Beteală amestecată cu durere și globuri desperecheate

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
image

Am crescut văzînd viața trăindu-se doar în altă parte: cel mai mult în cărți, puțin la televizor și rareori în poveștile colegilor de școală. Tot frumosul era al celorlalți, mie îmi rămînea de trăit o replică stinsă – în alb, negru și gri – a luminilor lor sclipitoare de Crăciun; bomboanele mele aveau staniolul ros și decolorat, colindele nu se auzeau mai tare decît certurile ori ușile trîntite și mobila veche spartă, bucuria nașterii unui ipotetic mîntuitor pălea în fața loviturilor atît de concrete. 

Eram în școala primară, stăteam în prima bancă de la geam, cîntam colinde cu ceilalți copii despre o realitate paralelă cu cea din care fredonam despre bunătate, iubire și vești minunate, de vreme ce urmele curelei și-ale biciului de pe fund mă făceau să mă tot foiesc pe scaunul tare, acoperind fericirea că s-a născut un prunc iubit de întreaga planetă cu dezamăgirea că nu toți pruncii sînt la fel, nici măcar pentru tații lor. Sau sînt, că ajung să fie sacrificați în numele acestora, absurd și revoltător. Trăiam ca-n peștera lui Platon și mulți ani am fost convinsă că doar atîta lumină încape în viața mea. Că din pomul meu poate să curgă numai beteală amestecată cu durere și globuri desperecheate, că beculețele colorate pot să lumineze doar tristețe și că pomul în sine trebuie să se ofilească înainte de vreme.

Și Crăciunul făcea să fie mai rău, nu mai bine. Acutiza pînă la insuportabil inaccesibilitatea fericirii care pe-atunci însemna puțin, dar imposibil: liniște, căldură, mîncare, afecțiune, răbdare, poate o geacă prin care să nu treacă frigul cînd traversam tăpșanul de lîngă calea ferată în drum spre școală, ghete care să nu rețină umezeala în interiorul rece. Și lipsa violenței fizice, verbale și psihologice. Atît de puțin. Enorm de mult. Oricum, cred că mult mai tîrziu am putut să pun în cuvinte aceste nevoi. Pe-atunci era doar sentimentul nepotrivirii interiorului meu fragil cu lumea care continua să mă frîngă pentru a mă reconstrui tot mai contondent, mai abrupt.

Mergeam la biserică duminică de duminică și la fiecare sărbătoare, mică sau mare, așa cum am făcut jumătate de viață, în prima parte a acesteia. Și reproșam numai religiei capcana în care mă aflam: unde să se ducă un copil speriat de la țară cînd viața lîngă familia lui este imposibilă și nici măcar nu știe că poate cere ajutor? Măcar atît de i-ar fi oferit un așa-zis dumnezeu pentru 15 ani de rugat pentru același lucru, unul singur: liniște.

Faptul că povestea despre Crăciunul copilăriei mele este una tristă nu e finalul poveștii în sine, nici pe departe. Ci doar o relatare a unei stări de fapt, situație caracteristică multora din jurul meu din anii copilăriei, dar și altor copii care cresc azi pe lîngă noi și cărora le pretindem fericire doar de astfel de sărbători care ne îndeamnă la a fi mai buni. 

Cît despre mine, a fost nevoie să-mi croiesc propria liniște: să mă maturizez înainte de vreme, să-mi rup fîșiile de realitate care nu se potriveau vieții pe care voiam să o trăiesc, să las în urmă ipocrizia fostei mele religii, cea care îmi cerea să întorc și celălalt obraz în timp ce ea întindea și cealaltă mînă doar ca să ceară și să primească, niciodată să ofere, poate cel mult să îndrepte un deget acuzator spre mine, fata, femeia în devenire. De n-am fi fost noi, de nu l-am fi ispitit pe Adam, de n-am fi deranjat divinitatea! 

A fost nevoie de alți 15 ani, de data aceasta de ateism, ca să se curețe întrucîtva dublul sens al verdelui pomului de Crăciun, să-l las să fie un simbol atrăgător al unor legende pe care le înțeleg acum, le admir chiar cu detașare, le iau în calcul cînd răspund fără răutate la urările de Crăciun fericit. Dacă tu te bucuri, prietene creștin, de sărbătoarea ta, mă bucur și eu alături de tine! Mă plîng doar uneori, cum fac aici și-acum, amintindu-ți că sărbătorile nu-s la fel pentru toți și că discursul acesta care spune că toți sîntem o mare familie poate să-și piardă esența creștină și umană cînd oameni reali sînt sacrificați în numele ideii de familie. 

Pot să mă bucur acum de cei pentru care Crăciunul încă înseamnă ceva, orice sens i-ar da acestei sărbători și oricît de departe de magia ei mă poziționez eu. Încă mai cred că pe bună dreptate și mă emoționează fiecare frîntură de realitate la care am acces, mai ales cu astfel de ocazii. Așa cum există moralitate și în afara unui cadru religios, insist să fiu crezută cînd spun că există și bucuria că orașele se împodobesc, familiile responsabile caută variante eco de împodobit, copiii sînt învățați despre a dărui și a primi cu sens. Nu caut mesele în familie, nu îmi văd rudele, nu fac cadouri pentru că „trebuie” acum, ci le fac tot anul pentru că vreau. Și nici măcar nu mai e vina cuiva pentru ce resping, căci nu mai e vorba despre respingere. Ci despre un drum doar al meu, departe de cauză și efect, care mi se potrivește exact așa cum l-am modelat și-l tot meșteresc de peste o decadă. 

E liniște pentru că liniștea mi se potrivește cel mai bine, nu neapărat pentru că tocmai de ea n-am avut parte atît de mult timp. 

Anca Zaharia este redactor-șef la Revista GOLAN.

p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.
p 11 WC jpg
„Pastorala americană prin excelență”
Am ajuns să văd sărbătoarea și ca pe o ocazie de a face un exercițiu de recunoștință.
p 12 sus WC jpg
Discurile
Cărțile m-au învățat să fiu om, iar discurile m-au învățat cum să rămîn.
image png
Mă bucur de re-cunoștință, mă bucur de uitare
Recunoștința ar trebui să fie un proces reciproc în prietenii strînse.
image png
Despre recunoștință ca virtute socială
Recunoștința nu este doar o potențială datorie morală, ci și o genuină virtute socială.
image png
Scheletul din vitrină
Sînt curios la ce profesori se referă și, mai ales, ce-i făcea atît de buni în ochii lui.
p 14 sus Invidia jpg
A mușca mîna care te hrănește
Invidia primitivă este obstacolul ce stă în calea trăirii iubirii și recunoștinței.
image png
Tu cîte like-uri ai primit azi?
Cum ne exprimam aprecierea, empatia, gratitudinea?
p  10 cu like in dreapta sus flip jpg
Un simbol pentru liniștea noastră
O să dureze mai mult, dar o să ne bucurăm mai mult de ea.
image png
Like me
TikTok-ul e oglinda cea mai fidelă a ceea ce sîntem.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.