Bogați îngrijorați de propria sărăcie...

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
© C.Hord
© C.Hord

„Îngrijorarea și foamea de mai mult urmează creșterii bogăției...”, zice Horațiu undeva, în Ode. Cum societatea noastră devine din ce în ce mai bogată, urmăm cu totul observația poetului antic: devenim tot mai îngrijorați că sîntem săraci și vrem tot mai multă bogăție. Acestei nevoi colective care devine aproape nevrotică sub impulsul unor frustrări complexe, revista noastră -i poate răspunde mai bine decît oferind mai multă cunoaștere și reflecție – poate ajută, totuși. Nu cred că dilemele sînt ceea ce oamenii mînați de dorința de mai multă prosperitate așteaptă, dar cred că – fără să știe, poate – de dileme au nevoie ca să poată măcar raționaliza, înțelege și administra cu folos această frămîntare fără sfîrșit, specifică omului occidental de astăzi. Zic bine „omului occidental de astăzi” și cu asta subliniez o realitate ca o veste bună pe care, înnegurați de nemulțumiri venite din comparații cu alții, o uităm: noi, românii din 2022, sîntem pe deplin occidentali la scară globală, singura scară la care se poate aprecia corect raportul Occident-Orient. 

Cu acest gînd am organizat o nouă ediție a Conferințelor Dilema veche la Cluj-Napoca, împreună cu partenerii noștri tradiționali, deveniți deja prieteni, de la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Tema conferințelor: „Bogați și săraci”. Cum facem noi de obicei, am invitat conferențiari care au abordat problema relației dintre bogăție și sărăcie din diverse unghiuri epistemice: economiști, sociologi, filozofi, eticieni, teologi. Ideile au fost provocatoare, pentru că au venit de sub teascul unor întrebări presante. Venitul universal minim garantat rezolvă sau măcar ameliorează problema sărăciei? Sînt românii așa de săraci pe cît nefericirea lor le spune că sînt? Cum de unii sînt bogați și alții sînt săraci? Care e diferența dintre drumul spre sărăcie și drumul spre bogăție? Cum ne raportăm la săraci și la bogați ca ființe morale? Este sărăcia o virtute plăcută ochilor lui Dumnezeu? 

Acest Dosar vă prezintă fragmente din conferințele susținute în serile zilelor de 14, 15 și 16 septembrie, în Sala „Jean Monnet“ a Facultății de Studii Europene a UBB. Desigur, ceea ce citiți este versiunea editată a acestor fragmente, impusă de trecerea de la oralitate la forma scrisă. Versiunea integrală a conferințelor poate fi văzută pe canalul de YouTube al revistei noastre.

Finanțatorii principali ai conferințelor au fost Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca. Cum spuneam, Universitatea „Babeș-Bolyai” și Facultatea de Studii Europene a Universității ne-au găzduit cu generozitate. De asemenea, ne-a fost alături și partenerul strategic al conferințelor noastre pentru tot acest an, Fundația Superbet. Le mulțumim mult. Nu în ultimul rînd, ba chiar în primul, aduc mulțumiri speciale co-organizatorului conferințelor noastre, Grupul pentru Management și Mediere Culturală, precum și prietenului Michael Bulzan. 

Însă, peste toate aceste mulțumiri, se cuvine să exprim recunoștința și aprecierea pentru publicul clujean, pentru atenția cu care ne-a urmărit și inteligența cu care a reacționat. Publicul acesta dă sens și viață Dilemei vechi. Recunoștința noastră pentru public nu poate fi niciodată supraestimată. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Gabriela Ruse, Getty jpg
Zi neagră pentru românce la Melbourne. Eșecuri pe linie ale fetelor rămase în concurs
Gabriela Rue și Maia Burcescu, eliminate azi-noapte de la Australian Open.
Zboruri de antrenament Foto Forțele Aeriene Române jpg
Forţele Aeriene Române anunţă zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României. Când vor avea loc
Forţele Aeriene Române anunţă zboruri de antrenament pe întreg teritoriul țării. Se vizează creşterea capacităţii de reacţie a personalului aeronautic.
image png
Locul special din România care a fost descoperit de Ceauşescu. De ce era interzis pentru oamenii de rând
În Munții Apuseni, județul Alba, se află un loc de o frumusețe rară, cunoscut sub numele de „Lacul de Smarald” sau „Lacul Dracului”. Acest loc ascuns între stânci și vegetație densă a fost, se spune, descoperit de Nicolae Ceaușescu în perioada în care conducea România.
zodii meteoriti png
Zodiile care vor fi promovate la locul de muncă, înainte de 1 martie. Șefii le văd, în sfârșit, implicarea
Anul acesta, începutul de primăvară vine cu vești bune pentru câteva zodii. Dacă ai simțit că eforturile tale au fost trecute cu vederea până acum, lucrurile se schimbă radical
Frig vreme rece iarna FOTO Shutterstock
Vremea marți, 21 ianuarie. Dimineața și noaptea va fi ceață. Unde sunt anunțate ploi
Administrația Națională de Meteorologie anunță că pe parcursul zilei cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în vestul, centrul și sudul țării. Seara vor fi precipitații slabe mai ales sub formă de ploaie și lapoviță.
7 plov pilaf orez jpg jpeg
fier de calcat jpeg
Trucuri simple și ieftine care fac minuni pentru fierul de călcat. Îl lasă ca nou. Soluții ingenioase pentru o curățare perfectă
Dacă vrei să previi deteriorarea fierului tău de călcat și să scapi de petele negre de pe talpă, există un truc eficient care folosește un ingredient pe care îl ai deja în casă.
Donald Trump învestit preşedinte al Statelor Unite Foto Captură Video Youtube jpg
Donald Trump a semnat un decret pentru retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății: „Ne-a escrocat”
După ce a fost învestit preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump a semnat luni un decret pentru a retrage SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),
David Popovici (Facebook) jpg
Răspunsul prompt al lui David Popovici după criticile lui CTP. Campionul nu și-a mai ascultat inima și a decis cu mintea
Criticat de unii și apărat de ceilalți, înotătorul David Popovici a făcut o investiție pentru viitor.