Cînd trăiești între aici și acolo

Romina HAMZEU
Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
image

Pînă pe la vreo douăzeci de ani, mi-am imaginat viața desfășurîndu-se fără evenimente mari, aveam o viață așezată, s-ar zice, urmam cursurile unei facultăți pe care mi-o dorisem, deși nu se aflase în topul preferințelor, schimbasem un oraș mic cu unul mai mare după terminarea liceului, aveam alături o mînă de prieteni pe care mă puteam baza oricînd, iar părinții erau acolo în ciuda distanței fizice și dispuși să mă ajute financiar, după puterile lor, pînă cînd urma să mă angajez full-time. Cînd o boală grea și spurcată i-a luat de lîngă mine, am început să înaintez, mecanic, prin viață, fără a-mi dori altceva decît să fiu tot mai departe de locul care îmi amintea zilnic de ei. 

Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România. Cînd am absolvit facultatea de la Iași am decis că trebuie să plec pentru admitere la București, am intrat la profilul ales, iar în paralel cu studiile mi-am luat un post la o librărie. Datorită lui, îmi permiteam să plătesc chiria și transportul de zi cu zi, restul cheltuielilor era asigurat de banii din pensia de urmaș după ai mei. O sumă derizorie, dar care îmi oferea cîtuși de puțin siguranța de la o lună la alta. Au urmat apoi doi ani plini de muncă, proiecte, un master care mă hrănea cu o speranță falsă că pot rămîne în țară după ce-l termin și cîteva ieșiri în Serbia, Albania, Turcia, țări care o duc indiscutabil mai rău decît noi și care, odată întoarsă acasă, mă determinau să-mi iubesc țara cu mai mult patos și să-i iert toate stîngăciile și oamenii care o trag în jos. Atunci, la vremea aceea, alungam orice gînd de-a pleca, mă îmbătam ușor cu gîndul că voi face tot ce nu au reușit părinții mei să facă, aveam să schimb mersul lucrurilor, voi avea un loc de muncă mai mult decît decent care să-mi permită măcar două concedii pe an, în afara României, iar la bătrînețe nu voi suferi de foame și sărăcie, cea din urmă reprezentînd, încă, una dintre cele mai mari frici ale mele. 

Înainte de finalul celui de-al doilea an de master, am suferit o dezamăgire care a condus la decizia de a pleca, eșuasem pe plan personal, iar pe plan profesional nu îmi găseam locul, chiar dacă terminasem un master cu 10, nu simțeam că următorii ani i-aș mai putea petrece în România. Cum singurul ajutor în direcția asta era chiar fratele meu, plecat din România după ce a terminat liceul, la el am apelat. Aveam, așadar, prilejul să văd cum trăiește într-o țară care l-a convins că nu are de ce să se întoarcă în România nici măcar pentru vizite scurte, aveam să aflu ce au englezii și n-avem noi, de ce se poate trăi decent dintr-un salariu minim pe economie, în vreme ce la noi nu ai nici o șansă. Oricum, făcusem acest test înainte cu o jumătate de an să termin masterul, cînd abia mi se contura în minte ideea plecării din România. În noiembrie 2018 petrecusem două săptămîni la Londra și rămăsesem fascinată de oraș, de oameni și de nivelul de trai în comparație cu al nostru. 

Cel mai greu mi-a fost să aleg data plecării: cum n-aveam nici un job care să mă aștepte, doar o cameră pe care fratele meu o putea închiria pentru a o ține ocupată pînă vin, mi-am acordat trei săptămîni în care să-mi iau la revedere de la oamenii apropiați, să-mi dau demisia, să anunț chiriașii, să sortez lucruri, să donez cărți, să renunț la ultimii doi ani într-o capitală unde cîndva, nu demult, mă vedeam locuind pînă aproape de vîrsta pensionării. 

Dintre prietenii apropiați, unii au considerat decizia mea radicală, alții înțeleaptă, personal eram ghidată de o mare dorință de schimbare. De oameni, de peisaj, de alte formări profesionale etc. O frică pusese, totuși, stăpînire pe mine în acele zile dinaintea plecării. Dacă nu aveam să mă adaptez țării de adopție? Dacă îmi va fi atît de greu, chiar insuportabil, încît va trebui să caut alt loc spre care să mă-ndrept? Eram mai mult decît hotărîtă să nu mă-ntorc în România. 

Primele săptămîni în Marea Britanie au fost ocupate de stresul provocat de obținerea actelor legale pentru ocuparea unui loc de muncă. După ce a trecut și partea cu interviul, a intervenit stresul așteptării, trebuia să vină un răspuns, pozitiv sau negativ, dar în același timp era imperios necesar să-mi găsesc un loc de muncă, resursele financiare mi se terminau curînd. Am început, astfel, să muncesc într-o cafenea de lîngă casă, turele erau uneori lungi și obositoare, dar nu plăteam mult pe transport, salariul îl primeam săptămînal și era mult mai mult decît mi-aș fi imaginat sau aș fi cîștigat în locurile de muncă avute în țară. Pe lîngă asta, oamenii aici erau de o politețe ieșită din comun, eram obișnuită, din România, să mi se reproșeze că nu fac lucrurile bine, clienții să răbufnească nemulțumiți, furioși pe incapacitatea mea de nou angajat sau că lucrurile nu merg atît de repede cît și-ar dori ei. Englezii sînt însă plămădiți din alt aluat, sînt obișnuiți să aibă răbdare, cînd trenul oprește în stație oferă spațiu celorlalți să coboare, apoi urcă, atunci cînd întîrzie autobuzul nu-i reproșează șoferului de ce a ajuns mai tîrziu, dacă dau peste tine, din greșeală, în mers, se scuză de mai multe ori, în trafic nu claxonează și nu coboară geamul să-njure pe cel din fața lor, în general nu-și varsă frustrarea asupra celorlalți și sînt învățați să găsească mereu soluții fără să-și piardă cumpătul. Sînt dispuși să ajute fără să aștepte ceva la schimb, un fapt pe care nu l-aș putea spune despre toți cei de-acasă, deși sînt încă mulți oameni de bine (și) în România.  

image

În trei ani de cînd m-am mutat aici mi-am făcut un obicei să revin acasă anual, măcar pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a-mi vizita prietenii și cîteva rude. De la an la an, însă, observ o sumedenie de lucruri diferite între țara natală și cea de adopție. De la ofițerul din spatele ghișeului de control pașapoarte din aeroport, care te privește rece cînd îi întinzi documentul, pînă la vînzătoarea de la Mega care vorbește la telefon, mestecînd gumă, în vreme ce aștepți să-ți scaneze produsele. De la cei care te împing în tramvai, înainte ca acesta să fi oprit cu totul în stație, pînă la cel care își întinde picioarele, în autobuz, pe scaunul neocupat de lîngă tine, iar lista poate continua. 

Cînd am fost nevoită să-mi schimb buletinul, pentru că cel vechi se apropia de data expirării, mi s-a cerut șpagă pentru a urgenta „cazul”. Aveam de ales între a sta în România 14 zile pînă cînd avea să fie gata sau a da banii și a reveni la secție a doua zi pentru a-l ridica. Atunci cînd trăiești între aici și acolo nu prea ai de ales și mergi în direcția greșită, contribui la declinul unei nații, te simți mizerabil, deși întotdeauna ai știut că doar așa funcționează lucrurile în România, nimic nu ar trebui să mai constituie o surpriză, te miri, însă, cînd mai dai peste cineva care merge „împotriva curentului”, oameni care nu au normalizat proastele obiceiuri, furtul, șantajul, corupția etc., și te-ntrebi dacă o fi frica cea care îi împiedică să fie ca ceilalți sau e, în fond, omenia care îi ghidează să facă bine?! Pentru că atît de rare sînt aceste cazuri încît mintea începe să-ți joace feste. 

Privind retrospectiv, realizez că în trei ani de zile am reușit să fac în UK lucruri pe care în țară nu le-aș fi putut îndeplini cu atîta ușurință. Iar ca să enumăr doar două, fără a părea lăudăroasă, mărturisesc că m-am angajat într-un domeniu unde în România nu am putut din motive discriminatorii. Am aplicat la Universitate, iar statul îmi oferă o sumă mai mult decît generoasă, anual, pentru a mă descurca cu cheltuielile. Cît despre România, va rămîne întotdeauna un loc unde voi prefera să revin doar pentru perioade scurte de timp, în vizită și numai pentru oamenii și locurile care reprezintă o parte importantă din viața mea. 

Romina Hamzeu este studentă în anul II la University of West London, Resurse Umane și lucrează ca security worker.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Herbert Kickl
Parlamentul din Austria a ridicat imunitatea liderului extremei drepte Herbert Kickl. Este acuzat pentru o presupusă mărturie falsă
Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie falsă.
image png
Ispita Larisa de la Insula Iubirii a aflat sexul bebelușului! Ce nume inedit a ales: „Nu îmi mai puteam controla lacrimile”
Una dintre cele mai cunoscute ispite ale sezonului 8 Insula Iubirii se pregătește să devină mamă. Larisa Mârtan, cunoscută publicului drept Lala, a dezvăluit sexul copilului prin intermediul unei postări emoționante pe Instagram.
horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
Horoscop joi, 12 decembrie. Berbecii văd roadele stilului de viață, iar Capricornii primesc oportunități noi pentru venituri extra
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de joi, 12 decembrie.
profesor jpg
Cine este profesorul român amenințat cu moartea de simpatizații legionari pentru că a compus un colind pentru Călin Georgescu?
Profesorul de Istorie Marcel Bartic a devenit recent ținta unor amenințări cu moartea pe rețelele sociale, venite din partea adepților mișcării legionare.
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
Femeile o invidiază pentru podoaba sa capilară! La ce truc apelează Andreea Mantea pentru un păr sănătos și strălucitor
Andreea Mantea, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV ale României, a fost dintotdeauna invidiată de reprezentantele sexului frumos pentru podoaba sa capilară. Recent, vedeta de la Kanal D a mărturisit secretul ei.
Kremlin FOTO SHUTTERSTOCK
„Un furt, nu va rămâne fără răspuns”. Moscova amenință, după ce SUA au deblocat pentru Ucraina 20 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate
Ajutorul de 20 de miliarde de dolari deblocat marţi de Statele Unite pentru Ucraina, care va fi finanţat din dobânzile activelor ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor, este un „furt”, a denunţat miercuri diplomaţia rusă, care a promis represalii.
Christopher Wray
Directorul FBI, Christopher Wray, anunță că va demisiona la sfârșitul mandatului lui Biden
Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat miercuri că intenționează să demisioneze la sfârșitul mandatului președintelui Joe Biden, în ianuarie. Anunțul vine după ce președintele ales Donald Trump a spus că îl va nominaliza pe loialistul Kash Patel pentru această funcție.
470054805 545382511743228 4256619344717778133 n jpg
Imagini spectaculoase cu Autostrada Sibiu-Pitești. Șeful CNAIR: Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea a 15,7 km din sectorul 5
Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a anunțat că se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km. din secțiunea 5 (Pitești- Curtea de Argeș) a Autostrăzii Sibiu-Pitești.
webb STScI 01J4A0558VKEEDA72A6YN2EY4D 2K png
Galaxia „luminilor de Crăciun”. Imagini spectaculoase surprinse, în premieră, de telescopul NASA
Telescopul Spațial James Webb al NASA a reușit o nouă premieră: capturarea unei imagini spectaculoase a unei galaxii asemănătoare Căii Lactee în primele sale faze de formare. Această galaxie îndepărtată a fost botezată „Firefly Sparkle” (Licurici Strălucitor).