Cenzură sau editare?

Christian MITITELU
Publicat în Dilema Veche nr. 876 din 21 - 27 ianuarie 2021
Cenzură sau editare? jpeg

Domnule Christian Mititelu, cum vedeți acuzația de „cenzură” pe care jurnaliștii sau autorii o folosesc destul de des în România, împotriva editorilor sau șefilor lor?

Presa din România, cu excepția unor investigații jurnalistice, bate pasul pe loc. Nu are cum să fie supusă unei concurențe din afară care să o oblige să se reformeze și, în lipsa concurenței, nu e dispusă să învețe de la cea vest-europeană sau să copieze practicile bune.

Rolul editorului la noi este șters sau neclar (sau cel puțin așa era pe vremea cînd stăteam la București). Nu i se recunoaște rolul și nici autoritatea (care depinde și de verticalitatea lui). Poate că unii nici nu vor sau nu pot să-și exercite autoritatea profesională. Sau poate că nu există un limbaj comun sau un set de valori/criterii pe care să le împărtășească atît editorii, cît și subalternii lor. Răsfoind unele cărți care tratează cîte o temă sau cîte un personaj istoric pentru un public larg, constat că nici unii editori (sau redactori) de carte nu își iau rolul în serios. Cunosc două persoane în Anglia care nu sînt la prima lor carte, dar care acceptă să scurteze, să schimbe sau să rescrie textul la cererea editurii cu care au contract. Și nu s-au plîns că sînt cenzurați.

Se mai întîmplă ca ziariștii să dezvolte cu timpul o boală profesională. Ajung să se considere mai atotștiutori și mai importanți nu numai decît editorii, dar și decît interlocutorii lor – între care unii, cu toate carențele aparente, au fost învestiți prin vot sau altfel cu responsabilități însemnate.

Christian Mititelu a fost timp de 20 de ani director al secției române a BBC, apoi președinte al Alianței Civice și membru al Consiliului Național al Audiovizualului.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

chessecake cu lamaie jpg
Cheesecake cu cremă de lămâie
Această rețetă de cheesecake cu cremă de lămâie este un desert perfect pentru zilele călduroase.
profimedia 0658536510 jpg
Administrația Trump repetă greșelile foștilor președinți americani în negocierile cu Rusia. Argumentele unui fost director în Consiliul Naţional de Securitate al SUA
Fostul director pentru afaceri europene în Consiliul Naţional de Securitate de la Casa Albă, locotenent-colonelul în rezervă Alexander Vindman a discutat într-un interviu pentru Kyiv Independent perspectivele de pace în Ucraina în urma negocierilor mediate de administrație Trump.
aeroportul heathrow foto shutterstock
Companiile aeriene avertizaseră Aeroportul din Heathrow cu privire la problemele legate de energie cu câteva zile înainte de incendiu
Aeroportul din Heathrow a fost avertizat de companiile aeriene cu privire la problemele legate de aprovizionarea cu energiei cu câteva zile înainte ca stația electrică să fie cuprinsă de incendiu.
agresiune par
Poliția din Cluj Napoca îi caută pe agresorii tinerilor bătuți după un meci de fotbal
Doi tineri, fani ai echipei CFR Cluj, au fost atacați de suporterii Universității Cluj în timp ce se îndreptau spre casă, după meciul de fotbal de luni seară.
Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, foto Shutterstock jpg
Descoperire menționată în Biblie la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Ce au găsit recent arheologii la locul învierii lui Iisus
O echipă de cercetători a făcut o descoperire la Sfântul Mormânt din Ierusalim, care pare să confirme cele scrise în Biblie despre locul unde ar fi fost înmormântat Iisus Hristos. Ce s-a găsit?
furt
Un băiat de 13 ani a pus pe fugă hoții. Cum a reușit să-și salveze casa de la jaf
Un adolescent de 13 ani din Martinsicuro, Italia, a dat dovadă de curaj și prezență de spirit atunci când cinci hoți mascați au pătruns în vila familiei sale cu intenția de a fura.
Ilie Bolojan FOTO Profimedia
Mariana Costea va conduce Secretariatul General al Administraţiei Prezidenţiale. George-Vladimir Duhan, numit consilier onorific
Mariana Costea, fost consilier de stat la Cotroceni, a fost numită de președintele interimar Ilie Bolojan în funcţia de consilier prezidenţial, aceasta urmând să preia conducerea Secretariatului General al Administraţiei Prezidenţiale.
catalin scarlatescu instagram jpg
Cătălin Scărlătescu bifează un nou drum în carieră. Unde va putea fi văzut din luna mai a anului 2025: „O poveste plină de voie bună”
Cătălin Scărlătescu poate fi văzut din luna mai a acestui an, într-un nou film românesc, numit „Marea Pescuială”. Din această distribuție fac parte atât actori cunoscuți, cât și vedete din showbiz.
Francesca Jones (captura Youtube) jpg
Emoții uriașe în tenisul mondial feminin: o jucătoare a leșinat pe teren
O competiție din Bogota a fost prilej de îngrijorare.