Ce țară e asta?

Emil BELU
Publicat în Dilema Veche nr. 1003 din 29 iunie – 5 iulie 2023
image

Cînd sănătatea ți-e brusc amenințată, soluția de urgență e unică: chemi ambulanța. Altă alegere ar fi păguboasă în contextul unei crize acute. Nu lipsesc, desigur, recomandările  „medicale” venite de la cei apropiați, amabilitatea unor prieteni sau vecini, sfaturile unor binevoitori  care ar fi trecut prin ceva asemănător. Ba, în alte vremuri, la mine în sat exista tradiționalul „binom” al lecuirii: indiferent de boală, să-i pună bolnavului „ventuzele” – mici pahare păstrate cu mare grijă într-un coș din nuiele – sau varianta religioasă: să-i „citească” preotul.

Urgența presupune un apel la cea mai apropiată unitate medicală, o știu prea bine. Am fost subiect, acum cîteva luni. Sun la 911. Alerta se adresează simultan Salvării, pompierilor și poliției. În șase minute ajung pompierii, care bănuiesc că au și ei o persoană cu atribuții medicale în echipă – să „stingă” focul inimii! –, altfel nu-mi explic punerea măștii de oxigen cu rezervorul aferent. Apoi, la trei minute, intră pe ușă echipajul medical al ambulanței care, după cîteva investigații făcute pe loc, evidențiază gravitatea cazului: acute probleme cardiace. Poliția nu mai știu dacă a venit, probabil că au fost avertizați de inutilitatea prezenței lor. Din acest moment, orice mișcare îmi este interzisă. Bănuiala unui grav diagnostic implică, firesc, măsuri deosebite. Mă las manevrat ca o păpușă la teatrul de marionete. „Sforile” sînt în mîinile medicului din echipa de intervenție. Nici o mișcare, ascultați comanda la mine! Sună ca la armată, nu? Of, ce am urît armata!

Sînt condus la Clinica Universitară McGill, secția Chirurgie Cardiovasculară, pendinte de L`Hôpital Juif de Montréal, unde am rămas un docil pacient timp de 42 de zile. Investigații diverse și teste cu nemiluita conduc la diagnosticul precis: grave afecțiuni cardiace, iar plămînii sînt la limita colapsului (80% plini cu apă), vase coronariene la limita funcționării, plus diabetul care complică situația. Toate acestea îmi sînt comunicate cu sînge rece – datorie profesională, de altfel – de către șeful echipei operatoare, profesorul Yves Langlois. Intervenția chirurgicală devine inevitabilă. Mai tîrziu, în ziua care a precedat operația, în salonul unde eram internat, am primit vizita profesorului care, obligație profesională, m-a informat despre diagnostic, operația specifică ce va urma prin deschiderea sternului (sternotomie), valva va fi prelevată de la bovine, apoi o „dorință” de pacient care îl face să zîmbească pe sobrul chirurg: aș prefera una de taur! Poate ar trebui procurată prin intermediul lui Rafael Nadal, cel cu emblema taurului pe echipament. Îmi arde de glume... Pentru bypass-urile coronariene, trei la număr, se va folosi o porțiune din vena safenă, extrasă din picior. Cîteva amănunte, nu lipsite de importanță – complicații posibile, efecte secundare, procentul de risc, terapia postoperatorie etc. –, sînt menționate la final, după care am semnat formularele. 

În noaptea care mă despărțea de intrarea în sala de operație am intrat la idei. Eu, fără experiențe la limită în intervenții medicale și recluziuni obligatorii, imaginez bogate scenarii, fanteziste, cele mai multe pline de pesimism. Singur în salon, cum, de altfel, sînt toți pacienții secției, aud vifornița stîrnită în nemiloasa iarnă canadiană, zguduind geamurile panoramice ale salonului, amplificînd senzația de singurătate, de abandon. Ce terapie ar fi rezonabilă în atare situații? Ce stăpînire de sine, ce determinare, ce forță ți-ar trebui ca să „oprești vîntul din pînzele anxietății”? – vorba unui psiholog vienez, Viktor E. Frankl, tatăl „logoterapiei”. El știa ce spune, trăind teroarea lagărelor naziste din care a scăpat miraculos. Eu mă simt lipsit de apărare, de o minimă strategie de dominare a suferinței.  Bîntuit de neliniști, îmi petrec noaptea într-un mozaic de gînduri, care mai de care mai fanteziste, de neevitat în atare stări. Și obsedantul: dar dacă, totuși... Căutările unei strîmte portițe pentru ieșirea din acest labirint al angoasei au dat greș. Oboseala, starea confuză, atmosfera din jur aduc într-un tîrziu somnul binefăcător. Dimineața urmează intrarea în sala de operații, anestezia, uitarea.

După șapte ore de operație îmi revin cu greu, trezindu-mă, parcă, într-o altă lume, care nu mai seamănă cu cea anterioară, o lume care, treptat, îmi livrează reperele readaptării.  Sînt conectat la diverse aparate: senzori aplicați pe corp în zonele de interes clinic, display-uri care îți captează fără să vrei privirea, afișînd stranii impulsuri, drenaje nenumărate, pe ambele mîini nelipsitele catetere, un întreg arsenal în slujba vieții, dar și o tiranică teroare a suferinței. Într-o fotografie făcută la ieșirea din sala de operație mă văd mai tîrziu pe un ecran panoramic, arătînd ca un cosmonaut în acel straniu echipament văzut la aselenizări. Infirmiera de serviciu, doamna Aurelia, o româncă din Craiova, m-a asigurat că nu mă aflu pe Lună, ci sînt în salonul de recuperare. Rămîn pămîntean, totuși.

Pentru 42 de zile am fost un pacient docil al acestei unități medicale. Patul meu era o insulă plutitoare într-o mare informatică. Încet-încet, însoțit de un fizioterapeut, reînvăț să merg pe coridoare, pe distanțe scurte, însoțit de aparatura de transmitere a datelor la distanță, ajutat de un cadru metalic pe două roți, care transportă o parte din logistica însoțitoare. Păream un om al străzii – „boschetar”, ar zice românul – cu toată bruma de avut scoasă la plimbare. Nevastă-mea, privind mersul meu legănat, instabil, nu fără o undă de umor, mă laudă: „Mergi ca Joe Biden!”. Nu-i de colea să mergi ca un președinte, mi-am zis, mai ales cînd cel în cauză e președintele SUA.

După ieșirea din spital, continuarea tratamentului post-operator la domiciliu este asigurată de o clinică specializată, iar medicamentele sînt aduse acasă de la farmacia de care aparțin, o singură dată pentru toată săptămîna. La externare, inevitabila mirare a mioriticului care cunoaște și un alt mediu spitalicesc: cum, domnule, nu trebuie să plătești nimic pentru o operație așa de complicată? Grosse chirurgie, i-a zis profesorul Yves Langlois, cel care m-a operat. Nici un pliculeț, nu tu un mic cadou, o carte, o cutie cu bomboane, o floare? Ei bine, nimic!

Iată un rar prilej în care, într-o altă tonalitate și cu o altă mimică, contrare disperării din interogația lui C. Noica, pot să-mi pun și eu întrebarea filozofului: „Ce țară e asta?”.

Emil Belu este scriitor și trăiește în Canada.     

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cum a luat naștere Partidul Comunist, care urmărea dezmembrarea țării: Dobrogea să fie dată Bulgariei, Ardealul Ungariei, iar Basarabia „măreței Uniuni Sovietice“ VIDEO
La 8 mai 1921, a început la București Congresul Partidului Socialist din România, când s-a hotărât transformarea formațiunii în Partidul Comunist din România. În 1924, formațiunea politică a fost scoasă în afara legii.
image
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar folosi o armă nucleară. De ce amenințarea nu trebuie ignorată
Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițerul național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021
image
Gunoiul unora, comoara altora. Cât câștigă, zilnic, un român care adună PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi
Gunoiul produs de unii s-a transformat, în ultimele luni, în comoara altora. La nivel național au apărut tot mai multe persoane care colectează PET-uri, din diverse locuri, pentru a obține garanția de 50 de bani în schimbul lor.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.