Cazul Milli Vanilli

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
Cazul Milli Vanilli jpeg

Grupul Milli Vanilli a fost un duo germano-francez de R&B din München. Fondat de Frank Farian în 1988, era format din Fab Morvan și Rob Pilatus. Albumul lor de debut, All or Nothing in Europe, cunoscut în Statele Unite drept Girl You Know It’s True, a obținut instantaneu un enorm succes internațional, aducîndu-le și un premiu Grammy pentru cei mai buni artiști, transformîndu-i, aproape peste noapte, într-una dintre cele mai populare formații de muzică pop din lume, cu milioane de discuri vîndute. Cu toate acestea, succesul lor s-a frînt brusc, urît, cu sute de mii de fani arzîndu-le discurile în stradă. Ce s-a întîmplat?

Cei doi membri ai formației, Rob și Fabrice, s-au întîlnit la un curs de dans într-un club din München. „Ne-am înțeles din prima” – a declarat Rob ulterior. „Aveam aceleași gusturi muzicale, veneam amîndoi din orașe care ne înlesniseră accesul la același gen de cultură.” Rob era german, crescut în München, iar Fabrice venea din Paris.

Au început să lucreze împreună, inițial să cînte ca backing vocals, apoi au înregistrat chiar un album la un studio modest din München. Voiau să devină celebri, dar se luptau cu sărăcia.

În acea perioadă, producătorul de muzică Frank Farian a aflat de cei doi și i-a invitat la studioul său pentru o asculta un cîntec demo – cîntecul era exact single-ul cu care au debutat și care avea să-i transforme în vedete: „Girl You Know It’s True”. Producătorul i-a întrebat dacă le place și dacă s-ar vedea în stare să-l „interpreteze” pe scenă. Cei doi s-au entuziasmat imediat, spunînd că da, pot să-l cînte, chiar în clipa aceea. Însă Farian a dat din cap, le-a zîmbit și le-a spus că nu e nevoie să-l cînte, doar să se prefacă, căci el trebuie să-l lanseze într-o săptămînă și avea nevoie de niște „chipuri  drăguțe”. În schimb, le-a promis că-i va face milionari. Cei doi au acceptat pactul cu diavolul.

Albumul a avut un succes enorm. Cei doi au devenit, într-adevăr, milionari peste noapte, însă, la primul interviu pe care l-au acordat postului MTV, au apărut primele semne de întrebare dacă ei sînt cu adevărat cei care cîntă. Motivul: engleza lor lăsa de dorit. Al doilea incident major s-a petrecut în timpul unui concert susținut în Anglia, cînd discul cu vocile reale s-a defectat, lăsîndu-i pe cei doi expuși pe scenă. Cîteva luni mai tîrziu, unul dintre cîntăreții reali, Charles Shaw, a făcut publică întreaga poveste. În urma scandalului care a izbucnit, producătorul Frank Farian s-a dezis de cei doi, concediindu-i. De aici pînă la un dezastru, adîncit cu procese peste procese, nu a mai fost decît un pas. Chiar dacă ulterior li s-au mai acordat cîteva șanse, siajul scandalului, urgia dezlănțuită a fanilor, depresiile care au urmat, toate le-au frînt cariera. Și nu numai. Pe 2 aprile 1998, Rob Pilatus a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Frankfurt. Cauza: o supradoză de droguri.

Foto: Milli Vanilli și Michael Greene, președintele Grammy, 1990 (wikimedia commons)

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Liceul – o instituție
A devenit cumva liceul o instituție care să-i pregătească pe adolescenții de acum în mod real pentru viață?
p 10 jpg
Greva din învățămînt. Cîteva gînduri despre solidaritate
Mie, ca părinte și om care nu plănuiește să părăsească în curînd România, greva din aceste zile îmi dă un soi speranță.
p 11 jpg
image png
Foști copii, viitori adulți
Elevii de azi, mai ales cei din mediul urban, văd traseul școlar orientat către o țintă prestabilită: facultatea.
image png
„Părinții tăi știu ce vrei să faci?”
Din adolescență îmi aduc aminte mai degrabă de cărți și de personaje decît de oameni și întîmplări.
image png
"Liceenii" și liceenii
Atunci, de ce ne purtăm acum ca și cum am fi fost? Și, mai mult, ca și cum ne e dor să fim ceea ce n-am fost?
p 13 jpg
După douăzeci de ani
La finalul anului şcolar e întotdeauna linişte.
image png
Concert pentru o școală bună
Întîmplarea asta m-a lovit, ca sabia colonelului Lawrence din proza lui Eliade, drept în creștet.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit