Camerele pline creează multă securitate 
și, uneori, tot atîta fragilitate...

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
image

„Cînd copilul a fost doar un copil, 

  A venit timpul pentru aceste întrebări: 

  De ce sînt eu eu, și nu tu? 

 De ce sînt aici, și nu acolo?

 Cînd începe timpul și unde se termină spațiul?

 Există viață sub soare? Nu e doar un vis?“

Peter Handke

Pare imposibil azi să mai căutăm conotațiile religioase adînci pe care le au sărbătorile cînd spiritul lor (parcă dintotdeauna) a fost numai de extracție economică și socială. Apoi, e cît se poate de limpede că întregul context îmbracă haina plină de noroi a comerțului care mai degrabă alienează decît încîntă. Și mai e preambulul sau așa-zisa „febră a sărbătorilor“, mai degrabă motiv de anxietate decît de jubilație. Crăciunul e un paradox în sine, căci e straniu să ne imaginăm cum o sărbătoare care are în centru o naștere cît se poate de umilă și austeră e înghițită de consumerismul compulsiv. Pe de altă parte, dincolo de aceste ritualuri protocolare excesive, cronofage și absolut gratuite, mai există întîlnirile vii cu oamenii, discuțiile sustrase de sub exigențele timpului. Iar dacă e să abandonăm atitudinile prăpăstioase în ceea ce privește Crăciunul sau alte ocazii festive, cred că sensul lor ar trebui căutat aici, nu în hățișul de pregătiri infinite, ci în chermezele unde timpul e blînd, unde se șterg toate frontierele și care, de multe ori, sînt un pretext pentru cele mai sincere discuții și comportamente. Sărbătorile sînt un moment bun pentru intimitate și poate că tocmai această intimitate pe care o prilejuiește tot contextul creează, paradoxal, cînd o căldură securizantă, cînd un vertij psihologic. Camerele pline cu oameni supun la un exercițiu delicat și prilejuiesc momente de reflecție uneori crude și inconfortabile: Cît de real e ceea ce trăim? Unde se situează viețile noastre în marea schemă de convenții și așteptări familiale? Care sînt limitele instituției sacre numite familie? Cît de mult ne dorim să fim aici și nu acolo? Cît de mult ne dorim să fim noi noi și nu altcineva? Unde sîntem și unde ne este locul, de fapt? Cît de mult masa de Crăciun se rezumă la stresul chestionării despre inadmisibilitatea unei vieți nearanjate la aproape treizeci de ani? Cît de absenți putem fi de multe ori chiar în sînul familiei? 

Stresul real al sărbătorilor adesea se află dincolo de ușile magazinelor, dincolo de cozi, beteală și rețete tradiționale. Deși tindem să ne raportăm cu multă asertivitate la ritualul Crăciunului – și pe bună dreptate –, cumva, momentul „de a fi împreună cu“ aneantizează tot ce a fost înainte și ce urmează. Pentru unii, e la îndemînă și un paravan bun să legăm haosul din Ajun de aspectele cele mai vizibile și neplăcute pe care le implică acest act social și familial pentru a obscuriza adevăratele generatoare și mobile ale „stresului“. „A fi împreună cu oamenii de sărbători“ se traduce prin momentele în care developăm imagini din viețile noastre mici la o masă. Pentru un om de aproape treizeci de ani, cu o situație socială fragilă și care ridică suspiciuni, „stresul sărbătorilor“ se resimte la alt nivel. Nu e alergătura, nici pozele de familie cu copiii, nici măcar potrivirea betelii sau conținutul de orez din sarmale. Există oameni pentru care stresul arată altfel. Îmi amintesc aici de una dintre povestirile volumului Zile de Crăciun. 12 povestiri și 12 rețete pentru 12 zile de sărbătoare de Jeanette Winterson. O tînără încercată de singurătate și neliniști în cele 12 zile de sărbătoare vede Crăciunul asemenea unei perioade „care reglează lupa ce se focaliza asupra lucrurilor importante în viață (slujbă bună, familie, bani... și mai mulți bani)“. Dacă ai toate acestea, te poți simți deosebit, apreciat de familie și satisfăcut în cele 12 zile de sărbătoare. Dacă nu le ai, te simți ca un outsider și ajungi în strîmtoarea de sfaturi și bune practici ale familiei pentru a le avea cît mai curînd. Așa ajung cumva camerele pline cu oameni un ocean de neliniști și dezamăgiri la care asistăm absent, asistăm la viața noastră acolo, fără să fim acolo, dorindu-ne să fim în altă parte, cu altcineva, într-un alt timp, în alte locuri.

„Stresul sărbătorilor“ nu începe la cozile din magazin, nu se rezumă nici la lungile așteptări din gări sau aeroporturi și nici măcar la cadouri, dichis sau alte accesorii cu care le cosmetizăm. Poate e impropriu să numim mesele inconfortabile în familie un stres, ci mai degrabă e vorba de anxietatea pe care o creează camerele pline cu oameni apropiați și atît de străini totodată. A fi singur și totuși a suporta tot zgomotul. O singurătate mult prea zgomotoasă, cred, sînt sărbătorile sensibililor, ale oamenilor singuri, ale oamenilor fără copii, ale divorțaților, ale oamenilor în zigzag, ca să-l citez pe David Grossman, ale căror vieți nu îmbracă nici un șablon oval, nici unul pătrat. Sărbătorile sînt stresante atunci cînd ceilalți, fie și apropiați, încearcă să ne deslușească prezentul și viitorul, înlăturînd poleiala de pe viețile noastre, lucruri care laolaltă ne fac să visăm teribil de mult la un Crăciun în singurătate și tihnă.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.