Ce drepturi după Brexit?

Publicat în Dilema Veche nr. 778 din 17-23 ianuarie 2019
Ce drepturi după Brexit? jpeg

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – Brexit – plutește în incertitudine, dar guvernul condus de Theresa May a promis cel puțin garatarea drepturilor de ședere și de muncă celor peste 3,5 milioane de cetățeni UE aflați în această țară. 

Garantarea este valabilă chiar în condițiile ieșirii Marii Britanii din UE pe 29 martie 2019 fără un acord negociat și chiar fără reciprocitate în ceea ce privește drepturile celor circa un milion de cetățeni britanici care trăiesc în statele membre ale Uniunii. Guvernul britanic a introdus o schemă prin care cetățenii UE își pot reglementa situația, termenul-limită fiind 30 iunie 2021. Această schemă de reglementare a început să funcționeze pe bază-pilot pe 21 ianuarie 2019 și urmează a fi generalizată după 1 aprilie 2019. În urma depunerii cererii, cetățenii UE și membrii familiilor lor vor putea primi două tipuri de statut: a) stabilit; b) pre-stabilit.

În mod normal, statutul stabilit poate fi acordat persoanelor care:

● Au început să locuiască în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020;

● Au locuit în mod continuu în Marea Britanie timp de cinci ani. (Sînt prevăzute anumite excepții.)

Solicitarea este necesară o singură dată, dacă statutul stabilit este acordat.

Drepturile ce decurg din statutul de stabilit sînt:

● Dreptul de a solicita cetățenie britanică; drept de muncă în UK; folosirea Serviciului Național de Sănătate (NHS); înscrierea la cursuri sau continuarea studiilor; accesarea fondurilor publice precum beneficii sociale sau pensii, dacă aceste drepturi există; călătoria din și în UK.

Pot fi aduși membrii apropiați de familie după 31 decembrie 2020 dacă se cumulează două condiții:

● Relația cu ei a început înainte de 31 decembrie 2020;

● Cetățeanul UE este în continuare în relație cu ei atunci cînd i se alătură.

Dacă relația a început după acea dată, membrii familiei pot veni pe o viză de familie. Toți copiii născuți în UK pe durata traiului aici vor fi considerați în mod automat cetățeni britanici. Cetățeanul UE poate petrece un maximum de cinci ani consecutiv în afara UE fără a-și pierde statutul de stabilit.

Statutul de pre-stabilit:

Cetățenii UE care nu au cinci ani de trai continuu în UK pot primi statutul de pre-stabilit, dar după aceea trebuie să mai trăiască cinci pînă să poată primi statutul de stabilit.

Persoanele care au statut de pre-stabilit pot petrece un maximum de doi ani în afara Marii Britanii fără să-și piardă acest statut.

Statutul de pre-stabilit conferă următoarele drepturi:

● Drept de muncă în Marea Britanie; folosirea Serviciului Național de Sănătate (NHS); înscrierea la cursuri sau continuarea studiilor; accesarea fondurilor publice precum beneficii sociale sau pensii, dacă aceste drepturi există; călătoria din și în Marea Britanie.

Copiii născuți în Marea Britanie ai persoanelor cu statut de pre-stabilit primesc automat statut de pre-stabilit. Ei pot deveni cetățeni britanici numai dacă celălalt părinte deține cetățenia britanică.

Cetățenii UE vor putea să-și folosească în continuare pașaportul sau cartea de identitate pentru călătorie în și din Marea Britanie după acordarea statutului de stabilit sau de pre-stabilit. La ora actuală, pentru depunerea solicitărilor de statut de stabilit și de pre-stabilit se percepe o taxă de 65 de lire sterline (32,50 lire sterline pentru minori), iar după 1 aprilie 2019 taxa este abrogată. Pe 21 ianuarie 2019, premierul Theresa May a anunțat rambursarea taxei pentru cei care au depus deja cererea.

Nu toți cei 3,5 milioane de cetățeni estimați a trăi în Marea Britanie (dintre care circa 433.000 de români) vor avea nevoie să depună cerere pentru statut de stabilit sau de pre-stabilit. Unii dintre ei au dobîndit cetățenia britanică, iar alții au dobîndit deja statutul de rezident britanic după cinci ani de ședere. Au apărut deja critici la adresa acestei scheme care avertizează că, în condițiile actuale, ar putea rămîne zeci de mii de cetățeni UE fără documente legale în Marea Britanie . Persoanele la risc sînt cu precădere cele mai în vîrstă, persoanele care au cunoștințe reduse de limbă engleză și cei care sînt vulnerabili la exploatare în Regatul Unit. Guvernul răspunde că a luat notă de aceste îngrijorări și că deja colaborează cu organizațiile care reprezintă aceste grupuri vulnerabile. În scopul obținerii statutului de stabilit sau de pre-stabilit, solicitanții vor trebui să parcurgă trei pași: a) să-și dovedească identitatea; b) să arate că locuiesc în Marea Britanie și c) să-și declare orice condamnări de natură penală. 

Petru Clej este jurnalist, corespondentul RFI-România la Londra.

Foto: flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.