Cenzură sau editare?

Christian MITITELU
Publicat în Dilema Veche nr. 876 din 21 - 27 ianuarie 2021
Cenzură sau editare? jpeg

Domnule Christian Mititelu, cum vedeți acuzația de „cenzură” pe care jurnaliștii sau autorii o folosesc destul de des în România, împotriva editorilor sau șefilor lor?

Presa din România, cu excepția unor investigații jurnalistice, bate pasul pe loc. Nu are cum să fie supusă unei concurențe din afară care să o oblige să se reformeze și, în lipsa concurenței, nu e dispusă să învețe de la cea vest-europeană sau să copieze practicile bune.

Rolul editorului la noi este șters sau neclar (sau cel puțin așa era pe vremea cînd stăteam la București). Nu i se recunoaște rolul și nici autoritatea (care depinde și de verticalitatea lui). Poate că unii nici nu vor sau nu pot să-și exercite autoritatea profesională. Sau poate că nu există un limbaj comun sau un set de valori/criterii pe care să le împărtășească atît editorii, cît și subalternii lor. Răsfoind unele cărți care tratează cîte o temă sau cîte un personaj istoric pentru un public larg, constat că nici unii editori (sau redactori) de carte nu își iau rolul în serios. Cunosc două persoane în Anglia care nu sînt la prima lor carte, dar care acceptă să scurteze, să schimbe sau să rescrie textul la cererea editurii cu care au contract. Și nu s-au plîns că sînt cenzurați.

Se mai întîmplă ca ziariștii să dezvolte cu timpul o boală profesională. Ajung să se considere mai atotștiutori și mai importanți nu numai decît editorii, dar și decît interlocutorii lor – între care unii, cu toate carențele aparente, au fost învestiți prin vot sau altfel cu responsabilități însemnate.

Christian Mititelu a fost timp de 20 de ani director al secției române a BBC, apoi președinte al Alianței Civice și membru al Consiliului Național al Audiovizualului.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Roaming FOTO ANCOM
Peste 350 de localități din România sunt în risc de roaming involuntar. ANCOM avertizează că se pot genera costuri suplimentare
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă asupra riscului de roaming involuntar în peste 350 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţele de graniţă, în contextul călătoriilor de vară şi al alto
crima braila stomatolog jpg
Cazul crimei din Brăila. Avocatul presupusului criminal al medicului stomatolog: „La acest moment nu discutăm despre vinovăția nimănui”
Principalul suspect în cazul crimei înfiorătoare de la Brăila susține că persoana care apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere din apropierea cabinetului medical nu este el.
Oana Roman jpg
Oana Roman, scandal cu angajații unui hotel de lux de pe litoral. „Crezi că dacă ești vedetă, gata, ți se cuvine totul?”
După ce s-a arătat extrem de revoltată de atitudinea unui turist aflat la o terasă în urmă cu câteva zile, se pare că Oana Roman este acum în centrul unui nou scandal. Venită la mare împreună cu fiica ei, vedeta s-a plâns pe rețelele de socializare de comportamentul unor angajați ai unei unități de
Seif FOTO Shutterstock jpg
Un bărbat a furat un seif cu bijuterii din locuința unor bucureșteni, în timp ce proprietarii erau în concediu
Polițiștii din Capitală audiază joi un bărbat suspectat că a pătruns într-o locuinţă din Bucureşti, în timp ce proprietarii erau plecaţi în concediu, de unde furat un seif cu bijuterii, ceasuri şi carduri bancare.
Vasul „Saga Farmann” (© Facebook / Vikingskipet Saga Farmann)
O replică a unui vas viking a ajuns în Marea Adriatică
O replică a unui vas viking de transport marfă (knarr) a tras la chei în portul Bar la Marea Adriatică.
foto1 litoral jpg
O taxă incredibilă este cerută pe o plajă de pe litoral! Surpriza neplăcută de care au avut parte turiștii
Luna iulie a fost una extrem de algomerată pe litoral, însă mulți turiști au avut parte de surprize neplăcute, atunci când au ajuns, în sfârșit, la mare. Iar o problemă destul de comună au fost prețurile tot mai mari, chiar și pentru cele mai banale produse.
sofia vergara alessandra ambrosio jpg
Vacanța le-a făcut să uite de diete! Divele au înfulecat pizza și paste
În timpul anului, divele au grijă la ceea ce mănâncă, iar unele dintre ele țin diete extrem de stricte. Cu toate acestea, atunci când vine vara vin odată cu ea și vacanțele, iar asta le dă ocazia de a se bucura de feluri de mâncare pe care nu le pot savura în mod normal.
Gabriela Cristea (49 de ani) și Tavi Clonda (44 de ani)  și-au luat fetițele și s-au oprit în aeroport cu destinația: Franța-Paris, Disneyland
Tavi Clonda, uluit de câți bani a scos din buzunar pentru două pahare de șampanie la Disneyland: „Noroc că mi le-a umplut”
Gabriela Cristea și Tavi Clonda au avut parte de una dintre cele mai frumoase vacanțe, căci au mers împreună cu cele două fetițe ale lor, Victoria și Iris, la Disneyland în Paris. Însă, se pare că distracția nu a fost deloc una ieftină. Cât a plătit Tavi Clonda pentru două pahare cu șampanie în locu
Ceremonia de învestire a noului șef al Statului Major al Apărării, Vlad Gheorghiță, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Șeful Statului Major al Apărării: Avem un sistem de supraveghere aeriană foarte bun. Dronele, probabil distruse de forţele ucrainene
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad a declarat joi că România are un sistem de supraveghere antiaeriană „foarte bun” și că rămăşiţele de drone de provenienţă rusească găsite în România sunt, cel mai probabil, rezultatul acţiunilor forţelor armate ucrainene.
image
Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.
image
George Restivan o desființează pe Adriana Bahmuțeanu: „Am făcut ceea ce orice tată ar face pentru a-și salva fiul / Adriana a vrut să scape de Mara Bănică”
Adriana Bahmuțeanu a anunțat că s-a despărțit de soțul ei, George Restivan, care deja se află în Statele Unite. Prezentatoarea TV nu a enunțat adevăratul motiv al separării, ci a dat vina pe distanță. George, pe de altă parte, susține că exista multă tensiune în familia lor și că a fugit din țară ca să-și salveze fiul, pe Blake.
image
Lux la superlativ: Plaje unde tarifele pentru șezlonguri depășesc Mamaia. Prețurile sunt astronomice
În căutarea unei vacanțe de lux pe plajele lumii? Atunci, pregătește-te să scoți din buzunar sume considerabile pentru a te bucura de soare și mare.