Cel mai perfect
Cărți motivaționale, manuale, ghiduri, cursuri, webinare, trainer-i, coach-i, psihologi... În fiecare zi aflăm despre noi că nu sîntem suficient de buni, dar că, din fericire, ne putem perfecționa și, astfel, ne putem apropia de cea mai bună versiune a noastră la care am putea aspira. Spre binele nostru, al celorlalți, al societății, al planetei.
Întotdeauna cineva ne spune ce facem greșit și ce trebuie făcut ca să fim mai buni/eficienți/competitivi la locul de muncă, să fim parteneri/părinți mai buni, cum să economisim bani, să facem investiții, să reducem amprenta de carbon, cum să renunțăm la alcool și țigări, să slăbim, să ne tonificăm corpul, să ne detoxifiem corpul, să ne înțelegem emoțiile, să medităm ș.a.m.d.
Există o presiune constantă să fim mai buni, să ne conformăm unor modele, să înțelegem că sîntem perfecționabili și trebuie să fim perfecționiști. La locul de muncă, în birou, atelier sau fabrică, angajatul tinde spre un ideal care, în cele din urmă, se dovedește un model distructiv. Eficiență, maximizare, competitivitate, performanță, ambiție, disciplină – acestea sînt mantrele unui mediu unde întotdeauna e loc de mai bine, mai mult, mai repede.
În social media există, de asemenea, o presiune a impecabilului estetic, moral, profesional, cultural – o formă a perfecțiunii de fațadă răsplătită cu audiență (likes, followers, reach, viralizare) și, dacă e vorba de influencer-i, de contracte și venituri. Realitatea trebuie trecută prin filtre pentru a se conforma așteptărilor, pentru a inspira, pentru a se lăsa consumată.
Dacă există standarde, modele, calități, virtuți la care trebuie să aderăm by default, social media este mașinăria de sancționat orice abatere morală, orice derapaj de la o serie de abilități, comportamente și virtuți văzute ca esențiale în spațiul public. În acest sens, social media funcționează ca o instituție investită ad-hoc cu puteri legislative, judecătorești și executive. Un tribunal al poporului care amendează, prin blamul public, orice imperfecțiune morală. În social media nimic nu rămîne nepedepsit. Imperfecțiunea și imprecizia, gafa și greșeala, defectul și viciul nu sînt, vorba ceea, opțiuni. Be better! Do better!
„Perfecționiștii sînt cei care ruinează și distrug lumea”, spune un filozof, referindu-se la faptul că nimeni nu poate fi fericit în afara slăbiciunilor, defectelor, imperfecțiunilor sale. A fi sau a nu fi perfect? Aceasta e întrebarea de la care am pornit adunînd textele Dosarului de față.