Ce (nu) ştie societatea civilă despre anul 2011

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Ce (nu) ştie societatea civilă despre anul 2011 jpeg

Intervenţia preşedintelui Traian Băsescu în favoarea proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană a dat prilej oponenţilor săi să îl acuze că face lobby în avantajul companiei canadiene şi că, în timpul orelor de lucru în care este plătit din bani publici, se ocupă de afaceri private. Unele voci i-au recunoscut totuşi preşedintelui meritul că, prin poziţionarea sa publică pentru dezvoltarea proiectului minier, a transformat un subiect secundar de presă într-unul de larg interes, introducîndu-l în agenda media în prime time şi în atenţia marelui public. 

Susţinerea ostentativă de către Cotroceni a proiectului de la Roşia Montană a dezmorţit marea societate civilă în 2011, a mobilizat online şi offline, a animat opinia publică pe reţele sociale, a scos cîţiva protestatari în stradă şi a declanşat dezbaterea publică. Scandalul a antrenat pasiuni şi argumente de ambele părţi: locuri de muncă şi dezvoltare economică locală în schimbul cianurilor şi a distrugerii mediului. Astfel, ceea ce era de ani buni un debate exclusiv între interesele acţionariatului unei companii private şi apărătorii patrimoniului cultural şi de mediu a devenit un clivaj în care s-au separat puterea, politicieni şi oameni de afaceri, de ONG-uri, fundaţii, asociaţii şi simplii cetăţeni. 

Întîrzierea punerii în practică a exploatării de la Roşia Montană este un succes al  societăţii civile în anul 2011. Consensul, aici, este destul de larg: i-am întrebat pe cîţiva reprezentanţi ai ONG-urilor care ar fi cea mai mare realizare a societăţii civile din România în 2011 şi care ar fi, pentru anul trecut, cel mai mare succes al organizaţiei non-guvernamentale din care fac ei parte.  Roşia Montană apare invariabil în răspunsurile lor. 

Mircea Toma de la  Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei  se fereşte de conceptul de „realizare“ cînd comentează activitatea societăţii civile „pentru că realizarea presupune atingerea unui echilibru optim al raporturilor putere-cetăţean“. Anul 2011 se caracterizează mai curînd „printr-o gherilă permanentă, iar permanenţa în acest caz reprezintă un succes în sine“.

Gherila ONG-urilor nu a fost fără urmări în 2011: „Încă un an, Roşia Montană a rămas departe de distrugere, iar Active Watch, se opune mai departe proiectului“. Mircea Toma remarcă şi faptul că „Hala Matache din Bucureşti este încă în picioare“ cu efortul Active Watch, care face parte din reţeaua de organizaţii „Platforma pentru Bucureşti“. Hala Matache este monument istoric, un reper-simbol ameninţat de o iniţiativă de urbanism a Primăriei Capitalei. Toma subliniază că „Primăria a demolat 86 de clădiri fără să aibă acoperire legală, dintre care 6 monumente istorice. În momentul discuţiei (19 decembrie 2011), deşi a fost suspendată activitatea de demolare, stîlpii de susţinere din interiorul Halei sînt sparţi, ceea ce înseamnă că Hala Matache se poate prăbuşi oricînd“. 

Nici Lavinia Andrei, de la Terra Mileniul III, nu acceptă termenul de „realizare“ în privinţa societăţii civile şi susţine, că în perspectiva corijării puterii de către societate, se poate vorbi de „o pedalare în gol“. Este mai degrabă „o luptă de gherilă permanentă, o hărţuire reciprocă“. Lavinia Andrei aminteşte că în 2011 organizaţiile neguvernamentale care contestă proiectul minier de la Roşia Montană au depus la Parlament 100.000 de semnături pentru oprirea acestuia şi a legii prin care companiilor miniere li se permite exproprierea. Referindu-se la împlinirile fundaţiei la care activează, pentru Lavinia Andrei „munca cu studenţii de la jurnalism şi comunicare, zilele din tabără şi angajarea tinerilor în jurnalismul de mediu sînt marile bucurii“. Terra Mileniul III a organizat în 2011 Maratonul Comunicării – Tabăra de instruire pentru studenţi la jurnalism, comunicare şi publicitate, pentru a clarifica aspectele privind fenomenul schimbărilor climatice şi pentru a dezbate concepte ca dezvoltarea durabilă. 

Pentru Cristian Pîrvulescu, de la Asociaţia Pro Democraţia, cel mai mare succes al societăţii civile din România în 2011 îl reprezintă faptul că nu s-a dat acordul de mediu la Roşia Montană. „Dar 2012 este an electoral şi trebuie plătite facturile, deci nu se ştie cît va mai rezista opoziţia ONG-urilor de mediu.“

Pentru Pro Democraţia cea mai mare împlinire a anului trecut pare a fi apariţia Coaliţiei 2012 pentru alegeri curate: o asociere de ONG-uri pentru monitorizarea campaniei electorale şi pentru creşterea puterii de reacţie şi de mobilizare la nivel local faţă de frauda şi mita electorală.  Intenţia de comasare a alegerilor de către PD-L a reunit, sub imboldul unei misiuni comune, asociaţii civice care împart valori similare. „Un prim rezultat al Coaliţiei 2012 pentru alegeri curate o reprezintă plîngerea administrativă împotriva Guvernului pentru iniţiativa de comasare a alegerilor din 2012.“  

Miroslav Tascu Stavre, de la Institutul Verde, apreciază că „după mai mulţi ani de luptă împotriva proiectului cu cianuri de la Roşia Montană, organizaţiile nonguvernamentale au cîştigat în 2011 mici bătălii, care au întîrziat aplicarea proiectului. Schimbarea viziunii asupra proiectului faţă de modelul iniţial sau transparenţa în ceea ce priveşte derularea sa sînt mici reuşite ale societăţii civile“. 

Pentru 2011, Institutul Verde se mîndreşte cu campania „Salvaţi delfinii de la Marea Neagră“, pentru care voluntarii asociaţiei au reuşit să contorizeze 4000 de semnături. Institutul speră să atragă atenţia opiniei publice „asupra ameninţărilor la adresa celor trei specii de delfini din Marea Neagră şi să iniţieze un dialog cu autorităţile locale – pînă acum surde la propunerile de politici publice care, odată aplicate, ar conduce la protejarea acestor animale inteligente“.

Ezitarea în a pronunţa cuvinte ca „împlinire“ sau „realizare“, cînd caracterizează acţiunile civice, exprimă, în fapt, definiţia pe care ONG-urile o dau societăţii civile: de supraveghere permanentă a abuzurilor autorităţilor. Cum derapajele puterii sînt permanente, şi „lupta de gherilă“ este permanentă. Dar mobilizarea asociaţiilor civice pe probleme legate de consolidarea democraţiei ori de protecţia mediului, a oamenilor şi animalelor sînt marile realizări ale societăţii civile în 2011, chiar dacă ea nu ştie asta.    

Antonio Momoc este cercetător specialist în comunicare şi lector dr. al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.