Cealaltă faţă a României

Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
Cealaltă faţă a României jpeg

- argument -

De cele mai multe ori, ne-am obişnuit să vorbim despre România în termeni negativi. Nimic nu se face şi, cînd se face, se face prost. Mentalitatea că statul trebuie să intervină pentru a rezolva orice nevoie pe care o avem (de la asfaltarea uliţei, pînă la asigurarea unor locuri de muncă) s-a păstrat, din păcate, şi în prezent, la peste 20 de ani de la Revoluţie. Dornici să devenim egalii „lumii civilizate“, ai acelor vestici la care am ajuns să visăm cu jind, ne declarăm „prea mici“ pentru a ne „pune“ cu sistemul, un sistem pe care îl vedem totodată potrivnic, dar şi singurul de la care aşteptăm vreun ajutor (conform unui studiu făcut de GFK în 2011, 8 din 10 români considerau că doar autorităţile trebuie să ofere soluţii pentru o viaţă mai bună).

În acelaşi timp, construită pe bazele unei continue neimplicări, veşnica stare de „aşteptare“ dă voce nemulţumiţilor care, valorificînd pesimismul general şi necăutînd alte motive, acuză, pînă la urmă, capitalismul, într-un mod comod şi naiv, considerîndu-l vinovat de toate insuccesele noastre de azi.

Însă acest dosar nu-şi doreşte să intre într-o polemică teoretico-economică sau să deschidă un dialog asupra lumii capitaliste. Articolele de faţă îşi propun doar să aducă cititorilor o frîntură din implicările sociale pe care companiile private le desfăşoară în România.

Vom încerca, astfel, să detaliem conceptele de CSR (Responsabilitatea Socială a Companiilor) şi de antreprenoriat social – două dintre componentele de bază ale implicării sociale a companiilor private. În spatele teoriei, vă vom face cunoştinţă cu oameni şi cu comunităţile pe care aceştia le-au transformat, oameni cărora li s-a dat şansa să înveţe că orice schimbare va porni, în primul rînd, de la ei.

Pentru că, pînă la urmă, despre asta este vorba. Atît CSR-ul, cît şi antreprenoriatul social sînt, de fapt, concepte care facilitează dialogul şi accesul la informaţie. Este vorba despre programe sociale derulate de marile companii private, spre binele comunităţii, despre care, deşi am început să aflăm cîte ceva, nu ştim îndeajuns, în ciuda faptului că ele se derulează de ani buni, dezvoltînd, creînd şi crescînd această „cealaltă faţă“ a unei Românii la care unii se încăpăţînează doar să viseze, fără a deschide însă ochii, să o vadă în reala sa devenire. (Stela Giurgeanu)

Ilustraţie: Ion Barbu

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ministrul de externe britanic David Lammy condamnă ofensiva israeliana din Gaza FOTO EPA EFE jpg
Marea Britanie suspendă negocierile privind un acord de liber-schimb cu Israelul. Starmer: „Suntem îngroziți de escaladarea militară” din Gaza
Regatul Unit a anunţat marţi că îşi suspendă negocierile pentru un acord de liber schimb cu Israelul şi o convoacă pe ambasadoarea acestei ţări la Londra, Tzipi Hotovely, ca reacţie la intensificarea ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, relatează AFP.
image png
Ce meserii au părinții lui Pescobar, unul dintre cei mai de succes antreprenori din România? „Pe tata poți să-l pui la discuție cu orice mare om din Academia Română”
Pescobar, pe numele său real Paul Nicolau, este cunoscut atât în România, cât și în afara ei, pentru afacerea sa cu fructe de mare cu care a dat lovitura. Este în prezent una dintre cele mai active apariții din mediul online și recent a vorbit despre părinții săi.
pavel durov paris jpg
Magnatul rus Pavel Durov, fondatorul Telegram, vrea să susțină cererea lui Simion de anulare a alegerilor pentru „a ajuta democrația românească”
George Simion cere audierea lui Pavel Durov, fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, de către Curtea Constituțională (CCR), după ce acesta a acuzat statul francez că i-a cerut să interzică vocile conservatoare din România înaintea alegerilor de duminică.
Melcul cu armura jpg
Creatura bizară din adâncurile oceanului care nu mănâncă niciodată. Supraviețuiește și la 400 de grade Celsius și este pe cale de dispariție
În adâncurile întunecate ale Oceanului Indian, acolo unde presiunea este uriașă, lumina soarelui nu pătrunde, iar apa fierbe din cauza activității vulcanice submarine, trăiește una dintre cele mai bizare și fascinante creaturi descoperite de știință: melcul cu picior solzos.
Înfiinţată în 1928, Frăţia are acum milioane de adepţi în toată lumea musulmană
Frăția Musulmană, o amenințare la adresa coeziunii naționale prin islamismul promovat la nivel local în Franța
Un raport comandat de guvernul francez atrage atenția asupra influenței tot mai mari a Frăției Musulmane în Franța, avertizând asupra unei „amenințări la adresa coeziunii naționale”, în contextul răspândirii unui islamism „de jos”, cu rădăcini în comunitățile locale.
Nicușor Dan FOTO Inquam / Octav Ganea
Nicușor Dan, interviu la CNN: „Nu a existat un sprijin al administrației Trump pentru Simion”
Președintele ales Nicușor Dan a acordat, marți seara, un interviu jurnalistului Max Foster, de la CNN, în care a precizat că Uniunea Europeană (UE) trebuie să își asigure propria securitate și că România va sprijini acest lucru.
bloc vechi bucuresti foto adevarul jpg
Incident în Sectorul 2 din Capitală: o mamă și copilul ei de 7 ani au căzut de la etaj
Un incident grav s-a petrecut într-un bloc din Sectorul 2 al Capitalei, unde o femeie și fiul său de 7 ani ar fi căzut de la etajul imobilului în care locuiau. Polițiștii Secției 9 din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au fost alertați prin apel la 112.
centru copii cu dizabilitati sibiu foto fb Ziua Online
Acuzații grave într-un centru de plasament din Sibiu: copii bătuți, înfometați și legați de paturi. Se fac verificări
Potrivit unor imagini publicate online, copiii ar fi fost bătuți, lăsați să mănânce de pe jos, ținuți subnutriți și chiar legați de paturi, în timp ce camerele de supraveghere ar fi fost oprite intenționat.
Guvern Chisinau
Ce apel face Chișinăul după ce George Simion l-a acuzat de ingerință în procesul electoral
Chișinăul face un apel către toți actorii politici să evite acuzațiile nefondate și jignirile la adresa votanților din Republica Moldova, în contextul acuzațiilor formulate de liderul AUR, George Simion, privind o presupusă ingerință în alegerile prezidențiale.