj unic şi memorabil. Apoi trebuie avute în vedere abilitatea şi disponibilitatea ta ca artist de a relua, de fiecare dată, personajul, ori de cîte ori este nevoie (uneori de sute de ori pentru o poveste), în căsuţele benzii desenate, cu expresii, unghiuri, atitudini, mişcări, iluminări din cele mai diferite. Personajul trebuie ţinut într-o cheie care să-l facă recognoscibil pe întreaga desfăşurare a poveştii.

Care sînt paşii prin care creezi un personaj de BD?

La mine funcţionează primul instinct. Din momentul în care am povestea (scenariul) conturată, personajele pe care le creez sînt impulsul primului instinct. Adică, aşa cum îmi vine. Apoi adaug elemente sau elimin lucruri care mă pot ajuta în a spune cît mai bine povestea. Pornind de la acest „schelet“, te poţi gîndi la expresii, la vestimentaţie, la detalii. Este o etapă frumoasă din întregul lanţ al creării unei benzi desenate. De altfel, munca de Character designer este una de sine stătătoare şi, chiar dacă o întîlnim mai mult în industria animaţiei şi cea a jocurilor video, ea poate fi găsită şi în cea a benzii desenate. Unul dintre cele mai bune site-uri în acest sens este un blog condimentat cu interviuri şi portofolii ale celor mai cunoscuţi character-designeri din lume (characterdesign.blogspot.com). De urmărit.

Care sînt personajele din viaţa reală care te inspiră?

Nu mă inspiră în mod direct nimic din viaţa reală imediată. Probabil, toată inspiraţia vine din realul meu, dar cumva sedimentat, decantat şi interpretat ulterior. Uneori am impresia că sînt un simplu executant golit de orice şi doar fac nişte lucruri cărora nici eu nu le mai pot desluşi provenienţa. Oricum, formele şi personajele îmi populează non-stop gîndurile şi viziunea şi îmi trebuie doar timp pentru a aşterne toate aceste fantasme care mă bîntuie.

Care este personajul de care te-ai ataşat cel mai tare?

Păi, cred că pot spune că este PisicaPătrată. Şi nu pentru că este, probabil, cel mai cunoscut personaj al meu, ci pentru că s-a născut dintr-un proces foarte sincer cu mine. Cînd am creat PisicaPătrată, am folosit-o pentru lucrările mele din spaţiul public, din stradă şi am vrut – sub acest nou nume – să fac lucruri care să mă elibereze de „povara“ unor studii de specialitate sau de o pseudocunoştere a mea ca artistul Alexandru Ciubotariu. Voiam să fiu altcineva, într-un mediu nou. Şi a funcţionat. A început ca o joacă şi încerc să rămîn în acea zonă. Fără încrîncenare, fără efort se pot face lucruri extraordinare. Cu fiecare lucrare, încerc să-i descopăr PisiciiPătrate noi faţete, practic încerc să mă descopăr pe mine...

Te consideri un personaj?

Se poate spune ca sînt un personaj. Multă lume mă cunoaşte sub numele de PisicaPătrată. Şi e bine. Personajul acesta s-a născut tot din numeroasele mele încercări de conturare a unor personaje care îmi vor popula benzile desenate. Am foarte multe personaje care nu au ajuns niciodată să „joace“ într-o bandă desenată. PisicaPătrată se poate spune că a fost mai norocoasă. De altfel, prima mea expoziţie personală (la galeria StreetWise, în 2007, curatori: Ştefan Tiron şi Vlad Nancă) s-a intitulat „Personaje“ tocmai din dorinţa de a expune toate aceste căutări de personaje care mă obsedează şi mă definesc.

Alexandru Ciubotariu este grafician şi autor de bandă desenată. Mai multe despre Ciubi puteţi afla pe CiuBLOGtariu: http://undergroundbd.blogspot.com.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

dezbatere Lasconi Simion, zoutube, captura video jpg
Lasconi şi Simion, în direct la podcastul comediantului Cosmin „Micutzu” Nedelcu. Ceilalţi candidaţi au refuzat participarea
Doar Elena Lasconi şi George Simion au fost de acord să participe la o dezbatere în direct găzduită de comediantul Cosmin „Micutzu” Nedelcu în podcastul său de pe YouTube.
coada Registrul Auto Roman RAR  Foto RAR jpg
Toate sistemele IT ale RAR au picat: ITP-ul, imposibil de realizat
Toate sistemele IT ale Registrului Auto Român au picat joi, instituția fiind pusă în impozibilitatea de a mai lucra în vreun fel cu publicul sau de a efectua inspecțiile tehnice periodice (ITP).
galeta cu mazare jpg
Galetă cu varză și mazăre
Galeta cu varză și mazăre este o alegere minunată pentru o masă savuroasă, fiind ușor de preparat și foarte versatilă.
ardei capia umpluti cu maioneza si creveti jpg
Ardei capia umpluți cu maioneză și creveți
Ardei capia umpluți cu maioneză și creveți sunt un aperitiv elegant și delicios, perfect pentru o masă festivă sau o ocazie specială.
chiftelute de varza jpg
Chifteluțe de varză
Chifteluțele de varză sunt o variantă delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru o masă ușoară sau ca aperitiv.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, a fost acuzat de Trump că nu a reușit să gestioneze bine criza pandemiei de Covid 19 jpeg
Directorul general al OMS, spitalizat în Rio de Janeiro
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost internat în spitalul Samaritano Barra da Tijuca din Rio de Janeiro, a relatat joi publicaţia locală O Globo, citată de Reuters.
tartar de orez rosu jpg
„Tartar“ de orez roșu cu dovlecel
Un „tartar“ de orez roșu cu dovlecel este un preparat inovator și sănătos, care combină texturile și aromele delicate ale orezului roșu cu prospețimea dovlecelului. Această rețetă este ușor de preparat și poate fi o opțiune excelentă pentru prânz sau cină.
supa kuzu jpg
Supă turcească Kuzu
Supă turcească Kuzu este o rețetă tradițională din Turcia, în care carnea de miel este combinată cu legume și condimente pentru a obține o supă bogată și plină de arome.
Biroul Electoral Central FOTO Mediafax Alexandra Pandrea
Candidatul la președinție care este obligat să șteargă toate materialele de promovare online. „Le este frică de noi. Am reușit ceva incredibil”
Un candidat independent este obligat de Biroul Electoral Central să șteargă de pe internet toate materialele de promovare electorală. Este o decizie fără precedent a BEC.