Ce isterie!
– argument –
Imigraţia este bună. O spune Oficiul Federal de Statistică al Germaniei, într-o cercetare despre impactul imigraţiei, publicată săptămîna trecută. Imigranţii de origine română sau bulgară sînt mai bine pregătiţi decît media populaţiei germane; cei mai mulţi au absolvit studii medii (liceu) la profil real; ba chiar, unii dintre ei sînt supercalificaţi – şi Germania duce lipsă de cadre bine calificate: ingineri, specialişti IT, medici etc. Economia are numai de cîştigat de pe urma imigranţilor din România şi din Bulgaria: ei contribuie la sistemul social şi la fondul de pensii, ambele aflate în deficit. Ei plătesc mai mult decît consumă. În sfîrşit, imigranţii compensează o problemă mai veche a Germaniei – deficitul demografic. Imigranţii sînt mai tineri decît media populaţiei locale. Datele raportului de cercetare au fost publicate la începutul săptămînii trecute, însoţite de explicaţiile cercetătorilor, în cele mai importante ziare germane. Sociologi şi economişti spun că Germania ar trebui să fie mai deschisă, să-şi creeze o „cultură a ospitalităţii“. E un termen greu de asimilat după ce, ani în şir, politicienii au preferat să adopte o atitudine rezervată faţă de imigranţi. Pe măsură ce economia a mers mai prost şi sistemul social a slăbit, şi în Germania, dar mai ales în Marea Britanie, atitudinea faţă de imigranţi s-a înăsprit. Cine să mai creadă acum că imigraţia este bună? Dacă ar fi să ne luăm după comentariile afişate pe paginile de Internet, cititorii sînt sceptici. Unii pun la îndoială datele statistice, alţii insinuează că „un inginer român nu-i totuna cu un inginer german“.
De fapt, e totuna – şi exact asta e problema. Pentru că imigranţii români sau bulgari, la fel de bine calificaţi în domeniul lor ca germanii, acceptă un salariu mai mic. Cum să nu fie detestaţi pentru asta?
În Marea Britanie, nu s-a pus niciodată problema unei culturi a ospitalităţii. Dimpotrivă: politicieni populişti, precum Nigel Farage, au înţeles de la început că pretinsul val de imigranţi poate fi capitalizat. Marea masă de votanţi e constituită de pălmaşi, de cei care se tem că ar putea să-şi piardă slujbele în favoarea unora la fel de calificaţi, dar mai ieftini. „Frica“ de români şi de bulgari e, de fapt, frica de competiţie. Tragic e că, după toate cîte s-au spus – şi s-au spus multe –, valul de imigranţi nici măcar nu a mai venit. Dar populiştii par să fi cîştigat. (Matei Martin)
Desen de Ion BARBU