Bogați îngrijorați de propria sărăcie...

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
© C.Hord
© C.Hord

„Îngrijorarea și foamea de mai mult urmează creșterii bogăției...”, zice Horațiu undeva, în Ode. Cum societatea noastră devine din ce în ce mai bogată, urmăm cu totul observația poetului antic: devenim tot mai îngrijorați că sîntem săraci și vrem tot mai multă bogăție. Acestei nevoi colective care devine aproape nevrotică sub impulsul unor frustrări complexe, revista noastră -i poate răspunde mai bine decît oferind mai multă cunoaștere și reflecție – poate ajută, totuși. Nu cred că dilemele sînt ceea ce oamenii mînați de dorința de mai multă prosperitate așteaptă, dar cred că – fără să știe, poate – de dileme au nevoie ca să poată măcar raționaliza, înțelege și administra cu folos această frămîntare fără sfîrșit, specifică omului occidental de astăzi. Zic bine „omului occidental de astăzi” și cu asta subliniez o realitate ca o veste bună pe care, înnegurați de nemulțumiri venite din comparații cu alții, o uităm: noi, românii din 2022, sîntem pe deplin occidentali la scară globală, singura scară la care se poate aprecia corect raportul Occident-Orient. 

Cu acest gînd am organizat o nouă ediție a Conferințelor Dilema veche la Cluj-Napoca, împreună cu partenerii noștri tradiționali, deveniți deja prieteni, de la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Tema conferințelor: „Bogați și săraci”. Cum facem noi de obicei, am invitat conferențiari care au abordat problema relației dintre bogăție și sărăcie din diverse unghiuri epistemice: economiști, sociologi, filozofi, eticieni, teologi. Ideile au fost provocatoare, pentru că au venit de sub teascul unor întrebări presante. Venitul universal minim garantat rezolvă sau măcar ameliorează problema sărăciei? Sînt românii așa de săraci pe cît nefericirea lor le spune că sînt? Cum de unii sînt bogați și alții sînt săraci? Care e diferența dintre drumul spre sărăcie și drumul spre bogăție? Cum ne raportăm la săraci și la bogați ca ființe morale? Este sărăcia o virtute plăcută ochilor lui Dumnezeu? 

Acest Dosar vă prezintă fragmente din conferințele susținute în serile zilelor de 14, 15 și 16 septembrie, în Sala „Jean Monnet“ a Facultății de Studii Europene a UBB. Desigur, ceea ce citiți este versiunea editată a acestor fragmente, impusă de trecerea de la oralitate la forma scrisă. Versiunea integrală a conferințelor poate fi văzută pe canalul de YouTube al revistei noastre.

Finanțatorii principali ai conferințelor au fost Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca. Cum spuneam, Universitatea „Babeș-Bolyai” și Facultatea de Studii Europene a Universității ne-au găzduit cu generozitate. De asemenea, ne-a fost alături și partenerul strategic al conferințelor noastre pentru tot acest an, Fundația Superbet. Le mulțumim mult. Nu în ultimul rînd, ba chiar în primul, aduc mulțumiri speciale co-organizatorului conferințelor noastre, Grupul pentru Management și Mediere Culturală, precum și prietenului Michael Bulzan. 

Însă, peste toate aceste mulțumiri, se cuvine să exprim recunoștința și aprecierea pentru publicul clujean, pentru atenția cu care ne-a urmărit și inteligența cu care a reacționat. Publicul acesta dă sens și viață Dilemei vechi. Recunoștința noastră pentru public nu poate fi niciodată supraestimată. 

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.