Ce ţie nu-ţi place
Ideea acestui Dosar mi-a venit în urma unei scene din metrou: un tînăr, cu căștile în urechi, care părea absorbit întru totul de ecranul telefonului la care butona de zor, stătea în ușa trenului, nepăsător față de călătorii care încercau să urce sau să coboare pe lîngă el. Îl etichetasem brusc în minte drept un nesimțit. Indignarea mea lăuntrică s-a curmat însă la fel de brusc cum a început. Cînd am coborît, l-am văzut pe „nesimțit“, în puhoiul de oameni care se înghesuia către scările rulante, cum e singurul care se oprește, își scoate căștile din urechi, se întoarce către un om aflat într-un scaun cu rotile și îl întreabă, politicos, dacă îl poate ajuta să iasă la suprafață. Mi-am adus aminte, în siajul scenei, de un interviu pe care l-am făcut acum cîțiva ani cu președintele Societății Handicapaților Locomotor, care îmi spunea pe atunci că vecinii săi erau reticenți și, mai mult, refuzau să monteze o rampă pentru cărucior pe motiv că această rampă i ar fi încurcat.
Derulînd și ajungînd în prezentul unui Facebook extrem de activ în România, un alt episod mi-a atras atenția: contrademonstrația din fața Palatului Cotroceni. Protestatarii care cereau demisia președintelui Iohannis au fost ridiculizați pe motiv că sînt bătrîni și pensionari – ducînd discuția înspre hate speech-ul care vizează persoanele în vîrstă, acel hate speech care datează încă de pe vremea primelor alegeri libere din România, cînd oamenii în vîrstă au devenit simbolul nostalgicilor comunismului.
Toleranța nu implică milă, ci înțelegerea unor aspecte mai complexe. Dacă în clasa în care învață copilul tău este un elev care suferă de ADHD, ce faci? Dacă un om în vîrstă îți spune că Iohannis este nazist pentru că e neamț, cum reacționezi? Dacă o persoană gay își cere aceleași drepturi legale cu una heterosexuală, care este primul impuls?
Sîntem oare dispuși să ascultăm sau, din contra, să judecăm, să etichetăm și să ne retragem în locul călduț pe care ni-l rezervă binecuvîntarea de a face parte dintr-o majoritate vocală? Acest dosar este dedicat, în special, minorităților și oamenilor care au de suferit din cauza intoleranțelor de orice fel.
Ilustraţie de Ion BARBU