Ce ne enervează la miniştri

Publicat în Dilema Veche nr. 98 din 1 Dec 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

* În doze mici, aroganţa poate fi chiar elegantă. Cînd însă se buluceşte în cantităţi industriale şi se combină, eventual, cu un sacou care plesneşte peste burtă (pentru că mulţi domni politicieni nu înţeleg de ce este necesar să-şi deschidă haina cînd stau jos), sau cu un permanent roşu sau/şi machiaj puternic (pentru că multe doamne politiciene nu înţeleg de ce un machiaj de 20 nu se mai potriveşte unei feţe de 50), aroganţa devine apanajul mitocăniei. Caracterul ar fi singurul care ar putea eclipsa neajunsurile codului vestimentar. (S. G.) * De îndată ce sînt numiţi - şi niciodată nu e clar de ce ei şi nu alţii - se cred născuţi pentru acest post, ceea ce le conferă un plus de guşă şi de mister. Cînd nu mai sînt miniştri au aerul unor copii nevolnici cărora li s-a luat jucăria preferată şi nu sînt capabili să-şi găsească alt obiect care să-i facă invidiaţi de alţi copii. Misterul dispare, rămîne guşa. (M. B.) * Politicienii noştri vorbesc prost: au un lexic sumar, fac dezacorduri, se exprimă lemnos, introduc termeni familiari sau populari într-o conversaţie care se vrea "cultă", nu sînt mai niciodată adecvaţi interlocutorului şi auditoriului. Şi fac toate astea cu nepăsare şi cu aerul că au "alte priorităţi". Naţionale, desigur. Poate că sînt subiectiv, dar cred că atunci cînd le va păsa mai mult de felul cum comunică şi cum se exprimă în limba română, vor dovedi că se respectă şi, astfel, vor căpăta mai mult respect şi din partea noastră. Iar priorităţile naţionale vor fi pe mîini mai bune. (M. V.) * Tragerea de şireturi cu presa. Chiar dacă şireturile sînt întinse de o parte a presei (uneori) neprofesionistă, infantilă, în criză de subiect, politicianul care se respectă trebuie să ştie că presa e doar (sau chiar) intermediarul între el şi alegători. Iar tragerea de şireturi (fie şi elastice) cu alegătorii se termină clasic, cu fractură sau praştie. (S. S.) Aduse cu poşta Politicienii nu au voie să deschidă singuri uşa de la maşina cu care călătoresc, să îşi ţină singuri umbrela, să se şteargă pe tălpi cînd intră într-o încăpere, să mestece gumă (să facă balonaşe), să se scobească în nas, să stea pe malul mării ca vamaiotul, să îşi sărute cu foc iubita/ iubitul. Habar nu am dacă politicienii merg la toaletă sau dacă mănîncă vreodată E-uri, nu ştiu nici ce discută doi şefi de stat cînd stau zîmbitori pe scaune alăturate, dar mereu cred că vorbesc despre vreme. Politicienii ăştia care nu miros a transpiraţie parcă sînt nişte super-eroi ce nu suferă de prostată şi nu se joacă pe calculator, care nu se uită la TV pentru că ei sînt mereu la TV. Oamenii care fac politica ţării nu au voie să fie ca cei mulţi. Punct. (...) (Cătălin Bălan)

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.

Adevarul.ro

avion Wizz Air FOTO Wizz Air
Wizz Air se joacă cu nervii clienților. Cum să eviți experiența unui medic clujean rămas fără loc
Pornind de la „surpriza” unui medic clujean care a rămas fără loc la cursa Wizz Air pe care o plătise, „Adevărul” a încercat să afle politica acestei companii de overbooking și situația zborurilor anulate.
Nord Stream FOTO Shutterstock
S-a scurs peste jumătate din gazul din conductele Nord Stream
Peste jumătate din gazul aflat în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, avariate de un presupus sabotaj în Marea Baltică, s-a scurs deja în atmosferă, au anunţat miercuri autorităţile daneze, relatează AFP.
stoichita mihai rps2071 jpeg
Mihai Stoichiță, ironizat și de prieteni pentru declarațiile aiurite legate de retrogradarea României
După ce România a retrogradat în Liga C a Ligii Națiunilor, Stoichiță a fost întrebat despre acest subiect și a declarat că nu știe regulamentul.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.