Cealaltă faţă a României

Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
Cealaltă faţă a României jpeg

- argument -

De cele mai multe ori, ne-am obişnuit să vorbim despre România în termeni negativi. Nimic nu se face şi, cînd se face, se face prost. Mentalitatea că statul trebuie să intervină pentru a rezolva orice nevoie pe care o avem (de la asfaltarea uliţei, pînă la asigurarea unor locuri de muncă) s-a păstrat, din păcate, şi în prezent, la peste 20 de ani de la Revoluţie. Dornici să devenim egalii „lumii civilizate“, ai acelor vestici la care am ajuns să visăm cu jind, ne declarăm „prea mici“ pentru a ne „pune“ cu sistemul, un sistem pe care îl vedem totodată potrivnic, dar şi singurul de la care aşteptăm vreun ajutor (conform unui studiu făcut de GFK în 2011, 8 din 10 români considerau că doar autorităţile trebuie să ofere soluţii pentru o viaţă mai bună).

În acelaşi timp, construită pe bazele unei continue neimplicări, veşnica stare de „aşteptare“ dă voce nemulţumiţilor care, valorificînd pesimismul general şi necăutînd alte motive, acuză, pînă la urmă, capitalismul, într-un mod comod şi naiv, considerîndu-l vinovat de toate insuccesele noastre de azi.

Însă acest dosar nu-şi doreşte să intre într-o polemică teoretico-economică sau să deschidă un dialog asupra lumii capitaliste. Articolele de faţă îşi propun doar să aducă cititorilor o frîntură din implicările sociale pe care companiile private le desfăşoară în România.

Vom încerca, astfel, să detaliem conceptele de CSR (Responsabilitatea Socială a Companiilor) şi de antreprenoriat social – două dintre componentele de bază ale implicării sociale a companiilor private. În spatele teoriei, vă vom face cunoştinţă cu oameni şi cu comunităţile pe care aceştia le-au transformat, oameni cărora li s-a dat şansa să înveţe că orice schimbare va porni, în primul rînd, de la ei.

Pentru că, pînă la urmă, despre asta este vorba. Atît CSR-ul, cît şi antreprenoriatul social sînt, de fapt, concepte care facilitează dialogul şi accesul la informaţie. Este vorba despre programe sociale derulate de marile companii private, spre binele comunităţii, despre care, deşi am început să aflăm cîte ceva, nu ştim îndeajuns, în ciuda faptului că ele se derulează de ani buni, dezvoltînd, creînd şi crescînd această „cealaltă faţă“ a unei Românii la care unii se încăpăţînează doar să viseze, fără a deschide însă ochii, să o vadă în reala sa devenire. (Stela Giurgeanu)

Ilustraţie: Ion Barbu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Anamaria Constantin foto facebook png
Șefă la Curtea de Conturi fără studii superioare: cazul fiicei șoferului șefului DNA
Fiica șoferului lui Marius Voineag, procurorul șef al DNA, a fost numită în luna mai într-o funcție importantă în cadrul Curții de Conturi, unde câștigă un salariu de 8.000 de lei brut, deși nu are studii superioare.
studenti discutie tinerie calculatoare shutterstock 513694219 jpg
O facultate nouă poate fi accesată de tineri din această toamnă. 20% din locuri sunt fără taxă
Este perioada în care mii de tineri își aleg drumul profesional și susțin admiterea la facultate. În acest context, o nouă oportunitate academică apare pe harta universitară. Universitatea Româno-Americană din București
Răzvan Burleanu / FOTO Inquam Photos / Mircea Roşca
Prima echipă din Liga 1 care nu a respectat regula 5+6 impusă de FRF. Amenzi usturătoare în Superliga
În cadrul primei runde din noul sezon 2025/2026 de Superliga, Oțelul Galați a înregistrat remiză cu Petrolul Ploiești, 0-0.
Fetiță dată dispărută Foto Poliția Română jpg
O fată de 12 ani din Târgu Mureş, căutată de polițiști după ce a plecat de acasă şi nu s-a mai întors
Poliţiştii din judeţul Mureş caută o fată, în vârstă de 12 ani, care a plecat luni seara de la locuinţa sa din Târgu Mureş şi nu s-a mai întors acasă.
686d087064077 barbat cautat mihesu de campie sursa1 igpr sursa 2 ipj mures jpg
Familia tinerei ucise în Mureș, amenințată pe TikTok. Pe cine au descoperit anchetatorii în spatele contului Emil Gânj
Emil Gânj este căutat de opt zile de autorități pentru că și-ar fi ucis și incendiat iubita. Gestul unei tinere a încurcat întreaga anchetă a poliției.
sinner jpg
Jannik Sinner nu s-a întors acasă după succesul de la Wimbledon. Campionul italian s-a urcat într-un jet privat
Jucătorul italian de tenis Jannik Sinner (23 de ani, 1 ATP) și-a luat o vacanță de două săptămâni.
Melania și Donald Trump FOTO AFP
„Serios”? Reacția Melaniei după ce Trump i-a spus că a avut o „discuție minunată” cu Putin
Președintele Donald Trump a declarat că soția sa, Melania Trump, i-a subliniat în privat faptul că atacurile continue ale președintelui rus Vladimir Putin asupra Ucrainei contrazic imaginea optimistă pe care acesta o prezintă adesea în convorbirile telefonice cu soțul ei.
Achiziții publice în era Economiei Circulare – de la sancțiunile PNRR la noile achiziții ecologice
România riscă penalități de până la 568 mil. euro dacă nu finalizează la timp investițiile de mediu din PNRR, avertizează Ministrul Mediului. Pe lângă presiunea termenelor, apare și provocarea integrării principiilor economiei circulare în achizițiile publice.
nicusor dan si o romanca in acelasi zbor foto facebook (1) png
Președintele Nicușor Dan, surprins la „low cost” de o româncă. Unde a zburat șeful statului
O româncă s-a aflat luni seară, 14 iulie, în același avion cu președintele Nicușor Dan, într-un zbor Ryanair.