Cinci feluri de plictiseală

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Cinci feluri de plictiseală jpeg

De la Platon citire, starea de plictiseală, o sincopă de la viața activă, a fost un turnesol filozofic și poetic, un punct de plecare pentru discuții existențiale. Astfel, Schopenhauer considera viaţa ca o „oscilaţie mai mică sau mai mare între durere şi plictiseală”. În Cartea amăgirilor, Cioran scria: „Oamenii care suferă nu se plictisesc. În scara stărilor negative, care începe de la plictiseală şi sfîrşeşte în disperare, trecînd prin melancolie şi tristeţe, omul care suferă încearcă atît de rar plictiseala, încît pentru el prima treaptă este melancolia. Plictiseala o cunosc numai oamenii care n-au un conţinut lăuntric mai adînc şi care nu se pot menţine vii decît prin stimulente exterioare”. Pentru Heidegger, „plictiseala profundă rătăcind ici și colo în abisurile existenței noastre, ca o ceață înabușitoare, smulge și duce cu ea toate lucrurile și oamenii, într-o remarcabilă indiferență. Această plictiseală descoperă ființa ca întreg”. Pentru Ionesco, plictiseala este un „simptom al siguranței”.

Pragmatic, un grup internațional de cercetători a publicat, în 2006, un studiu care a tranșat chestiunea plictiselii. Inițial, studiul, condus de Thomas Goetz, profesor doctor la Universitatea Konstanz din Germania, a propus patru categorii de plictiseală (indiferentă, de calibrare, de căutare și reactivă), urmînd ca, după cîțiva ani, să mai fie adăugată o categorie: plictiseala apatică.

Cum sînt caracterizate de cercetători cele cinci feluri de plictiseală?

Plictiseala indiferentă: este, probabil, cea mai benefică, descriind acea stare de relaxare, de calm și de sihăstrie asumată. Plictiseala indiferentă este dată de un sentiment de detașare, în care balanța este perfect echilibrată: nimic din ceea ce se întîmplă în exterior nu te poate tulbura, dată fiind împăcarea senină cu existența ta în lume.

Plictiseala apatică: la celălalt pol al indiferenței se află starea de letargie. Lipsa de energie, însingurarea neasumată, incapacitatea de a acționa – un tip de plictiseală identificat de Thomas Goetz mai ales în rîndurile studenților și elevilor de liceu. Sentimentul de neajutorare și de inadecvare care provoacă, de cele mai multe ori, depresie.

Plictiseala de calibrare: survine mai ales în rîndul celor care sînt prinși într-o rutină care nu le mai aduce satisfacții. Apare, de cele mai multe ori, în rîndul angajaților cu meserii care presupun repetitivitate. Este o plictiseală conștientizată, activă. Realizezi nevoia de schimbare și de detașare de un mediu care nu îți mai corespunde. Chiar dacă nu știi exact încotro să te îndrepți (ceea ce provoacă o stare de amorțire), știi că trebuie să pleci (iar aici intervine nevoia de acțiune). Senzațiile asociate acestei stări sînt, de cele mai multe ori, cele de frustrare și de nemulțumire.

Plictiseala de căutare: este, de fapt, o criză existențială în care de multe ori te lansezi cu febrilitate în experiențe noi care să îți acopere un gol (neidentificat). Te agiți, nu poți sta locului, te arunci cu capul înainte pentru a găsi un răspuns, o satisfacție. De multe ori, deși acest tip de plictiseală aduce mai mult cu isteria acțiunii de dragul acțiunii, este și un teren propice creației.

Plictiseala reactivă: decrie o stare generală de lehamite. Nimic din viața ta nu te mai mulțumește, toți oamenii din jurul tău sînt motive de dezamăgire și tot ce ți se întîmplă generează emoții negative. Simți că nimic nu mai contează, dar, spre deosebire de plictiseala indiferentă, nu este vorba despre o detașare senină, ci de o încleștare contorsionată, o stare în care vrei de fapt să ți se întîmple lucruri frumoase, să întîlnești oameni și situații inspiraționale, dar ai impresia că totul este în van.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.