Ce restricţii mai vrea şi le mai impune Londra românilor
Discursul lui David Lidington şi scenariile pentru viitorul Europei – cu şi fără rebeli precum Marea Britanie, explicate de profesorul Vasile Puşcaş, nu au lămurit temerile şi nici stereotipurile negative relatate şi exagerate de presa engleză, astfel că şirul întrebărilor despre de ce nu ne vor englezii în ţara lor, pînă la reproşurile legate de cîţi români ori bulgari vor năvăli spre Londra cea scumpă şi încruntată au început.
● Şi totuşi, cît de mare e „valul“ de care vă speriaţi? Întrebat de Gândul dacă executivul de la Londra are estimări clare legate de numărul de români şi bulgari care ar urma să ajungă în Regatul Unit începînd cu ianuarie anul viitor, odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, Lidington a fost clar: nu există aşa ceva. Au venit şi precizările de curtoazie: atît românii foarte bine calificaţi şi vînaţi de Occident sînt foarte apreciaţi în UK, cît şi cei mai puţin pregătiţi. Presa engleză, în special din zona tabloidă, începea relatările despre obligaţia ridicării restricţiilor pe piaţa muncii cu titluri şi aprecieri exasperante: „hoardele de români“, „peste 23 de milioane de români şi bulgari vor veni...“
„Nu, am spus că nu există estimări, însă există o lucrare pe care o vom publica foarte curînd, făcută de un think-tank economic independent, care a primit această sarcină din partea Ministerului de Externe. Lucrarea tratează factorii care ar putea influenţa mişcarea (imigraţionistă – n.red.), dar nu conţine estimări, pentru că nu considerăm că este posibil să facem estimări corecte. Lucrarea ia în considerare starea economiilor din România şi Bulgaria, dar şi din Marea Britanie şi celelalte 24 de state UE“ – a explicat Lidington.
● Condiţii noi? Pentru români şi bulgari? Şi totuşi, vrea Marea Britanie să introducă condiţii suplimentare pentru români şi bulgari? „Nu. Ar fi contrar actualei legislaţii europene“ – a precizat reprezentantul guvernului de la Londra. „Vreau să conlucrăm (cu Guvernul de la Bucureşti – n.red.) pentru a clarifica orice neînţelegere privind abordarea britanică a libertăţii de mişcare de pe piaţa europeană a muncii. Este un subiect important, care naşte îngrijorări fireşti, însă cred că relaţia noastră este prea valoroasă pentru a permite acestei chestiuni să devină problematică“ – a răspuns David Lidington. „Regatul Unit îşi va deschide piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari începînd cu 2014. Sîntem obligaţi de tratatele europene să facem acest lucru şi nu intenţionăm să facem altceva. Recunoaştem şi considerăm binevenit impactul pozitiv pe care îl au cetăţenii UE ce îşi exercită libertăţile fundamentale, libertăţi de care se bucură zilnic şi 1,5 milioane de cetăţeni britanici care trăiesc, muncesc sau studiază altundeva în UE.“
Întrebări şi lămuriri ale invitaţilor prezenţi la dezbaterea organizată de Ambasada Marii Britanii în România, Colegiul „Noua Europă“ şi Centrul Român de Politici Europene (martie 2013)