Cancerul tiroidian şi digitalizarea

Publicat în Dilema Veche nr. 611 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2015
Cancerul tiroidian şi digitalizarea jpeg

Dr. Mariana Purice, cercetător ştiinţific principal la Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon“, avînd ca domeniu de activitate cercetarea de Medicină nucleară, este coordonatoarea proiectului „BIOMAT-ENDO – construcţia bazei de date digitale pentru monitorizarea pacienţilor cu cancer tiroidian“, finanţat de Raiffeisen anul acesta. Proiectul îşi propune digitalizarea informaţiei din cazuistica existentă în Departamentul de Medicină Nucleară, pe structura software-ului BIOMAT-ENDO. Ceea ce va putea permite iniţierea unor studii epidemiologice şi analize de statistică matematică – printre acestea şi studiul consecinţelor accidentului de la Cernobîl privind incidenţa cancerului tiroidian în România şi crearea Registrului Naţional de cancer tiroidian.

Dr. Mariana Purice ne explică, pe larg, conţinutul şi importanţa proiectului: „Ideea acestui proiect BIOMAT este din anii 2007-2008, ca urmare a unei colaborări dintre noi – Institutul Parhon – şi Institutul de Matematică al Academiei Române. Acesta a organizat seminarii de matematici aplicate în cadrul unui proiect de cercetare, «Noi abordări matematice în Biologie, cu aplicaţii», iar noi am venit cu propunerea să facem o analiză de statistică matematică prin care să elucidăm nişte date de epidemiologie a cancerului tiroidian în România. În cazul acestuia, există un

special. Îl fac mai mult femeile decît bărbaţii. Mai mult femeile între 35-40 de ani. Am vrut să vedem de ce se întîmplă aşa. Începutul a fost că am reuşit să facem, împreună cu cei de la Institutul de Matematică şi o companie de software din România, un soft care se numeşte BIOMAT-ENDO. 

Am făcut împreună acest software tip bază de date şi am început să-l umplem, încet-încet, cu date din foile de observaţie, «clasice», pe hîrtie, ale pacienţilor aflaţi în evidenţa secţiei de Medicină Nucleară. Pentru o prezentare pe care am avut-o la începutul lui octombrie în cadrul primei întîlniri regionale a Asociaţiei Americane de Endocrinolgie Clinică, organizată la Bucureşti, am făcut statistica la zi, consemnînd 10.765 de cazuri de cancer tiroidian din 1966 pînă acum, toate ţinute sub formă de plicuri cu foi de observaţie (date medicale complexe). Secţia de Medicină Nucleară din Institutul de Endocrinologie «C.I. Parhon» s-a înfiinţat în 1965, şi primii bolnavi internaţi pentru terapia cu radioiod a cancerului tiroidian au fost în 1966. A fost prima secţie de medicină nucleară pentru radioterapia cancerului tiroidian din România. Trăim, practic, pe o mină de aur de informaţii medicale. Cazuistica asta nu o mai are nimeni nici în România, nici în regiune. 

Din 2009 încoace, avem o explozie de cazuri noi de cancer tiroidian, operaţi la noi în institut sau în altă parte, care se adresează secţiei noastre pentru radioterapia cancerului. Pe an sînt cam 600-700 de pacienţi noi care suferă de cancer tiroidian şi care răspund la terapia cu radioiod. 

Softul BIOMAT-ENDO e făcut specific pacientului cu cancer tiroidian, din momentul în care se prezintă pentru radioterapie, pînă la remisia completă şi, practic, vindecare. Rata de vindecare este foarte mare. Dacă e luat din timp, bine operat şi bine tratat. Avînd o aşa cantitate mare de informaţie, pe hîrtie, pe care cu greu aveam unde să o depozităm, ne-am gîndit să facem softul. 

Pentru a putea introduce fizic din foile de observaţie în software-ul BIOMAT- ENDO datele, adică pentru a digitaliza foile de observaţie existente acum în format «clasic», avem nevoie de fonduri. Introducerea cazurilor noi durează mai puţin (5-10 minute). În schimb, cele din anii ’68-’90 sînt foi de observaţie voluminoase, şi introducerea lor pe computer durează mult (pîna la o oră). Pentru aceasta, avem un număr de rezidenţi, studenţi în ultimul an la Medicină, biologi, care au lucrat, pînă acum, ca voluntari. 

Trebuie să ţinem cont că, la anul, în aprilie, se împlinesc 30 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Copiii care în 1986 aveau între 0 şi 2 ani, acum au în jur de 30-32 de ani. Vom vedea dacă în 2016 va fi momentul în care vom avea mai multe cazuri noi, sau deja le avem… Matematicienii statisticieni care vor aplica diverse algoritmuri pentru modelare matematică ne cer să avem o cazuistică digitalizată de minimum 1000-1500 de cazuri pentru a avea rezultate semnificative. De la 15 octombrie, de cînd a început proiectul, Raiffeisen ne ajută să plătim această muncă, pînă acum voluntară, a rezidenţilor, a studenţilor, a masteranzilor. Consider că e o chestiune foarte importantă, de interes naţional.“  

pagină realizată de Iaromira POPOVICI

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ANAF FB ANAF jpg
Inspectorul antifraudă prins în flagrant când lua mită a fost reținut. Ce trebuia să „rezolve” pentru 20.000 de euro
Procurorii din cadrul DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore față de inspectorul antifraudă prins în flagrant când a luat mită și persoana care i-a dat șpagă.
Nicusor Dan sedinta Consiliul Primariei  Foto Inquam Photos george Calin (4) jpg
Comisia Europeană nu aşteaptă 3-4 săptămâni pentru formarea noului guvern în România
Deşi în principiu are dreptate preşedintele ales Nicusor Dan, care vrea discuţii detaliate cu toate partidele până se degajă o majoritate parlamentară stabilă şi consistentă
prosoape la spalat foto shutterstock png
Cum scăpăm de mirosul neplăcut al prosoapelor, care persistă chiar și după spălare
Multe persoane se confruntă cu problema mirosului neplăcut al prosoapelor, deși sunt spălate regulat și cu detergent. Cu toate acestea, există două cauze principale, iar metoda de a rezolva această problemă este simplă și destul de ieftină.
image png
Fostul comandant al armatei ucrainene spulberă iluziile recuperării de teritorii. Motivele invocate
Fostul comandant al Armatei Ucrainene susține că, din cauza diferențelor dintre cele două părți, capacitățile militare și economice, Ucraina trebuie să se bazeze pe armamentul cu tehnologie avansată.
Submersibilul Titan, Foto Profimedia jpg
„Ce a fost bubuitura asta?” Reacția soției CEO-ului OceanGate la implozia submersibilului în care a murit soțul ei
Au apărut noi imagini de la tragedia cu submersibilul Titan al companiei OceanGate.
cub andreea esca (1) png
image png
Care a fost primul război din istorie. Atunci a apărut și un cuvânt
Bătălia de la Megiddo, desfășurată în anul 1457 î.Hr., este considerată prima bătălie din istorie care a fost documentată detaliat, oferindu-ne o imagine unică asupra strategiei, tacticii și organizării militare din Antichitate.
Gintautas Paluckas Dorin Recean FOTO Deschide md png
Premierul lituanian, la Chișinău: O Europă prosperă, de succes nu ar fi completă fără Rep. Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest
Prim-ministrul Lituaniei, Gintautas Paluckas, a afirmat că „o Europă prosperă și de succes nu ar fi completă fără Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest”. Declarația a fost făcută la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu omologul său moldovean, Dorin Recean.
WhatsApp Image 2025 05 23 at 11 45 49 jpeg
Apariție-surpriză la cununia lui Mihai Albu. A fost în centrul atenției și arată impecabil la vârsta ei
La cununia civilă a lui Mihai Albu cu Elena Nechifor, toate privirile s-au îndreptat către o apariție neașteptată, Mihaela Borcea.