Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad

Raluca SELEJAN & Oana DOBOȘI
Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg

Povestind acum despre literatura pentru copii și adolescenți din experiența noastră de librari, este mai mult decît evident faptul că s-a dezvoltat enorm în ultimii ani pe piața de carte.

Discutînd cu părinții, putem spune liniștiți, toți, că pe vremea noastră nu erau atîtea cărți și nici nu erau atît de frumoase. De șase ani, de cînd am deschis librăria La Două Bufnițe din Timișoara, ne-am ocupat să comandăm și să aranjăm cărțile în această secțiune, la raft, și așa am învățat autori, serii și, cel mai probabil, preferințele copiilor și adolescenților care vin la noi. Mai mult decît atît, colega noastră Livia Hektor este, așa cum ne place nouă să îi spunem, „șefa la copii” – adică ea se ocupă cel mai mult de spațiul dedicat lor, de comenzi, de evenimente. Ea e secondată de una dintre noi, „bufnița” care a terminat Pedagogicul.

Am crescut cu această literatură odată cu copiii de la noi din librărie. La început, primii copii cu care ne-am împrietenit ne-au învățat gusturile lor în materie de cărți: de la fantasy la știință, ne-am familiarizat cu titlurile povestind cu ei și, uneori, citind ceea ce îi interesează. Acum mulți dintre ei sînt adolescenți și vedem cum interesul se mută spre platforme online, science-fiction și literatură YA. Continuăm să le recomandăm ceea ce am citit, ceea ce ne-a plăcut și ceea ce credem că ar fi în spectrul lor de interese.

Căci da, de șase ani de cînd avem librăria, ne întîlnim des cu rezerva pe care o au față de bibliografia școlară sau de a citi ce au citit părinții lor. Iar noi a trebuit să învățăm cum să gestionăm refuzul de a citi cărțile obligatorii și să găsim un echilibru între ceea ce trebuie să citească și ceea ce le place să citească.

Prima direcție este, probabil, cea mai simplă și cea mai ușor de prezentat: este vorba despre a le citi copiilor povești în librărie, săptămînal, pentru că noi credem în a-i obișnui de mici cu cărțile, poveștile și librăria. Așa că avem „Duminica poveștilor la Bufnițe”, un eveniment pentru copiii de grădiniță și clasele primare, un eveniment săptămînal din decembrie 2016. E important pentru noi nu doar să-i expunem la lectură, dar și să avem un dialog despre ce le place lor să li se citească.

Cea de-a doua direcție îi privește pe copiii care citesc deja singuri, sînt în ultimele clase de primară și în generală. Ei au lista de lecturi primită de la școală și își formează deja gusturile în materie de cărțile pe care vor să le citească. Din fericire, la listele lor de lecturi am văzut că, spre deosebire de ceea ce aveam noi pe ele, învățătorii și profesorii se străduiesc să le ofere și titluri noi, fie ale autorilor români, fie din literatura universală.

Cea de-a treia direcție este cea care îi privește exclusiv pe preadolesceți și adolescenți, pentru că ei sînt deja mult mai determinați în refuzul de a citi ceea ce primesc la școală. În general, ei se îndreaptă tot mai mult fie spre science-fiction, fie spre literatură de dragoste și erotică sau fan-fiction, citind cel mai des pe platforme online direct în engleză.

Ce se caută

N-am descurajat niciodată asemenea lecturi pentru că atunci își pierd interesul de a mai povesti cu tine, așa că cel mai bine e să îi ascultăm și să negociem cu ei cărți din literatura universală care i-ar putea provoca la fel de mult. Am pățit să recomandăm De veghe în lanul de secară și să se întoarcă dezamăgiți, iar atunci a trebuit să compensăm cu un Bukowski, dar în alte dăți am dat lovitura cu Salinger.

Tot în această perioadă încep să citească benzi desenate și manga, dar din păcate la noi în librărie nu prea găsesc. Însă faptul că avem TikTok și că urmărim discuțiile de pe BookTok ne apropie în dialog: știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific, nu se uită la noi chiar ca la niște antici care nu-i înțeleg. Și fiind pe aceeași lungime cu ei, cît de cît, le atragi interesul și pentru literatura clasică.

E important să știi care e cea mai trending carte online și dacă e sau nu tradusă, să știi măcar cîteva platforme pe care ei le meționează, pentru că arată că îți pasă de interesele lor. La fel de important este să îi asculți, să îi încurajezi și să le spui de ce să citească și clasicii de care cei mai mulți fug. Și credem că avantajul de a fi conectați la spectrul lor de interese și de a povesti cu ei este că, atunci cînd îți spun cît și ce citesc ei online, le poți da exemplul autorilor de pe aceste platforme care se inspiră din literatura clasică, care apoi au publicat cărți tipărite la edituri mari și că iată cît de importantă e, de fapt, literatura clasică, nu vrei să vezi care a fost sursa, apoi uite, cartea a fost publicată și tradusă, a ajuns în librăriile din toată lumea, chiar și la noi în țară.

Pînă la urmă, cel mai important este dialogul care pleacă de la lectură, așa putem rămîne conectați la ei. Și atunci ne îndreptăm și spre rafturile de Young Adult, dar și spre rafturile de literary fiction, unde începem cu recomandări de clasici.

Dacă sînt pasionați de SF, Asimov e primul pe care îl recomandăm și care îi face curioși. Dacă sînt interesați de cărți de dragoste, ne ducem la Jane Austen sau Emily Brontë, cu care nu am dat pînă acum greș. Dacă vor ceva cu război și aventură, pleacă acasă cu Hemingway sau Pierce Brown. Dacă citesc pe platforme de tipul wattpad, încercăm cu Murakami sau Miller. Dacă sînt interesați de biografii, atunci mergem la Malala sau Anne Frank. Printre cele mai căutate cărți de YA din librărie sînt Jocurile Foamei de Suzanne Collins, Rebelul nisipurilor de Alwyn Hamilton, cărțile lui John Green, Micuțele doamne de Louisa May Alcott, Mîndrie și prejudecată de Jane Austen sau seria Crima perfectă de Holly Jackson. Și ne bucurăm foarte mult că Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chobsky încă se află în lista de preferințe a adolescenților.

Prin prisma meseriei noastre de librari, avem rolul de a crește și educa public cititor și acela de a selecta oferta de carte pe care vrem să o promovăm. De aici pleacă și datoria pe care o avem față de autori, față de cărți și față de cititori, aceea de a purta acest dialog continuu despre textul scris și de a da cărților o viață cît mai lungă.

Raluca Selejan & Oana Doboși sînt librărese.

Viețile netrăite jpeg
Păsările par că știu mereu unde să se ducă
Păsările par că știu mereu unde să se ducă. Nu e nimic neclar în zborul lor. E o limpezime care mă emoționează.
p 10 jpg
Muze. Gemüse*
La sat e important ce ai, unde ai, cît ai, de unde ai. Prezența ta este vizibilă celorlalți, iar întrebări care sînt mai mult decît evitate la oraș devin aici punctele principale în funcție de care ești privit.
foto  Daniel Mihăilescu jpg
„O grădină cu deschidere la mare și ocean” – interviu cu scriitoarea Simona POPESCU
Grădina de la țară a bunicilor Ana și Nicolae, magică. Era, mai departe, via, cu strugurii grei, parfumați, după care urmau lanurile de porumb, un labirint verde.
p 12 sus jpg
„Începutul a fost nevoia de evadare în afara cotidianului urban” – interviu cu Mona PETRE, autoarea proiectului „Ierburi uitate”
„Ierburi uitate. Noua bucătărie veche”, apărută toamna trecută la Editura Nemira, este o încununare, după o decadă, a muncii mele de cercetare și experimentări culinare, una dintre manifestările fizice ale acestui efort lung de peste zece ani.
p 13 jpg
O grădină ca o viață. De la ghivecele studențești cu violete de Parma și cactuși la grădina apocalipsei și cea a degetelor verzi
Așa că Grădina Apocalipsei, a cărei creștere am început-o în mod simbolic odată cu intrarea în lockdown-ul din 15 martie 2020, întotdeauna va avea o legătură ascunsă cu o grădină în care am așteptat toată copilăria mea să intru, giardino meraviglioso, grădina misterelor, grădina Bomarzo.
Chantal jpg
„Să nu uităm că toate formele sînt în natură” – interviu cu artista vizuală Chantal QUÉHEN
Grădina face parte dintr-o construcție, o compoziție ca un tablou. Monet a excelat în asta la Giverny. Poate că asta m-a adus la peisaj, dar imaginația mea a dat totul peste cap.
p 14 jpg
Fascinația lucrurilor mici
Într-o notă similară, îmi place să folosesc fotografia de aproape a naturii pentru a urmări viața dincolo de ceea ce vedem în grabă.
Rustic fence (Unsplash) jpg
Trăim într-un multivers aici, pe Pămînt
Bunica mea vorbea cu animalele, iar eu o priveam fascinată, ca pe o mare vrăjitoare, și eram convinsă că și ele o înțelegeau.
p 21 jpg
„Sălbăticia devine un vis de intimitate, siguranță, control și libertate” interviu cu Oana Paula POPA, cercetătoare la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“
Micuții care astăzi stau să ne asculte poveștile cu animale sperăm să se transforme în adulți responsabili, în sufletele cărora au fost sădite, de la vîrste fragede, semințe din care vor rodi respect și dragoste pentru natură.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.