Ce drepturi după Brexit?

Publicat în Dilema Veche nr. 778 din 17-23 ianuarie 2019
Ce drepturi după Brexit? jpeg

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – Brexit – plutește în incertitudine, dar guvernul condus de Theresa May a promis cel puțin garatarea drepturilor de ședere și de muncă celor peste 3,5 milioane de cetățeni UE aflați în această țară. 

Garantarea este valabilă chiar în condițiile ieșirii Marii Britanii din UE pe 29 martie 2019 fără un acord negociat și chiar fără reciprocitate în ceea ce privește drepturile celor circa un milion de cetățeni britanici care trăiesc în statele membre ale Uniunii. Guvernul britanic a introdus o schemă prin care cetățenii UE își pot reglementa situația, termenul-limită fiind 30 iunie 2021. Această schemă de reglementare a început să funcționeze pe bază-pilot pe 21 ianuarie 2019 și urmează a fi generalizată după 1 aprilie 2019. În urma depunerii cererii, cetățenii UE și membrii familiilor lor vor putea primi două tipuri de statut: a) stabilit; b) pre-stabilit.

În mod normal, statutul stabilit poate fi acordat persoanelor care:

● Au început să locuiască în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020;

● Au locuit în mod continuu în Marea Britanie timp de cinci ani. (Sînt prevăzute anumite excepții.)

Solicitarea este necesară o singură dată, dacă statutul stabilit este acordat.

Drepturile ce decurg din statutul de stabilit sînt:

● Dreptul de a solicita cetățenie britanică; drept de muncă în UK; folosirea Serviciului Național de Sănătate (NHS); înscrierea la cursuri sau continuarea studiilor; accesarea fondurilor publice precum beneficii sociale sau pensii, dacă aceste drepturi există; călătoria din și în UK.

Pot fi aduși membrii apropiați de familie după 31 decembrie 2020 dacă se cumulează două condiții:

● Relația cu ei a început înainte de 31 decembrie 2020;

● Cetățeanul UE este în continuare în relație cu ei atunci cînd i se alătură.

Dacă relația a început după acea dată, membrii familiei pot veni pe o viză de familie. Toți copiii născuți în UK pe durata traiului aici vor fi considerați în mod automat cetățeni britanici. Cetățeanul UE poate petrece un maximum de cinci ani consecutiv în afara UE fără a-și pierde statutul de stabilit.

Statutul de pre-stabilit:

Cetățenii UE care nu au cinci ani de trai continuu în UK pot primi statutul de pre-stabilit, dar după aceea trebuie să mai trăiască cinci pînă să poată primi statutul de stabilit.

Persoanele care au statut de pre-stabilit pot petrece un maximum de doi ani în afara Marii Britanii fără să-și piardă acest statut.

Statutul de pre-stabilit conferă următoarele drepturi:

● Drept de muncă în Marea Britanie; folosirea Serviciului Național de Sănătate (NHS); înscrierea la cursuri sau continuarea studiilor; accesarea fondurilor publice precum beneficii sociale sau pensii, dacă aceste drepturi există; călătoria din și în Marea Britanie.

Copiii născuți în Marea Britanie ai persoanelor cu statut de pre-stabilit primesc automat statut de pre-stabilit. Ei pot deveni cetățeni britanici numai dacă celălalt părinte deține cetățenia britanică.

Cetățenii UE vor putea să-și folosească în continuare pașaportul sau cartea de identitate pentru călătorie în și din Marea Britanie după acordarea statutului de stabilit sau de pre-stabilit. La ora actuală, pentru depunerea solicitărilor de statut de stabilit și de pre-stabilit se percepe o taxă de 65 de lire sterline (32,50 lire sterline pentru minori), iar după 1 aprilie 2019 taxa este abrogată. Pe 21 ianuarie 2019, premierul Theresa May a anunțat rambursarea taxei pentru cei care au depus deja cererea.

Nu toți cei 3,5 milioane de cetățeni estimați a trăi în Marea Britanie (dintre care circa 433.000 de români) vor avea nevoie să depună cerere pentru statut de stabilit sau de pre-stabilit. Unii dintre ei au dobîndit cetățenia britanică, iar alții au dobîndit deja statutul de rezident britanic după cinci ani de ședere. Au apărut deja critici la adresa acestei scheme care avertizează că, în condițiile actuale, ar putea rămîne zeci de mii de cetățeni UE fără documente legale în Marea Britanie . Persoanele la risc sînt cu precădere cele mai în vîrstă, persoanele care au cunoștințe reduse de limbă engleză și cei care sînt vulnerabili la exploatare în Regatul Unit. Guvernul răspunde că a luat notă de aceste îngrijorări și că deja colaborează cu organizațiile care reprezintă aceste grupuri vulnerabile. În scopul obținerii statutului de stabilit sau de pre-stabilit, solicitanții vor trebui să parcurgă trei pași: a) să-și dovedească identitatea; b) să arate că locuiesc în Marea Britanie și c) să-și declare orice condamnări de natură penală. 

Petru Clej este jurnalist, corespondentul RFI-România la Londra.

Foto: flickr

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?
Mîntuirea biogeografică jpeg
În capul mesei și în băncile dintîi
Ambiția pare să fie una dintre cele mai dilematice și contrariante trăsături de caracter.
p 10 sus jpg
Jocuri şi poturi ale ambiţiei
Ambiţia devine o poftă de mărire şi faimă pe care nimic nu ar putea-o vreodată ostoi.
Silk route jpg
Ambîț strategic Made in China
Supremația Chinei este pe cît de „inevitabilă“, pe atît de „naturală“.
p 12 jpg
De-a dreapta și de-a stînga ambiției: a plăcea oamenilor sau lui Dumnezeu?
Adevăratul creștin este un străin pentru această lume, adevărata lui țintă fiind viața cerească.
p 10 jos jpg
Scurte considerații psihologice despre ambiția la români
Ambiția nu este pozitivă (bună/funcțională) sau negativă (rea/disfuncțională).
p 1 jpg
Radio Itsy-Ambitsy
„Dacă eu n-am putut, măcar tu să poţi. Răzbună-mă, copile, şi o să fiu fericit. O să pot închide ochii cu inima împăcată.”
p 14 WC jpg
Ieșirea din „Machu Kitschu” / (Supra-)realism socialist
Replica din Bucureşti, realizată în 1951, deşi se aseamănă izbitor ca planimetrie şi tipologie a decoraţiei cu cele de la Moscova, este semnificativ mai joasă decît acestea.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 Ion D  Sirbu jpg
Amicul Dexter & amicul Sinister
Văd în Ion D. Sîrbu un fel de „ambasador” necesar acelora dintre noi care au obosit să tot empatizeze cu colaboratorii Securității.

Adevarul.ro

image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.
image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.