Ce ţie nu-ţi place

Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
Ce ţie nu ţi place jpeg

Ideea acestui Dosar mi-a venit în urma unei scene din metrou: un tînăr, cu căștile în urechi, care părea absorbit întru totul de ecranul telefonului la care butona de zor, stătea în ușa trenului, nepăsător față de călătorii care încercau să urce sau să coboare pe lîngă el. Îl etichetasem brusc în minte drept un nesimțit. Indignarea mea lăuntrică s-a curmat însă la fel de brusc cum a început. Cînd am coborît, l-am văzut pe „nesimțit“, în puhoiul de oameni care se înghesuia către scările rulante, cum e singurul care se oprește, își scoate căștile din urechi, se întoarce către un om aflat într-un scaun cu rotile și îl întreabă, politicos, dacă îl poate ajuta să iasă la suprafață. Mi-am adus aminte, în siajul scenei, de un interviu pe care l-am făcut acum cîțiva ani cu președintele Societății Handicapaților Locomotor, care îmi spunea pe atunci că vecinii săi erau reticenți și, mai mult, refuzau să monteze o rampă pentru cărucior pe motiv că această rampă i ar fi încurcat.

Derulînd și ajungînd în prezentul unui Facebook extrem de activ în România, un alt episod mi-a atras atenția: contrademonstrația din fața Palatului Cotroceni. Protestatarii care cereau demisia președintelui Iohannis au fost ridiculizați pe motiv că sînt bătrîni și pensionari – ducînd discuția înspre hate speech-ul care vizează persoanele în vîrstă, acel hate speech care datează încă de pe vremea primelor alegeri libere din România, cînd oamenii în vîrstă au devenit simbolul nostalgicilor comunismului.

Toleranța nu implică milă, ci în­țe­legerea unor aspecte mai complexe. Dacă în clasa în care învață copilul tău este un elev care suferă de ADHD, ce faci? Dacă un om în vîrstă îți spune că Iohannis este nazist pentru că e neamț, cum reacționezi? Dacă o persoană gay își cere aceleași drepturi legale cu una heterosexuală, care este primul impuls?

Sîntem oare dispuși să ascultăm sau, din contra, să judecăm, să etichetăm și să ne retragem în locul călduț pe care ni-l rezervă binecuvîntarea de a face parte dintr-o majoritate vocală? Acest dosar este dedicat, în special, minorităților și oamenilor care au de suferit din cauza intoleranțelor de orice fel. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Corina si Honorius Prigoană Sursa Facebook
Honorius Prigoană, urmărit în instanță de un magnat al jocurilor de noroc după un bingo ratat
Tribunalul de la lângă Judecătoria Sectorului 1 este chemat să tranșeze un litigiu între Honorius Prigoană și un om de afaceri, Sandu Ghețu.
Sovata jpg
Care sunt cele mai frumoase destinații din țara noastră. Locurile au fost premiate la Gala Destinația Anului 2025. Cui i-a fost acordat marele premiu?
România a ales cele mai impresionante destinații turistice în cadrul Galei Destinația Anului 2025. Acestea au fost recunoscute pentru unicitatea lor și pentru impactul pe care îl au asupra industriei turismului autohton.
5 cristian tudor popescu iubita 2 jpg jpeg
CTP, după ce USR a anunţat retragerea sprijinului pentru Lasconi: „Vanitatea a împiedicat-o să facă gestul necesar”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat dur decizia USR de a retrage sprijinul pentru candidatura Elenei Lasconi pe ultima sută de metri.
Cristina Gherasimov Marta Kos mp4 thumbnail png
Imagini unice cu comisarul European Marta Kos: a pregătit sarmale și plăcinte moldovenești la Bruxelles
Comisarul European pentru Extindere, Marta Kos, a pregătit sarmale și plăcinte moldovenești în cadrul unei șezători organizate la Bruxelles, printre participanți numărându-se și viceprim-ministrul moldovean pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
Planeta Pamant FOTO Shutterstock
NASA a dat un răspuns clar: anul în care va veni cu adevărat sfârșitul lumii
Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA), împreună cu un grup de cercetători din Japonia de la Universitatea din Toho, au descoperit când va veni cu adevărat sfârșitul lumii pe Planeta Pământ.
Victor Ponta lansare 7 FOTO INQUAM
Oamenii din administrația lui Victor Ponta. Pe cine ar vrea alături, dacă ar fi președinte
Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a dezvăluit ce oameni s-ar afla în echipa sa,în cazul în care ar ajunge la Cotroceni.
ambulanta Fb jpg
Cum erau aranjate concursurile la Serviciul de Ambulanță Dolj. Un bărbat s-a împrumutat la bancă ca să dea șpagă pentru un post de șofer
Persoanele care doreau să se angajeze la Serviciul de Ambulanță Dolj ajungeau să facă rate la bănci, ca să poată da șpaga cerută de conducerea instituției.
carabinieri foto shutterstock
Un șofer român din Italia a terorizat un cartier întreg: a fost imobilizat cu pistolul cu electroşocuri, după ce a sărit la bătaie la carabinieri
Un șofer român de camion a fost arestat la Torino, în Italia, după ce a agresat fizic carabinierii chemați să intervină pentru un episod de violenţă domestică.
Design Signals Snapshot FABER, copyright Alex Todirica 1895 jpeg
Un hub creativ timișorean prezintă viitorul designului la Milan Design Week: reutilizarea deșeurilor industriale și repunerea în valoare a meșteșugurilor tradiționale
Unul dintre cele mai dinamice huburi creative din România participă cu expoziția Design Signals Snapshot la prestigiosul program ALCOVA din cadrul Milan Design Week 2025 – cel mai mare eveniment de design din lume.