Călătorii de Crăciun

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
E cool să postești jpeg

Ca în fiecare an, în preajma Crăciunului, spiritele încep să se agite. Bunăoară, cam cu o lună înainte, publicitarul intră pe fir, amintindu-ne, în caz că uităm, că vine Moșul. După care, la scurt timp, apare peste tot și figura Moșului, dedublat în mai multe ipostaze, dar cu același unic scop pragmatic: să ne îndemne să cheltuim bani. Bineînțeles, întotdeauna pentru cei dragi, ca să le facem sărbătorile cît mai fericite.

Odată ce magazinele încep să se umple de spiritul comercial, de oferte tentante, beteală, globuri și colinde, încep, ca în fiecare an, cîrcotelile privind consumerismul acestei societăți în care trăim și care pierde din vedere esența creștină a Crăciunului, aruncîndu-se orbește în acest veritabil festival al cumpărăturilor.

Însă, cînd atingi subiectul „spiritualității”, nu mai e mult pînă se ițește nițel și corectitudinea politică: mai este oare frumos, în societatea pură înspre care tindem, să folosim în mod oficial urarea creștină „Crăciun fericit!”? N-ar trebui oare s-o înlocuim cu „Sărbători fericite!”? – iar de aici discuția escaladează, via vremurile comuniste, cînd sărbătoarea Crăciunului era interzisă și orice urare creștină de evitat – oare vom ajunge să spunem, din nou, Moș Gerilă, omorînd spiritul Crăciunului în acest iureș al corectitudinii politice?

Bineînțeles, îndată ce pronunți „spiritul Crăciunului”, țintind înspre generozitate și acel calm care te face un om mai bun, se și aude acea întrebare patetică, cu mireasmă hipsterească: „Dar de ce să fim mai buni doar de Crăciun?  De ce nu putem fi buni și generoși în toate celelalte zile, ce putem oare schimba dacă sîntem buni doar în această perioadă?”.

Pare că, recent, primarii unor sectoare din București au dat curs acestei dileme, prioritizînd nevoile orașului prin decizia de a nu mai împodobi străzile sectoarelor de care sînt responsabili și motivînd prin lipsa de bani sau, mai bine zis, propunînd o redirecționare a fondurilor către cauze sociale acute.

Or, dacă tot vorbim de „cauze”, poți încinge cu lejeritate o controversă vehementă, atacînd tradiția bradului natural de Crăciun – căci e o crimă să tai brazii! – și militînd, cu îndîrjire și severitate ecologică, pentru brazii de plastic sau, îmblînzind nițel tonul, să accepți compromisul brazilor în ghiveci, care au devenit un trend de cîțiva ani.

Și, dacă tot ajungem la „trend”, cum să nu vorbești de cel culinar: ce mai e la modă să mănînci, în vremurile noastre, de Crăciun? Chiar dacă unii decid să rămînă prizonierii mîncărurilor tradiționale, alea ca la mama acasă, alții, din contra, preferă un fusion exotic și flamboaiant, sau mai sînt și cei care, pentru a-și păstra curate și spiritul, și trupul, se delectează cu un meniu ultramodern și vegan (cu derivatele de rigoare).

Firește, anul acesta, toate aceste subiecte de discuții pălesc în fața întrebării: „Cum petreci Crăciunul în pandemie?”. O întrebare care are, de fapt, un răspuns implicit, de vreme ce știm foarte bine ce vom face anul acesta de Crăciun: vom sta acasă.

Și, dacă tot vom sta acasă, iar restricțiile de tot felul ne sabotează anul acesta planurile de călătorie sau de petreceri, Dosarul Dilemei vechi vă propune un voiaj internațional, dintr-un fotoliu confortabil, al sărbătoririi Crăciunului în alte părți ale lumii, un voiaj în care ghizii sînt fie scriitori, fie istorici, profesori, jurnaliști și traducători, români, dar și străini deopotrivă, care povestesc Crăciunul lor, petrecut în opt țări cu culturi și istorii diferite: Franța, Croația, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Belgia, SUA și chiar Japonia. Cum arată orașele în care locuiesc, cum sînt ele împodobite, ce tradiții sau credințe au, ce obiceiuri există în alte părți și, nu în ultimul rînd, ce îi leagă pe oamenii din alte țări de sărbătoarea Crăciunului?

Viețile netrăite jpeg
Păsările par că știu mereu unde să se ducă
Păsările par că știu mereu unde să se ducă. Nu e nimic neclar în zborul lor. E o limpezime care mă emoționează.
p 10 jpg
Muze. Gemüse*
La sat e important ce ai, unde ai, cît ai, de unde ai. Prezența ta este vizibilă celorlalți, iar întrebări care sînt mai mult decît evitate la oraș devin aici punctele principale în funcție de care ești privit.
foto  Daniel Mihăilescu jpg
„O grădină cu deschidere la mare și ocean” – interviu cu scriitoarea Simona POPESCU
Grădina de la țară a bunicilor Ana și Nicolae, magică. Era, mai departe, via, cu strugurii grei, parfumați, după care urmau lanurile de porumb, un labirint verde.
p 12 sus jpg
„Începutul a fost nevoia de evadare în afara cotidianului urban” – interviu cu Mona PETRE, autoarea proiectului „Ierburi uitate”
„Ierburi uitate. Noua bucătărie veche”, apărută toamna trecută la Editura Nemira, este o încununare, după o decadă, a muncii mele de cercetare și experimentări culinare, una dintre manifestările fizice ale acestui efort lung de peste zece ani.
p 13 jpg
O grădină ca o viață. De la ghivecele studențești cu violete de Parma și cactuși la grădina apocalipsei și cea a degetelor verzi
Așa că Grădina Apocalipsei, a cărei creștere am început-o în mod simbolic odată cu intrarea în lockdown-ul din 15 martie 2020, întotdeauna va avea o legătură ascunsă cu o grădină în care am așteptat toată copilăria mea să intru, giardino meraviglioso, grădina misterelor, grădina Bomarzo.
Chantal jpg
„Să nu uităm că toate formele sînt în natură” – interviu cu artista vizuală Chantal QUÉHEN
Grădina face parte dintr-o construcție, o compoziție ca un tablou. Monet a excelat în asta la Giverny. Poate că asta m-a adus la peisaj, dar imaginația mea a dat totul peste cap.
p 14 jpg
Fascinația lucrurilor mici
Într-o notă similară, îmi place să folosesc fotografia de aproape a naturii pentru a urmări viața dincolo de ceea ce vedem în grabă.
Rustic fence (Unsplash) jpg
Trăim într-un multivers aici, pe Pămînt
Bunica mea vorbea cu animalele, iar eu o priveam fascinată, ca pe o mare vrăjitoare, și eram convinsă că și ele o înțelegeau.
p 21 jpg
„Sălbăticia devine un vis de intimitate, siguranță, control și libertate” interviu cu Oana Paula POPA, cercetătoare la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“
Micuții care astăzi stau să ne asculte poveștile cu animale sperăm să se transforme în adulți responsabili, în sufletele cărora au fost sădite, de la vîrste fragede, semințe din care vor rodi respect și dragoste pentru natură.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.