Cel mai puternic eveniment cultural organizat în românia

Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
Cel mai puternic eveniment cultural organizat în românia jpeg

├Än 1955, dup─â nou─â ani de exil, George Enescu murea la Paris, bolnav ╚Öi ├«n crunte priva╚Ťiuni. Gheorghiu-Dej ╚Öi-a dat seama c─â guvernul Republicii Populare Rom├óne a suferit o lovitur─â de imagine. Enescu era apreciat peste tot ├«n lume ╚Öi rela╚Ťia sa cu Guvernul propriei ╚Ť─âri era o pat─â pentru cel din urm─â. ├Äntr-o lume imediat post-stalinist─â, Gheorghiu-Dej a ╚Ötiut c─â trebuie s─â repare cumva imaginea ╚Öifonat─â a ╚Ť─ârii ╚Öi a inventat, ├«ntr-o ╚Öedin╚Ť─â cu conducerea Partidului, Festivalul ÔÇ×George EnescuÔÇť ÔÇô un eveniment muzical unde s─â fie invita╚Ťi prietenii de peste tot ai marelui muzician. Prima edi╚Ťie a avut loc ├«n 1958. Festivalul a luat amploare ╚Öi, relativ rapid, ╚Öi-a pierdut cu totul motiva╚Ťia sa propagandistic─â.

S-a derulat din trei ├«n trei ani p├«n─â ├«n 1979. ├Än anii 1980, festivalul dec─âzuse mult, semn c─â Partidul nu-l mai considera at├«t de important. Ultimele edi╚Ťii ÔÇ×comunisteÔÇť au fost aproape o ru╚Öine. Reluat dup─â 1990 (prima edi╚Ťie post-revolu╚Ťionar─â a avut loc ├«n 1991) cu frecven╚Ť─â inegal─â, festivalul ├«ncepe s─â aib─â loc o dat─â la doi ani din 2001. Festivalul cre╚Öte ├«n prestigiu ╚Öi, dup─â 2007, c├«nd direc╚Ťia artistic─â a fost preluat─â de c─âtre Ioan Holender, manager recunoscut ╚Öi respectat la scar─â mondial─â, ajunge realmente la un ├«nalt nivel mondial. Agendele edi╚Ťiilor 2009, 2011, 2013, 2015 ╚Öi, ├«n bun─â m─âsur─â, 2017 s├«nt adev─ârate WhoÔÇÖs who ├«n materie de muzic─â clasic─â interna╚Ťional─â. Vreme de trei s─âpt─âm├«ni, cu c├«te dou─â ╚Öi mai apoi trei concerte pe zi, festivalul ajunge s─â nu mai accepte dec├«t particip─âri de top mondial.

Ast─âzi, Festivalul ÔÇ×George EnescuÔÇť este indubitabil cel mai puternic eveniment cultural organizat ├«n Rom├ónia. Nimic altceva, ├«n orice alt domeniu cultural, nu-l egaleaz─â pentru c─â nici un alt eveniment similar nu aduce ├«n Rom├ónia topul artei respective a╚Öa cum o face Festivalul ÔÇ×George EnescuÔÇť. ├Än 2019, la edi╚Ťia a 24-a, festivalul r─âspunde prin agenda sa unor chestiuni de maxim interes pentru melomani: raportul dintre repertoriul clasic ╚Öi muzica contemporan─â, prezen╚Ťa operei ├«n form─â concertant─â ├«ntr-un festival perceput, p├«n─â mai ieri, drept unul aproape non-vocal, contactul dintre publicul rom├ónesc ╚Öi un repertoriu la care nu a fost niciodat─â expus etc. Dosarul nostru ├«ncearc─â s─â pun─â ├«n dezbatere aceste teme, f─âr─â s─â uit─âm s─â ne ├«ntreb─âm, ├«n general, asupra efectelor pe care un asemenea festival le are asupra vie╚Ťii noastre muzicale ╚Öi, desigur, f─âr─â s─â uit─âm s─â ne aducem aminte de George Enescu, cel f─âr─â de care nimic nu ar fi fost.

Ilustra╚Ťie de Ion BARBU

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.