Ce înseamnă o preşedinţie de succes

Publicat în Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie – 6 februarie 2019
Ce înseamnă o preşedinţie de succes jpeg

Preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene a oferit prilejul unor discuţii pe cît de lipsite de substanţă, pe atît de înverşunate. S-a discutat mult despre cît de pregătită e România pentru această sarcină şi prea puţin despre adevăratele mize. Mulţi au văzut aici o mare oportunitate de imagine – un subiect deosebit de sensibil! – cînd, de fapt, e vorba mai degrabă de nişte atribuţii tehnice. Obiectivele stabilite nu sînt nici ambiţioase, nici modeste – ele sînt adecvate contextului general european. Totul depinde însă de capacitatea de a le urmări şi de a le transforma la nivel politic.

Nu, nu e nici o onoare faptul că România asigură, vreme de şase luni, preşedinţia Consiliului! E o responsabilitate asumată, prin rotaţie, de fiecare stat membru în parte. Nu e vreun merit al ţării şi cu atît mai puţin unul al guvernului actual, ci rezultatul unui hazard. Singura chestiune e cum poate fi transformat hazardul în şansă. Sînt multe dosare complicate în lucru, cum ar fi cadrul financiar multia-nual, criza migraţiei, viitorul (instituţional) al Uniunii Europene etc. Iar conjunctura nu e dintre cele mai favorabile. S-a nimerit să pre-luăm această preşedinţie într-o perioadă de cumpănă, marcată de Brexit, de încheierea actualei legislaturi europene, de campania electorală şi de alegerile pentru Parlamentul European. Ca să nu mai vorbim de relaţia ambiguă între guvernul de la Bucureşti şi Bruxelles. „Nu luăm lecţii de la UE“, avem „mîndrie naţio-nală“, sîntem „suverani“ atunci cînd în diverse rapoarte sau luări de poziţie sînt criticate acţiunile guvernului în ceea ce priveşte, de pildă, reforma Justiţiei; dar, în acelaşi timp, vedem în preluarea preşedinţiei şi în vizitele ine-rente ale liderilor europeni ocazionate de acest mandat o confirmare a identităţii europene nealterate, dacă nu chiar, uneori, o legitimare a acţiunilor guvernului. Întrebarea nu e, deci, ce avantaje ar putea obţine România în urma exercitării acestui mandat, ci cum să se achite, cu bine, de obligaţiile care-i revin. Dosarul Dilemei vechi din această săptămînă îşi propune să inventarieze aceste sarcini şi să contureze cum ar trebui să arate o preşedinţie de succes.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

avion rusesc SU 30 / FOTO:X
Momentul în care o dronă navală ucraineană doboară, în premieră, un avion de vânătoare rusesc
Un avion rusesc Su-30 a fost distrus sâmbătă, 3 mai, de dronele navale din cadrul Forțelor speciale ale Ucrainei, fiind astfel prima dată când o astfel de dronă distruge un avion de vânătoare.
ciolacu si James Edwin ”Trey” Trainor III foto facebook png
Ciolacu s-a întâlnit cu emisarul lui Trump pentru alegeri. „România este un prieten şi un aliat de încredere al SUA”
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit sâmbătă, 3 mai, cu vicepreşedintele Comisiei Federale pentru Alegeri din Statele Unite ale Americii, James Edwin ”Trey” Trainor III.
Dmitri Peskov a reacționat la declarațiile lui Emmanuel Macron și David Cameron FOTO PROFIMEDIA
Motivul invocat de Rusia pentru care propune un armistițiu de 3 zile
Rusia propune o încetare a focului între 8 și 10 mai, despre care susține că ar testa disponibilitatea Kievului de a negocia pacea. Ucraina consideră, însă, că este vorba de o pauză prea scurtă pentru discuții reale.
accidente false botosani foto facebook jpg
Val de știri false despre tragedii în Botoșani: avertismentul ISU
Mai multe postări care anunțau accidente grave și incendii la Botoșani sunt complet false. Autoritățile atrag atenția asupra pericolului dezinformării.
accident ambulanta dializa craiova 3 mai 2025   foto ipj dolj (1) jpeg
Opt persoane rănite într-un accident în Craiova. O șoferiță care a trecut pe roșu a lovit o ambulanță cu cinci pacienți
Opt persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier petrecut sâmbătă după-amiază, 3 mai 2025, în municipiul Craiova. O șoferiță a trecut pe roșu a lovit o ambulanță în care se aflau cinci pacienți.
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
UPDATE Alegeri prezidențiale 2025. Diaspora votează masiv: peste 300.000 de români au ieșit la urne
Mobilizare fără precedent în diaspora românească la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025. Până sâmbătă, 3 mai, la ora 17:00, peste 273.000 de români din afara țării au votat deja, potrivit datelor oficiale transmise de Autoritatea Electorală Permanentă.
chelsea teren de fotbal foto damac properties png
Chelsea ridică un complex în Dubai, cu teren de fotbal pe acoperiș. Cât costă un apartament
Chelsea a semnat un acord cu o companie imobiliară din Dubai pentru a construi 1.400 de apartamente de lux și un teren de fotbal deasupra clădirii.
cheie jpg
Doar 1% dintre cei mai deștepți oameni rezolvă acest test! Găsește forma potrivită a cheii în doar 5 secunde
Crezi că ai o minte rapidă, ochi de vultur și o capacitate excelentă de analiză vizuală?
George Simion FOTO Mediafax
MAE contrazice acuzațiile AUR privind neregulile la votul în Diaspora: „Nu au nicio bază în realitate”
Ministerul Afacerilor Externe reacționează dur după ce partidul AUR, condus de George Simion, a acuzat nereguli majore în organizarea alegerilor prezidențiale în Diaspora. MAE susține că acuzațiile sunt false și reprezintă „încercări grave și flagrante de manipulare”.