Ce mai căutăm noi în România noastră?

S.G.
Publicat în Dilema Veche nr. 311 din 28 ianuarie - 3 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Ce ne îndeamnă să plecăm nu mai e de mult o dilemă. Rezultatele unui studiu realizat anul trecut de Ministerul Tineretului, conform căruia două milioane de tineri şi-au declarat intenţia de a emigra (ţara preferată fiind Marea Britanie) nu mai miră pe absolut nimeni. Este o realitate pe care o înţelegem şi pe care o acceptăm ca pe un fapt existent şi iminent.

Ce motivează însă restul de 20 de milioane de români să rămînă? Sau ce-i face pe unii, care pleacă şi reuşesc să-şi construiască dincolo pîrghiile necesare vieţuirii permanente, ce îi face totuşi să se răzgîndească şi să revină în ţară?

Pentru că, deşi îi înjurăm permanent mizeria, de la cea stradală la cea politică, rămînem totuşi pe meterezele ei, uitîndu-ne în acelaşi timp cu jind spre Vest, păstrînd melancolia normalităţii a cărei lipsă aici o acuzăm zilnic, comparîndu-ne în permanenţă cu oamenii de dincolo, văzuţi ca o specie superioară. Jinduim după o viaţă „civilizată“, dar cînd vine vorba de plecare într-o ţară „civilizată“, apar şi motivele rămînerii aici sau ale întoarcerii.

Iar gîndurile de evadare se transformă într-o poveste netrăită. De ce? Care ar fi motivele? Exceptînd motivele sentimental-sentimentaliste şi patriotice, există şi altele, motive reale care să nu ţină nici de comoditate, vîrstă sau familie? Mai e cineva în România care are gînduri de viitor transformate în motive infailibile pentru care alege să trăiască într-o ţară blamată zilnic şi chiar condamnată de mulţi pesimişti la un final apocaliptic?

Ce ne ţine, pînă la urmă, acasă? Ce mai căutăm noi în România noastră? (S. G.)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

cafea istock jpg
Ce să faci după ce ai savurat cafeaua de dimineață. Experții recomandă aceste obiceiuri pentru a te simți energic și bine toată ziua
Nenumărați oameni din întreaga lume, inclusiv din țara noastră, își încep ziua cu o cană de cafea. Însă, un detaliu pe care doar foarte puțini români îl știu este că, potrivit specialiștilor, este important să facem acest lucru, după ce am băut cafeaua.
casa spania 1 (1) webp
Care este prețul unei case cu trei dormitoare și terasă în Spania? La același preț, cu greu ți-ai putea permite un simplu apartament în București
Pentru mulți români care își doresc să cumpere o casă, prețurile la care au ajuns imobilele în ultimul timp reprezintă o barieră tot mai greu de depășit. Însă, cei care își doresc să facă o schimbare ceva mai de amploare, pot alege să cumpere o proprietate dincolo de hotare.
david popovici sebastian stan jpg
Comparație între averea lui David Popovici și cea a lui Sebastian Stan. Cine a câștigat mai mult
Recent, multiplul campion european și mondial la înot și unul dintre cei mai cunoscuți actori români de la Hollywood i-au luat prin surprindere pe fani. David Popovici și Sebastian Stan au avut ocazia să se întâlnească în România și chiar s-au fotografiat împreună.
Elon Musk Jeff Bezos FOTO EPA-EFE
A fost publicată lista celor mai bogați zece oameni din lume. Care este ultima estimare a averii lui Elon Musk
Învestirea președintelui Donald Trump a fost un memento clar a modului în care banii și puterea sunt strâns legate. Pe ritmul sloganului „Make America Great Again”, miliardarii Americii merg umăr la umăr.
muzeul national de istorie a romaniei jpg
Tezaurul dacic furat ar putea fi topit pentru aur. Istoric olandez: „Acest lucru este profund îngrijorător sub toate aspectele”
După ce mai multe exponate din tezaurul dacic au fost furate dintr-un muzeu din Olanda, jurnaliștii din Țările de Jos notează, citând un istoric, că în general astfel de obiecte sunt furate pentru a fi topite.
horoscop png
Horoscop duminică, 26 ianuarie. O zodie face o mișcare importantă, Balanțele își pot îndeplini dorințele
Horoscop duminică, 26 ianuarie. Descoperă previziunile complete pentru toate cele 12 zodii ale horoscopului.
coiful dacic profimedia jpg
Povestea coifului de aur de la Coțofenești, furat din Olanda. Este cea mai mare descoperire din România
Una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din România este coiful de aur de la Poiana-Coțofenești, Prahova. Acest artefact remarcabil este realizat integral din aur masiv și are o lucrătură cu totul specială, care încă fascinează. Coiful a fost furat dintr-un muzeu
12772826 jpg
Câtă putere mai are gruparea Hamas în Fâșia Gaza. Atmosfera în enclavă la o săptămână de la armistițiul cu Israelul
Gruparea islamistă palestiniană a recrutat între 10.000 și 15.000 de noi membri de când a început războiul cu Israelul, după ce a pierdut un număr similar de luptători, au declarat pentru Reuters două surse din Congresul SUA informate cu privire la estimările serviciilor de informații.
incendiu hotel turcia jpg
Au fost arestate 14 persoane în urma incendiului la hotelul de lux din Turcia, soldat cu 78 de morți
Au fost arestate 14 persoane, dintre care opt au fost deferite parchetului pentru ca să fie inculpate în ancheta penală cu privire la incendiul izbucnit la un hotel dintr-o stațiune de schi din nord-vestul Turciei, căruia i-au căzut victime 76 de persoane.