Cele mai răbdătoare prietene

Teodora GRUMEZA
Publicat în Dilema Veche nr. 817 din 17-23 octombrie 2019
Cele mai răbdătoare prietene jpeg

Ești cu o carte în mînă și, brusc, îți dai seama cît de clar ți se proiectează cuvintele în minte, cît de limpede gîndești totul și cît de bine te simți alături de ea. Te întorci în timp sau călătorești în viitor și te desprinzi de realitate, ceea ce în mod clar îți face bine.

Acum ceva timp nu aș fi zis lucrul acesta. Citeam (dacă citeam) fiindcă așa mi s a zis la școală, uneori din plictiseală, alteori pentru că stătea mama pe capul meu și de cele mai multe ori pentru că eram obligată. Cuvintele erau pentru mine niște simple litere reci, aruncate alandala, uneori cu sens, alteori fără sens. Eram în stare să fug de o carte o lună, chiar două, și să o citesc în două-trei ore în ziua în care urma să predau un jurnal de lectură sau să dau vreun nenorocit de test. Audiobook-urile erau ceva divin și îl preaslăveam pe cel care se gîndea să pună rezumatul cărții cu pricina pe Internet, iar gîndul că nu sînt singura care „trișează“ mă calma și îmi dădea încredere. Și totuși, cum am ajuns eu să ador consecințele verbului „a citi“ și cum am ajuns în punctul în care să am discuții serioase cu mama pe tema cumpărării cărților?

Nu a trebuit decît să descopăr o carte care să-mi placă mai mult decît altele, o carte care să-mi devină prietenă și, ca o prietenă bună, să știe să mă atragă către frumos, să stea răbdătoare pînă cînd eu m-aș fi hotărît să îi fac o vizită și să îi mîngîi filele cu degetele mele scurte și butucănoase. Să aibă un vocabular pe care eu l-aș putea pricepe cu ușurință fără să stau cu dicționarul lîngă mine. Și cum toate vin la timpul lor, a venit și acea carte la timpul ei.

Așa am înțeles că prietenele acestea reci numite cărți sînt cele mai răbdătoare prietene din cîte ai putea avea. Că o carte, spre exemplu, nu se va supăra niciodată cînd o vei abandona pentru o alta. Va aștepta tăcută pe raftul unei biblioteci pînă cînd te vei decide să te întorci la ea.

O carte îți va da mereu cele mai bune variante pentru a trece peste o problemă sau o greutate din viața ta. O carte venită la momentul potrivit poate vindeca cele mai adînci răni și te poate înțelege în momente în care nici măcar tu nu te înțelegi. În fond, „cărțile sînt oglinzi: vezi în ele ceea ce ai deja înăuntrul tău“ (Carlos Ruiz Zafón).

Toți citim, fie că ne dăm seama de asta sau nu. Unii citesc oameni, alții citesc panourile de publicitate, unii citesc cărți, alții doar textul care apare pe ecranul televizorului, unii citesc articole întregi publicate în ziare, alții se mulțumesc doar cu știrile citite pe rețelele sociale.

Și, totuși, la ce bun să citești cărți, articole sau texte, cînd ai putea să te așezi foarte comod în fața televizorului și să aștepți să facă alții munca de cercetare în locul tău? De ce să citești cărți, articole sau texte cînd poți lua mobilul în mînă și să dai scroll pe rețelele sociale? Cititul care provoacă migrene atîtor oameni de toate vîrstele are un scop bine definit în viziunea mea. Nu poți spune că știi să citești un om și îi poți înțelege trăirile dacă nu ai citit alți oameni înainte. Cititul, înainte de toate, te face să vezi în perspectivă, să te pui atît în pielea personajului negativ, cît și în pielea personajului pozitiv. Nu, nu poți spune că ai citit ca la carte un panou de publicitate sau un articol de pe o rețea socială dacă ochiul tău nu e învățat și cu alte tipuri de text. Da, e un întreg cerc vicios. Începi cu abecedarul, continui cu literatura fundamentală, apoi iei clasicii la rînd și îți dai seama că panoul de publicitate devine altfel și că, de fapt, lucrul care semăna înainte cu o pălărie devine treptat un șarpe boa care digeră un elefant. O carte pe care o citești te va ajuta să te descurci într-o societate de oameni care nu se descurcă, într-o societate în care panourile publicitare sînt niște simple panouri publicitare.

Teodora Grumeza este elevă la Liceul de Artă „Ștefan Luchian“ din Botoșani.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic