Cancerul tiroidian ┼či digitalizarea

Publicat în Dilema Veche nr. 611 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2015
Cancerul tiroidian ┼či digitalizarea jpeg

Dr. Mariana Purice, cercet─âtor ┼čtiin┼úific principal la Institutul Na┼úional de Endocrinologie ÔÇ×C.I. ParhonÔÇť, av├«nd ca domeniu de activitate cercetarea de Medicin─â nuclear─â, este coordonatoarea proiectului ÔÇ×BIOMAT-ENDO ÔÇô construc┼úia bazei de date digitale pentru monitorizarea pacien┼úilor cu cancer tiroidianÔÇť, finan┼úat de Raiffeisen anul acesta. Proiectul ├«┼či propune digitalizarea informa┼úiei din cazuistica existent─â ├«n Departamentul de Medicin─â Nuclear─â, pe structura software-ului BIOMAT-ENDO. Ceea ce va putea permite ini┼úierea unor studii epidemiologice ┼či analize de statistic─â matematic─â ÔÇô printre acestea ┼či studiul consecin┼úelor accidentului de la Cernob├«l privind inciden┼úa cancerului tiroidian ├«n Rom├ónia ┼či crearea Registrului Na┼úional de cancer tiroidian.

Dr. Mariana Purice ne explic─â, pe larg, con┼úinutul ┼či importan┼úa proiectului: ÔÇ×Ideea acestui proiect BIOMAT este din anii 2007-2008, ca urmare a unei colabor─âri dintre noi ÔÇô Institutul Parhon ÔÇô ┼či Institutul de Matematic─â al Academiei Rom├óne. Acesta a organizat seminarii de matematici aplicate ├«n cadrul unui proiect de cercetare, ┬źNoi abord─âri matematice ├«n Biologie, cu aplica┼úii┬╗, iar noi am venit cu propunerea s─â facem o analiz─â de statistic─â matematic─â prin care s─â elucid─âm ni┼čte date de epidemiologie a cancerului tiroidian ├«n Rom├ónia. ├Än cazul acestuia, exist─â un

special. ├Äl fac mai mult femeile dec├«t b─ârba┼úii. Mai mult femeile ├«ntre 35-40 de ani. Am vrut s─â vedem de ce se ├«nt├«mpl─â a┼ča. ├Änceputul a fost c─â am reu┼čit s─â facem, ├«mpreun─â cu cei de la Institutul de Matematic─â ┼či o companie de software din Rom├ónia, un soft care se nume┼čte BIOMAT-ENDO. 

Am f─âcut ├«mpreun─â acest software tip baz─â de date ┼či am ├«nceput s─â-l umplem, ├«ncet-├«ncet, cu date din foile de observa┼úie, ┬źclasice┬╗, pe h├«rtie, ale pacien┼úilor afla┼úi ├«n eviden┼úa sec┼úiei de Medicin─â Nuclear─â. Pentru o prezentare pe care am avut-o la ├«nceputul lui octombrie ├«n cadrul primei ├«nt├«lniri regionale a Asocia┼úiei Americane de Endocrinolgie Clinic─â, organizat─â la Bucure┼čti, am f─âcut statistica la zi, consemn├«nd 10.765 de cazuri de cancer tiroidian din 1966 p├«n─â acum, toate ┼úinute sub form─â de plicuri cu foi de observa┼úie (date medicale complexe). Sec┼úia de Medicin─â Nuclear─â din Institutul de Endocrinologie ┬źC.I. Parhon┬╗ s-a ├«nfiin┼úat ├«n 1965, ┼či primii bolnavi interna┼úi pentru terapia cu radioiod a cancerului tiroidian au fost ├«n 1966. A fost prima sec┼úie de medicin─â nuclear─â pentru radioterapia cancerului tiroidian din Rom├ónia. Tr─âim, practic, pe o min─â de aur de informa┼úii medicale. Cazuistica asta nu o mai are nimeni nici ├«n Rom├ónia, nici ├«n regiune. 

Din 2009 ├«ncoace, avem o explozie de cazuri noi de cancer tiroidian, opera┼úi la noi ├«n institut sau ├«n alt─â parte, care se adreseaz─â sec┼úiei noastre pentru radioterapia cancerului. Pe an s├«nt cam 600-700 de pacien┼úi noi care sufer─â de cancer tiroidian ┼či care r─âspund la terapia cu radioiod. 

Softul BIOMAT-ENDO e f─âcut specific pacientului cu cancer tiroidian, din momentul ├«n care se prezint─â pentru radioterapie, p├«n─â la remisia complet─â ┼či, practic, vindecare. Rata de vindecare este foarte mare. Dac─â e luat din timp, bine operat ┼či bine tratat. Av├«nd o a┼ča cantitate mare de informa┼úie, pe h├«rtie, pe care cu greu aveam unde s─â o depozit─âm, ne-am g├«ndit s─â facem softul. 

Pentru a putea introduce fizic din foile de observa┼úie ├«n software-ul BIOMAT- ENDO datele, adic─â pentru a digitaliza foile de observa┼úie existente acum ├«n format ┬źclasic┬╗, avem nevoie de fonduri. Introducerea cazurilor noi dureaz─â mai pu┼úin (5-10 minute). ├Än schimb, cele din anii ÔÇÖ68-ÔÇÖ90 s├«nt foi de observa┼úie voluminoase, ┼či introducerea lor pe computer dureaz─â mult (p├«na la o or─â). Pentru aceasta, avem un num─âr de reziden┼úi, studen┼úi ├«n ultimul an la Medicin─â, biologi, care au lucrat, p├«n─â acum, ca voluntari. 

Trebuie s─â ┼úinem cont c─â, la anul, ├«n aprilie, se ├«mplinesc 30 de ani de la accidentul de la Cernob├«l. Copiii care ├«n 1986 aveau ├«ntre 0 ┼či 2 ani, acum au ├«n jur de 30-32 de ani. Vom vedea dac─â ├«n 2016 va fi momentul ├«n care vom avea mai multe cazuri noi, sau deja le avemÔÇŽ Matematicienii statisticieni care vor aplica diverse algoritmuri pentru modelare matematic─â ne cer s─â avem o cazuistic─â digitalizat─â de minimum 1000-1500 de cazuri pentru a avea rezultate semnificative. De la 15 octombrie, de c├«nd a ├«nceput proiectul, Raiffeisen ne ajut─â s─â pl─âtim aceast─â munc─â, p├«n─â acum voluntar─â, a reziden┼úilor, a studen┼úilor, a masteranzilor. Consider c─â e o chestiune foarte important─â, de interes na┼úional.ÔÇť  

pagin─â realizat─â de Iaromira POPOVICI

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.