Căutări în singurătatea loială a bătrînului

Larisa VASILE
Publicat în Dilema Veche nr. 880 din 18 - 24 februarie 2021
Căutări în singurătatea loială a bătrînului jpeg

Aș putea merge la nesfîrșit pe un fir imaginar, unde singurătatea bătrînului poet este mereu și mereu tulburată de un copil care abia descoperă cuvinte și înțelesuri. M-am mirat de pălăria lui de pai devenită laitmotiv pentru locuitorii Jimboliei în momentul descălecării lui la granița de vest? Sau poate de geanta mare, de piele, în care-și purta cuvintele așezate pe foile întotdeauna fidele și pure confidente? Sau poate era chiar perioada cînd îi fuma pipa lui Magritte în versuri și eu mă holbam insistent. Poate că strategiile culturale pregătite pentru micul oraș de graniță îi amestecau gîndurile. Poate că am auzit oamenii strigîndu-l Petre, Pedro, Don Pedro, Don Pedro Pedrino, Petrică. Să fi tras cu urechea la discuțiile adulților, aparent rigide, printre care se afla și el?

Singurul aspect ancorat în realitate a fost drumul casă – școală primară și invers pe care-l parcurgeam cu aceiași pași mărunți și nesiguri, zi de zi, în cele trei anotimpuri, mai mult sau mai puțin blînde cu mine. Dimineața, un drum de cincisprezece minute cu diferite dimensiuni temporale, trasee limitate de geometria perfectă a orașului și multiple opriri nevinovate la prînz. Treceam, și aveam să conștientizez mai tîrziu, pe lîngă Fundația culturală româno-germană și, totodată, locuința lui Petre Stoica, iar la capătul drumului intram în imensa curte a școlii, care va deveni la scurt timp comună cu cea a Muzeului Presei „Sever Bocu”.

Port ghimpele vinovăției, o dojană pentru memoria care n-a păstrat nici măcar o frîntură din imaginea lui Petre Stoica, scriitorul pe care negreșit l-am întîlnit de-a lungul străzii Lorena sau în curtea școlii pregătind meticulos viitorul spațiu muzeal.

A trecut de atunci mult timp pînă să descopăr constructorul de strofe asimetrice, de cuvinte gazetărești sau constructorul de instituții care îl vor purta viu pe umerii noilor generații. Acum pot să-i simt prezența în tot ceea ce a lăsat moștenire spațiului cultural pe care l-a închegat timp de paisprezece ani – Simbolia, parte din Banatul copilăriei lui, dar și a istoriei literaturii mereu înfometată.

Așa cum orice regret se poate estompa dacă găsim soluții de remediere, am pornit la drum cu încercări naive, încercări cu nuanțe (poate) superficiale în paginile lucrărilor de licență și disertație. Dar n-am renunțat.

p10 jos ib jpg jpeg

Anacronic, într-o vie poezie

Petre Stoica, cel care a scris despre obiecte îmbibate în animism, într-un stil pe care l-a cultivat de-a lungul timpului și l-a iubit, devine subiectul unei cercetări ample, o monografie a omului, poetului, publicistului, traducătorului și bibliofilului. Și un împătimit colecționar de presă. A fost și rămîne poet al lucrurilor, al faptelor, al cotidianului, care a crescut în grădina lui A.E. Baconsky.

Cu o notă informativă, recurg la o scurtă prezentare wikipediană: născut la 15 februarie 1931 în Peciu Nou, termină liceul la Timișoara, ca mai apoi să urmeze drumul spre Capitală pentru a studia în cadrul Facultății de Litere. Acceptă postul de corector la ESPLA și devine tînărul poet cu debutul în revistele Steaua și Tînărul scriitor. Trăiește boema anilor ʼ50 cu tovarăși precum Nichita Stănescu, Modest Morariu, Grigore Hagiu, Matei Călinescu, Anghel Dumbrăveanu, Cezar Baltag, Mircea Ivănescu, Nicolae Breban. După ani în care a fost corector, redactor, traducător, scriitor, gazetar, iubitor de vechi, a ales să renunțe la agitația Capitalei în favoarea unui oraș de graniță căruia să-i resuscite viața culturală.

Timp de paisprezece ani, pînă la plecarea sa într-o vie poezie, a înființat și îngrijit Fundația culturală româno-germană care-i poartă numele, o cafenea literară, a organizat evenimente de tot soiul, dar a și publicat alte volume de poezie sau articole în diferite ziare. Iar visul lui, pe care n-avea curajul nici măcar să-l rostească, ci îl purta în imaginație ca pe un gînd intim și rușinos, a prins viață în 2007: înființarea Muzeului Presei „Sever Bocu”. Un spațiu prăfuit de comorile pe care le-a agonisit în ani și apoi a fost luminat de poet și de oamenii care i-au trecut și încă îi trec pragul.

Nu că o fundație culturală româno-germană ar fi ceva cu totul nemaivăzut, dar faptul că Petre Stoica era și administrator, președinte, secretară, dar și grădinar sau femeie de serviciu, la o vîrstă la care trebuia să-și odihnească gîndurile, tocmai acest lucru o face să fie ieșită din comun. O instituție fără angajați, cu scopul de a redescoperi valorile culturale, spirituale germane și române din Banat și a le promova prin intermediul evenimentelor organizate de marele poet. Fundația găzduia evenimente culturale, întîlniri și expoziții de mare amploare, acolo, printre rafturile cu mii de cărți colecționate într-o viață de om și aduse din București.

În vara anului 2003, Petre Stoica inaugurează la Jimbolia Cafeneaua literară „Apunake”, numele unui personaj îndrăgit din care recita cu multă pasiune în anii studenției. Cafeneaua literară era o mai veche obsesie care a avut un succes răsunător la scurt timp de la inaugurare, devenind punct de atracție. Aici se organizau lansări de carte, cenacluri literare, expoziții, întîlniri pentru oamenii care împărtășeau opinii și iubeau cuvîntul. Oameni care descopereau orașul Jimbolia și istoria lui.

Muzeul Presei își deschide porțile în 2007, cu doi ani înainte de plecarea lui Petre Stoica cu totul în poezie. Un spațiu care așază pe aceleași rafturi, fără vreo confruntare de statut, presa de pe teritoriul României și presa diasporei, indiferent de limbă. „Presați de o realitate tot mai grăbită, captivi ai unui imperiu mediatic tot mai afundat în robia senzaționalului efemer, vă invităm să punem împreună piatra unghiulară și de temelie a unei instituții ce a construit o lume în adevăr și responsabilitate”, afirmă Petre Stoica în ziua inaugurării, privind deopotrivă spre reprezentanții mass-media, cît și spre ceilalți devoratori de știri.

Muzeul Presei a fost un proiect care s-a măsurat în luni de muncă și zeci de planuri schimbate, toate sub meticulozitatea poetului; întîlniri cu arhitecta Mihaela Șchiopu, planuri cu primarul orașului, schițe cu tîmplarii, căutarea altor obiecte vechi, logistica ziarelor și să nu mai vorbim de interminabilii pași birocratici. Dar iată că, în pofida parcursului anevoios, poetul a lăsat „un munte de valori” unui oraș în care, la vîrsta senectuții, a electrizat viața culturală, devenind amfitrionul Jimboliei.

Petre Stoica, protagonist într-o viața demnă de roman circular, unde traseul inițial devine și ultimul, a trăit mereu anacronic. Volumele de poezii sînt mărturiile trecerii poetului prin temporalitate și spațialitate, unde locul i-a definit statutul poetic. Ca un nomad, a ales alte și alte cărări, dar toate au devenit simboluri ale lumii pe care a lăsat-o încleștată în cuvinte. De-a lungul timpului, a tras după el umbra locurilor, a oamenilor și a lucrurilor – o umbră pe care a purtat-o cu atenție și a transpus-o meticulos în versuri.

Stilul poeziei lui își are originile în solemnitatea cugetării vieții ca un spectacol, transformat adesea în banalul existențial. A supraviețuit prin mărturisirea trecutului și a prezentului, folosindu-se de cuvîntul izvorît din cotidian: mirosul prăjiturii cu mac, calendare ilustrate, crescătoria de iepuri, mărarul, iarba în mișcare, dansul stropilor de ploaie. Cîte și mai cîte fire de banal.

Despre poetul și poetica sa, criticul Alexandru Cistelecan consemna: „Amestec de ironie bonomă și sentimentalism, de candoare și blazare, intuind miracolul, dar parodiindu-l în același gest, poetica lui Petre Stoica s-a dovedit, cu tot aerul său inofensiv, una dintre cele mai fertile în spațiul poeziei noastre contemporane, principiile sale reactivînd cu o mult mai mare eficiență decît cele ale altor formule cotate la bursa criticii cu entuziasme nestînjenite”.

Ar putea fi cel mai mare poet postbelic. Am împărțit cîndva străzile, pe cînd nu știam că orașul Jimbolia a devenit modul lui de a trăi literatura, de a-și trăi cărțile, visul, dar și somnul. Mă obsedează gîndul că numele lui încă are nevoie de susținere intensă. Pornesc pe urmele lui cu încrederea că voi toarce firul vieții muritorilor precum Clothos și nu voi țese pînza Penelopei.

Larisa Vasile este masterandă a Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Universitatea de Vest din Timișoara.

Foto: arhiva personală (sus), Ion Barbu (jos)

Viețile netrăite jpeg
Păsările par că știu mereu unde să se ducă
Păsările par că știu mereu unde să se ducă. Nu e nimic neclar în zborul lor. E o limpezime care mă emoționează.
p 10 jpg
Muze. Gemüse*
La sat e important ce ai, unde ai, cît ai, de unde ai. Prezența ta este vizibilă celorlalți, iar întrebări care sînt mai mult decît evitate la oraș devin aici punctele principale în funcție de care ești privit.
foto  Daniel Mihăilescu jpg
„O grădină cu deschidere la mare și ocean” – interviu cu scriitoarea Simona POPESCU
Grădina de la țară a bunicilor Ana și Nicolae, magică. Era, mai departe, via, cu strugurii grei, parfumați, după care urmau lanurile de porumb, un labirint verde.
p 12 sus jpg
„Începutul a fost nevoia de evadare în afara cotidianului urban” – interviu cu Mona PETRE, autoarea proiectului „Ierburi uitate”
„Ierburi uitate. Noua bucătărie veche”, apărută toamna trecută la Editura Nemira, este o încununare, după o decadă, a muncii mele de cercetare și experimentări culinare, una dintre manifestările fizice ale acestui efort lung de peste zece ani.
p 13 jpg
O grădină ca o viață. De la ghivecele studențești cu violete de Parma și cactuși la grădina apocalipsei și cea a degetelor verzi
Așa că Grădina Apocalipsei, a cărei creștere am început-o în mod simbolic odată cu intrarea în lockdown-ul din 15 martie 2020, întotdeauna va avea o legătură ascunsă cu o grădină în care am așteptat toată copilăria mea să intru, giardino meraviglioso, grădina misterelor, grădina Bomarzo.
Dmitri Nabokov's garden in Montreux jpg
„Să nu uităm că toate formele sînt în natură” – interviu cu artista vizuală Chantal QUÉHEN
Grădina face parte dintr-o construcție, o compoziție ca un tablou. Monet a excelat în asta la Giverny. Poate că asta m-a adus la peisaj, dar imaginația mea a dat totul peste cap.
p 14 jpg
Fascinația lucrurilor mici
Într-o notă similară, îmi place să folosesc fotografia de aproape a naturii pentru a urmări viața dincolo de ceea ce vedem în grabă.
Rustic fence (Unsplash) jpg
Trăim într-un multivers aici, pe Pămînt
Bunica mea vorbea cu animalele, iar eu o priveam fascinată, ca pe o mare vrăjitoare, și eram convinsă că și ele o înțelegeau.
p 21 jpg
„Sălbăticia devine un vis de intimitate, siguranță, control și libertate” interviu cu Oana Paula POPA, cercetătoare la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“
Micuții care astăzi stau să ne asculte poveștile cu animale sperăm să se transforme în adulți responsabili, în sufletele cărora au fost sădite, de la vîrste fragede, semințe din care vor rodi respect și dragoste pentru natură.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.