Ce isterie!

Publicat în Dilema Veche nr. 519 din 23-29 ianuarie 2014
Ce isterie! jpeg

– argument –

Imigraţia este bună. O spune Oficiul Federal de Statistică al Germaniei, într-o cercetare despre impactul imigraţiei, publicată săptămîna trecută. Imigranţii de origine română sau bulgară sînt mai bine pregătiţi decît media populaţiei germane; cei mai mulţi au absolvit studii medii (liceu) la profil real; ba chiar, unii dintre ei sînt supercalificaţi – şi Germania duce lipsă de cadre bine calificate: ingineri, specialişti IT, medici etc. Economia are numai de cîştigat de pe urma imigranţilor din România şi din Bulgaria: ei contribuie la sistemul social şi la fondul de pensii, ambele aflate în deficit. Ei plătesc mai mult decît consumă. În sfîrşit, imigranţii compensează o problemă mai veche a Germaniei – deficitul demografic. Imigranţii sînt mai tineri decît media populaţiei locale. Datele raportului de cercetare au fost publicate la începutul săptămînii trecute, însoţite de explicaţiile cercetătorilor, în cele mai importante ziare germane. Sociologi şi economişti spun că Germania ar trebui să fie mai deschisă, să-şi creeze o „cultură a ospitalităţii“. E un termen greu de asimilat după ce, ani în şir, politicienii au preferat să adopte o atitudine rezervată faţă de imigranţi. Pe măsură ce economia a mers mai prost şi sistemul social a slăbit, şi în Germania, dar mai ales în Marea Britanie, atitudinea faţă de imigranţi s-a înăsprit. Cine să mai creadă acum că imigraţia este bună? Dacă ar fi să ne luăm după comentariile afişate pe paginile de Internet, cititorii sînt sceptici. Unii pun la îndoială datele statistice, alţii insinuează că „un inginer român nu-i totuna cu un inginer german“.

De fapt, e totuna – şi exact asta e problema. Pentru că imigranţii români sau bulgari, la fel de bine calificaţi în domeniul lor ca germanii, acceptă un salariu mai mic. Cum să nu fie detestaţi pentru asta?

În Marea Britanie, nu s-a pus niciodată problema unei culturi a ospitalităţii. Dimpotrivă: politicieni populişti, precum Nigel Farage, au înţeles de la început că pretinsul val de imigranţi poate fi capitalizat. Marea masă de votanţi e constituită de pălmaşi, de cei care se tem că ar putea să-şi piardă slujbele în favoarea unora la fel de calificaţi, dar mai ieftini. „Frica“ de români şi de bulgari e, de fapt, frica de competiţie. Tragic e că, după toate cîte s-au spus – şi s-au spus multe –, valul de imigranţi nici măcar nu a mai venit. Dar populiştii par să fi cîştigat. (Matei Martin)

Desen de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ghiocei  jpg
Cum să înmulțești bulbii de ghiocei în luna iunie, ca să ai flori superbe primăvara următoare? Doar grădinarii pricepuți cunosc secretul
Înmulțirea bulbilor de ghiocei (Galanthus) în luna iunie este o practică eficientă pentru a te asigura că ai o grădină plină de flori delicate și timpurii în primăvara următoare.
shakira concert profimedia jpg
Epidemie de rujeolă la concertul Shakirei? La spectacol au participat 55.000 de fani
Un concert memorabil s-a transformat într-un motiv de îngrijorare pentru zeci de mii de fani ai cântăreței columbiene Shakira (48 de ani), după ce autoritățile sanitare din New Jersey au emis o alertă privind o posibilă expunere la rujeolă.
499994333 10171112961870134 2746403378218698261 n jpg
Nicușor Dan s-a întâlnit cu opozantul lui Putin pe care Kremlinul a încercat să-l otrăvească de două ori cu Noviciok
Nicușor Dan s-a întâlnit joi, 22 mai 2025, la București cu disidentul rus Vladimir Kara-Murza, pe care Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a încercat să îl otrăvească de două ori.
ANAF FB ANAF jpg
Descinderi DNA: Inspectori ANAF acuzați că ar fi ajutat șoferi de ride-sharing să evite plata taxelor
Procurorii anticorupție fac opt percheziții la mai mulți inspectori ANAF, bănuiți de trafic de influență și cumpărare de influență, după ce ar fi favorizat mai multe persoane fizice și juridice care operează prin intermediul aplicațiilor Bolt și Uber să nu plătească taxele către stat.
Elevi, foto Shutterstock jpg
Târg online al liceelor din București pentru elevii de clasa a VIII-a: tururi viturale și consiliere gratuită
Elevii de clasa a VIII-a și părinții acestora pot accesa Târgul online al liceelor din București, intitulat „Vocația ta!”. Platforma va oferi informații privind admiterea în clasa a IX-a în anul școlar 2025–2026.
Iaurt FOTO Shutterstock
Cum să prepari în casă un iaurt cremos și sănătos. Ai nevoie de doar 2 ingrediente
Prepararea iaurtului acasă poate fi un ritual simplu și plăcut, cu beneficii reale pentru sănătate. Tot ce ai nevoie sunt două ingrediente de bază și câteva ustensile pe care cu siguranță le ai deja în bucătărie.
horoscop 16 22 mai png
Zodia care trebuie să evite să poarte culoarea albastru. O face să pară palidă și cu multe kilograme în plus
Culoarea albastră, în special în nuanțele deschise sau reci (ca albastru pastel sau bleu ciel), poate să nu avantajeze anumite zodii din punct de vedere estetic, în funcție de tonul pielii, personalitatea energetică a zodiei și tendințele generale de stil.
pizza pixabay jpg
Cum se prepară cea mai rapidă pizza de casă. Iaurtul joacă un rol esențial în această rețetă
Pizza este o variantă perfectă și delicioasă în cazul în care nu ai mult timp la dispoziție pentru a pregăti mâncare. Ai nevoie de doar 15 minute ca să fie gata și nu necesită dospire
Cum se simte Laurette după operația de îndepărtare a implantului cu silicon!
Cum se simte Laurette după operația de îndepărtare a implantului cu silicon! Sexy mulatra a fost externată și a ajuns acasă: „A fost un șoc! Am simțit un gol, nu doar fizic, ci și emoțional”
Laurette (41 de ani) a început săptămâna cu o schimbare radicală de look: o operație estetică de îndepărtare a silicoanelor și micșorare a sânilor.