Bune şi rele moravuri

Publicat în Dilema Veche nr. 87 din 15 Sep 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Între 5-6 martie 2004, Colegiul "Noua Europă" şi Şcoala Doctorală Francofonă de Ştiinţe Sociale pentru Europa Centrală şi Orientală au organizat la Bucureşti un colocviu cu tema "Moravuri bune şi rele în societatea românească de ieri şi azi". Volumul colectiv care a rezultat în urma acestei întîlniri, cuprinzînd abordări interdisciplinare ale tematicii propuse, reprezintă o veritabilă introducere şi în chestiunea prostituţiei, a reglementării ei, a interdicţiilor şi cenzurii sociale, religioase, care au însoţit-o de-a lungul timpului. Plecînd de la Şcoala Analelor, mai ales de la studiile consacrate ale lui Norbert Elias sau Michel Foucault, cercetătorii s-au referit, pe de o parte, la construcţia normativă şi controlul social al "bunelor moravuri", iar, pe de altă parte, la "relele moravuri" - deviaţii şi modalităţi de sancţiune. Prima parte cuprinde studii semnate de Andrei Pippidi (secolele XVI- XVIII privite prin texte de drept canonic), Maria Pakucs (valori morale şi comportamente ideale în Sibiul secolului al XVI-lea), Daniel Ursprung (relaţiile de putere ale modelului balcanic), Constanţa Vintilă-Ghiţulescu (limita între bunele şi relele moravuri în societatea românească a secolului al XVIII-lea), Ligia Livadă-Cadeschi (un proces de deflorare înainte de căsătorie, la 1795), Carmen Andraş (stereotipurile balcanice reactualizate în prezent). Cea de-a doua secţiune cuprinde mai ales analize ale unor conduite percepute ca deviante: François Ruegg (moravuri barbare în provinciile orientale ale monarhiei austro-ungare), Ionela Băluţă, (prostituţia în secolul al XIX-lea românesc), Lucian Dărămuş (casele de toleranţă în Bucureştii anilor 1919-1938), Anca Dohoariu (familia românească actuală), Sînziana Cîrstocea (homosexualitatea în procesul democratizării vieţii private), Damiana Oţoiu (instituţia charivari-ului). Volumul se încheie cu intervenţia profesorului Joseph Goy, director de studii la École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, despre legitimitatea cuplurilor homosexuale şi dreptul lor de a înfia copii. O lectură inconturnabilă care compensează cumva sărăcia studiilor de viaţă privată românească. S.S.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Igor Dodon FOTO Socialistii md jpg
Prorusul basarabean Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de implicare în campania electorală. Mesajul pentru Nicușor Dan
Igor Dodon, politician prorus din Republica Moldova, o acuză pe președinta Maia Sandu de implicare în campania electorală pentru alegerile din România. Președinția de la Chișinău nu a emis un punct de vedere.
osce shutterstock
Observatorii OSCE, despre prezidențialele din România: „Ziua alegerilor a fost în general bine organizată”
Alegerile prezidențiale din România au fost organizate profesionist, însă procesul a fost afectat de lipsa de transparență, dezinformare online și reglementări neclare între cele două tururi de scrutin, arată raportul preliminar al misiunii de observare a OSCE.
Nicușor Dan FOTO Reuters
Niciun vot în primul tur, 80% în turul doi. Localitatea unde Nicușor Dan a câștigat detașat alegerile
Noul președinte al României, Nicușor Dan, a câștigat alegerile într-o localitate din România, după ce în primul tur nu a luat nici un vot.
brussels 1546290 1280 jpg
Țara din Europa plină de români în care va fi haos în trafic. MAE a emis o atenționare
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Belgia, o țară europeană unde trăiesc zeci de mii de români.
Netanyahu FOTO EPA EFA
Netanyahu promite că Israelul va „prelua controlul asupra întregii Fâșii Gaza”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu susține că armata sa înaintează în Gaza și anunță că va prelua controlul asupra întregii enclave palestiniene, în timp ce luptele cu Hamas se intensifică.
cos de cumparaturi  jpeg
România, fruntașă la inflație în UE. Prețurile continuă să crească și în Ungaria
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă.
12 13 vedete 2 col naidin jpeg
Care e starea de sănătate a lui Adrian Naidin, după ce s-a prăbușit de la etaj, de frica mascaților: „Am șuruburi în mână pe viață”
Cum se simte violoncelistul Adrian Naidin, la 9 ani după ce a căzut de la etaj, de frica mascaților?
Clipboard 05 19 2025 01 jpg
Joe Biden, prima reacție după ce a fost diagnosticat cu cancer: „Am învățat că suntem cei mai puternici”
Fostul președinte american Joe Biden, în vârstă de 82 de ani, a transmis primul său mesaj public după ce a fost diagnosticat cu o formă agresivă de cancer la prostată, care s-a extins la oase.
kelemen hunor viktor orban foto fb
Viktor Orbán și Kelemen Hunor s-au întâlnit după alegerile prezidențiale din România: „Mobilizarea comunității maghiare a fost decisivă”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, s-a întâlnit cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru a discuta despre rezultatele alegerilor prezidențiale din România și perspectivele cooperării bilaterale dintre cele două țări.