Ce începe prost se poate termina bine

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Ce începe prost se poate termina bine jpeg

Nu cred că vă mai amintiți, pentru că a trecut mult timp de atunci, dar pentru afaceri, în general, începutul a fost nefericit. Tot ce onorăm noi astăzi ca „business“, tot ce privim cu respect și admirație, poate și cu un pic de invidie, cînd ne uităm spre lumea marilor afaceri, a început prost. Primul economist al lumii, Aristotel, distingea între administrarea casei de către familie, a cetății de către cetățean etc., întotdeauna realizată în scopul asigurării celor necesare traiului comunității (oikonomikos) și efortul comercial realizat strict în scopul realizării unui profit, al îmbogățirii (chrematisike). Pe scurt, oikonomikos era bun, important chiar, dar chrematisike era rău, reprobabil. Iisus Christos și Pavel, geniul absolut al creștinismului, au spus lumii același lucru, cohorte de moraliști și filozofi i au aprobat și au dezvoltat argumente nereligioase în favoarea ideii și așa au rămas lucrurile în cultura europeană pînă tîrziu, prin a doua jumătate a secolului al XVIII lea, cînd atitudinea față de bogăția dobîndită prin fapte de comerț a început să se schimbe. Succesul afacerilor a început să fie din ce în ce mai deschis măsurat în profit, într-atît de radical, încît s-a ajuns la ideea că profitul este unicul motiv pentru care se fac afaceri. Și, pentru ca problema morală să fie închisă, s-a spus că profitul nu are de-a face cu morala. Atît de simplă și atît de puternică, această contraidee a pîrjolit totul împrejur și, pentru mult timp, a fost ea însăși suficientă ca să explice pe de a-ntregul comportamentul economic al speciei umane. De aici, s-a ajuns imediat la ideea amoralității afacerilor și a mai fost de făcut doar o jumătate de pas pînă la ideea imoralității firești, adică necondamnabile, a afacerilor. A apărut, firesc, reacția adversă și, încă de pe la finele secolului al XIX-lea, grupul oamenilor care s-au întors la vorba lui Aristotel era deja destul de numeros.

Doar că afacerile își descărcaseră deja binefacerile asupra lumii. Oricît de imorale și etic repugnante erau, lumea modernă nu se mai putea dezbăra de afaceri, căci din suma tuturor afacerilor se născuse ea însăși. Așa a început o presiune asupra afacerilor, care își luaseră imoralitatea drept trăsătură sine qua non, pentru a le moraliza. Astăzi, trăim din plin în această ofensivă moralizatoare a societății asupra afacerilor – mari sau mici. La rîndul lor, entitățile de afaceri au înțeles că nu mai pot avea viitor decît în măsura în care devin atente la aspectele etice ale afacerilor lor. Este una dintre poveștile cele mai fascinante ale civilizației noastre. O minusculă parte a acestei povești v-o spunem aici, în acest Dosar. Este povestea frămîntărilor etice ale unor oameni care lucrează în interiorul lumii afacerilor. Acest Dosar, susținut de o corporație de anvergură planetară, este un mic episod al acestor frămîntări. 

Foto: Flickr

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.