Bloguri de vin

Publicat în Dilema Veche nr. 409 din 15-21 decembrie 2011
Bloguri de vin jpeg

Sînt tot mai multe, iar Google le găseşte cam pe toate. Dar, după o cercetare atentă, le-am grupat aici pe cele mai active şi interesante. Blogurile de vin nu sînt, evident, scrise de specialişti şi nici nu au pretenţia. Dar aduc, în peisaj, opiniile şi recomandările unor oameni pentru cine are nevoie de un sfat, de o orientare sau de o sugestie. Dacă fac prozeliţi - cu atît mai bine...


● „Pivnicerul“, http://pivnicer.blogspot.com. „Îmi plac cărţile, undiţele, filmele, Florenţa, motanul Lucky, baschetul, căţeluşa Rita, satul Ferendia. Şi vinul.“

● „Lucruri bune“, http://lucruribune.blogspot.com, publicat de George Mitea. „Acesta nu-i un blog politic, în care post-urile devin desuete după cîteva zile. Vinul ţine mai mult.“

● „Vinul şi pasiunea“, http://cipwine.blogspot.com, publicat de Ciprian Haret. „Doar un pasionat de vinuri şi călătorii... aaaa, da, şi un cinefil înrăit.“

dariuswine.blogspot.com, publicat de Darius Pripon. „Un umil suflet, ce admiră «Piramida» vinului şi se bucură de roadele acestei băuturi divine.“

● „Vinuri povestite“, www.vinuripovestite.ro, publicat de Mona Arsulescu. „În copilărie, mă fascinau cărţile şi paharele. La noi în casă erau din plin. După ce am crescut, mi-am dorit să mă fac ziaristă, dar, dintr-o întîmplare, m-am făcut PR-istă. Apoi am făcut un curs de oenologie la Institutul Francez, cu Anne-Marie Rosenberg, care mi-a deschis poarta unui univers miraculos, o lume de arome şi culoare, captivă într-o sticlă de vin.“

● „Vin şi plec“, vinsiplec.winespot.ro, publicat de Răzvan Jurcă. „Aici poţi să afli lucruri interesante despre vin, să descoperi vinuri de excepţie din România şi din străinătate, să primeşti răspunsuri la întrebări şi să înveţi tot ce trebuie pentru ca să devii un cunoscător adevărat!“

● „Paharnicul“, http://paharnicul.winespot.ro, publicat de Răzvan Avram. „Unde vinul bun alungă neamurile proaste.“ „Paharnicul nu este nici viticultor, nici oenolog şi nici proprietar de cramă. Nu este nici degustător autorizat, nici critic de vin şi nici somelier. Nu este nici chelner, nici bucătar şi nici proprietar de cîrciumă. Deci, ce-i mai rămîne să fie? Paharnic, desigur! Un entuziast care încearcă să aducă vinul bun pe masa oamenilor care nu au bani de aruncat pe fereastră, dar care au pretenţii fireşti pentru secolul în care trăim.“ Paharnicul recomandă vinuri la reţetele lui Costăchel (v. mai jos). Răzvan Avram mai are un blog, www.avram.ro, care îşi propune „să preamărească lenevia şi să declanşeze un atac împotriva culturii muncii din lumea occidentală, care i-a înrobit, demoralizat şi deprimat pe atît de mulţi dintre noi.“

● „Pivnicer“, http://pivnicer.blogspot.com. „Vinum est bonum.“

● „Printre vinuri“, www.printrevinuri.ro. „Vinuri, oameni, locuri, întîmplări.“

● „Costăchel“, www.costachel.ro, publicat de Marius Cristian. „Revistă virtuală de gastronomie reală.“ „Nu mai ţine minte nimeni cînd a apărut prima oara Costăchel în paginile Monitorului de pe vremuri. Unii zic că la sfîrşit de ’91, alţii – că la început de ’92. Dar asta contează prea puţin. Cert este că de-atunci au urmat o sumedenie de reţete împrăştiate prin ziare şi reviste, o carte (Caietul de reţete, apărut la Polirom în 2003) şi, de vreo trei ani, şi un site. Altminteri, dacă aţi deschis mai tîrziu calculatoarele, pseudonimul Costăchel a fost ales ca un modest omagiu pentru Păstorel, cu gîndul la imaginarul său prieten Costache.“ 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.