Autenticitate şi performanţă

Arsenia G. BARANGER
Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Autenticitate şi performanţă jpeg

Anul acesta m-am bucurat să fiu invitată ca vorbitor în faţa studenţilor Universităţii Politehnice Bucureşti, în cadrul unei conferinţe despre modele profesionale de urmat pentru orientarea în carieră. Tema prezentării a fost despre cum poţi reuşi să performezi de fiecare dată, chiar şi atunci cînd schimbi radical domeniul de activitate, oraşul şi, implicit, oamenii cu care te înconjori.

Am dat atunci o definiţie personală despre ce înseamnă performanţă pentru mine: atunci cînd îmi aşez seara capul pe pernă, să am certitudinea că am făcut tot ceea ce mi-a fost omeneşte cu putinţă pentru acea zi, chiar dacă vorbim de activităţi profesionale, sociale sau familiale.

Am vorbit despre o parte dintre principiile pe care le-am urmat, iar cel mai drag principiu a fost autenticitatea. Este de departe cea mai bună cale spre performanţa personală şi profesională.

Să fiu autentică este un subiect care m‑a preocupat toată viaţa, încă din copilărie şi cu mult mai mult ulterior, în viaţa profesională, atît ca angajat, cît şi ca antreprenor, pentru că am descoperit care sînt beneficiile reale pe care le poți obţine atunci cînd poti rămîne autentic/ă, indiferent de influenţele exterioare. Este nevoie de multă încredere în capacitatea de reflecţie interioară, de o doză mare de curaj, izvorîtă dintr-o puternică credinţă în crezul personal şi, nu în ultimul rînd, de asumarea unor nevoi, obligaţii şi responsabilităţi. Cînd spun spirit antreprenorial, mă refer la o anumită mentalitate, de fapt. Dacă reuşeşti să rămîi autentic în deciziile tale, vei deveni mult mai eficient ca lider. Echipa, clienţii şi partenerii de afacere vor vrea să urmeze un lider, un antreprenor autentic şi inspiraţional.

În linii generale, indiferent de momentul în care te afli în viața personală și, implicit, profesională, există multe temeri legate de efortul de a rămîne autentic, deoarece implică deţinerea unei doze mari de curaj. Iar acest lucru devine o provocare zilnică.

Dar ce înseamnă să fii un antreprenor autentic? Chiar dacă a început să fie un termen destul de uzitat, pornesc de la definiţia cuvîntului din DEX. Autentic: care este conform cu adevărul, a cărui realitate nu poate fi pusă la îndoială. Să fii autentic înseamnă să fii o versiune nemodificată, reală, a ta.

Altfel spus, un antreprenor autentic este acea persoană care înţelege că a construi o afacere are ca scop un motiv mult mai aspirant decît simplul motiv de a obţine o securitate financiară. În acţiunile lui, el este condus de un vis propriu şi înţelege să acţioneze pentru a-şi construi nu doar „o afacere“, ci afacerea care se pliază perfect pe stilul de viaţă propriu dorit.

Pe parcursul experienţei mele de douăzeci de ani, atît în mediul de afaceri antreprenorial, cît şi de corporaţie, am avut ocazia să cunosc persoane împlinite profesional, împlinire care nu s-a realizat prin sacrificarea vieţii personale, ci prin faptul că au reuşit să nu abdice de la principiile lor fundamentale, de la lucrurile cu adevărat importante în viaţa lor şi au reuşit să rămînă autentice. Pornind de la experienţa acestor oameni, dar şi de la experienţa proprie în a reuşi în viață, am identificat cinci caracteristici de top pe care le are un antreprenor autentic.

Să fie vizionar. Modelul vechi de antreprenoriat se bazează pe o atitudine de rebeliune a celui care vrea să iniţieze o afacere; cele mai frecvente motive de iniţiere a unei afaceri, în acest model, sînt punctuale: un şef nesuferit, dorinţa de a nu mai avea şef și de a fi liber, credinţa deţinerii mai multor cunoştințe tehnice decît oricine altcineva, care sigur îl vor ajuta să construiască afacerea. De cele mai multe ori, afacerile construite pe acest model sînt destinate eşecului.

Antreprenorul autentic are aspiraţii înalte şi o viziune clară a ceea ce poată să devină afacerea care este în mod obligatoriu modelată după stilul personal. El vede modelul de afacere dintr-o altă perspectivă a vieţii personale, în care este inclusă afacerea pe care o creează.

Să fie „non-individual“. Antreprenorul tradiţional are ca unic scop construirea unei afaceri care se rezumă doar la atingerea unor indicatori financiari de performanţă. Dar cînd aceştia sînt atinşi, ce rămîne? Care este următorul pas? Antreprenorul autentic este animat de ţeluri mult mai mari, în care nu-şi rezumă viaţa doar la propria persoană, ci contribuie în bine şi la vieţile altora. El reuşește întotdeauna să rămînă conectat la aspiraţiile lui înalte şi îşi exploatează la maximum potenţialul creator pentru a le atinge. Acolo unde alţii văd obstacole, el vede oportunităţi de dezvoltare şi antrenează uşor alte persoane în acest demers.

Să fie echilibrat. Un antreprenor tradiţional nu va interveni la timp pentru a monitoriza rezultatele şi a insista pe standarde mai ridicate sau schimbări, avînd o autoritate abdicată.  Abdicarea nu e permisă. Dar nici micromanagementul şi prea mult control, deoarece va împiedica angajatul de la un curs de dezvoltare personală sau va începe să gîndească pe cont propriu.  Antreprenorul autentic, magnetizat de atingerea aspiraţiilor sale înalte, găseşte un echilibru între micromanagement şi abdicare, iar acest lucru începe cu o atitudine care poate fi definită ca „predare controlată“ sau „detaşare interesată“. În acest demers, întotdeauna va fi înconjurat de oportunităţi şi de persoane dornice să participe la acest deziderat. Cînd ia decizii, este echilibrat, dar eficient.

Să fie „împlinit“. Un antreprenor tradiţional va dezvolta afacerea încercînd să menţină un echilibru al balanţei între viața personală și afacere. Chiar dacă reuşește să obţină ceea ce şi-a dorit cu afacerea lui, este totuşi neîmplinit, uneori chiar nefericit. De ce? Pentru că el nu a realizat că viaţa personală e un cumul de factori: familie, prieteni, profesie, afacere, spiritualitate, hobby etc. şi, dacă a sacrificat acele lucruri în favoarea dezvoltării afacerii, el se simte neîmplinit. Un antreprenor autentic e conştient de cumulul de factori care naşte „de ce“-ul interior ca motor al acţiunilor întreprinse pentru a-şi dezvolta afacerea. El ştie să-şi alinieze valorile fundamentale, de la care nu abdică, cu credinţele şi aspiraţiile, pentru a-şi împlini viața şi destinul.

A cincea caracteristică e încrederea. Un antreprenor tradiţional crede că „nimeni nu poate face lucrurile la fel de bine ca mine“. Expresia poate fi corectă, dar nu e o scuză. Un antreprenor autentic ştie că pentru atingerea aspiraţiilor are nevoie de o echipă în care să creadă. Va recruta talente reale şi apoi le va susţine cu indicatori de performanţă-cheie. Va fi o sursă permanentă de inspiraţie pentru ei, un adevărat lider, ceea ce conduce în final la dezvoltarea unei afaceri autentic prospere.

Dacă eşti antreprenor sau te gîndeşti să devii unul, însuşirea acestor cinci caracteristici de top ale unui antreprenor autentic îţi va aduce multe beneficii. Dacă eşti decis să-ţi dezvolţi afacerea aşa cum doreşti, fără a sacrifica ceva din viaţa personală, atunci ai făcut un pas înainte.

Arsenia G. Baranger este coach, CEO Espora Evolutiv Business.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Urs intr o padure din Suceava Foto ionel Morosanu Directia Silvica Suceava (1) jpg
Scene care dau fiori, cu doi urși imenși, filmate într-o pădure din nordul României. Un pădurar s-a apropiat la câțiva metri de ei
Doi urși imenși au fost filmați într-o pădure din Suceava, în timp ce își căutau hrana. Pădurarul care a realizat imaginile cu animalele sălbatice aflate în habitatul lor natural nu s-a lăsat intimidat de dimensiunile acestora.
Hotel Continental   Calea Victoriei jpg
Calea Victoriei din Bucureşti urcă în topul celor mai scumpe artere din lume. Cât a ajuns să coste chiria. Comparație cu alte capitale europene
Calea Victoriei a urcat două poziţii în clasamentul celor mai scumpe destinaţii comerciale din lume, în cel mai recent raport „Main Streets Across the World”, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.
protest aur parlament jpg
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
Expert în comportamentul politic și electoral în Europa, Costin Ciobanu explică, pentru „Adevărul”, ce ar trebui să facă România pentru electoratul anti-sistem, pentru a evita ca nemulțumirile oamenilor, de multe ori fondate, să fie folosite de partidele pro-ruse.
Miopia afectează în zilele noastre peste 35% dintre copii Colaj DMS jpg
Miopia la copii, în creștere. Ce se poate face în plus, pe lângă limitarea timpului petrecut pe ecrane
Examinările regulate la optometrist reprezintă cea mai bună metodă de a înțelege sănătatea ochilor și vederea copilului tău. Iată cum se dezvoltă miopia, rolul pe care îl joacă timpul petrecut în fața ecranelor și ce poți face dacă bănuiești că cel mic ar putea fi miop.
caiacist blocat tasmania jpg
Șocant! Caiacist blocat între stânci, salvat după ce i-a fost amputat piciorul
Un caiacist a suferit o amputare de urgență sâmbătă, după ce a rămas blocat într-o crevasă stâncoasă pe o porțiune periculoasă a râului Franklin din Tasmania.
Luis Lazarus Foto Facebook
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe candidatul suveraniștii REPORTAJ
Călin Georgescu a fost luni pe buzele multor politicieni de la Strasbourg, unde are loc o nouă sesiune a Parlamentului European. Dincolo de mesajele de uimire ale europarlamentarilor români, șochează faptul că până și lideri ai SOS consideră că preferatul românilor „sare calul” prea des.
referendum vot lulea marius dorin
Avem un referendum validat, ce facem cu el? La câte astfel de adunări au fost chemați românii și ce au schimbat ele ANALIZĂ
Deși România a organizat mai multe referendumuri, impactul lor asupra politicii reale a fost adesea limitat. Cu excepția celui din 2003 pentru aderarea la NATO și UE, multe astfel de inițiative au rămas doar simbolice, fără a aduce schimbări semnificative în legislație sau guvernare.
pisica john blocata conducta profimedia (2) jpg
Operațiune de salvare neobișnuită! O pisică blocată într-o conductă le-a dat de furcă pompierilor
Pisica John a fost salvată cu ajutorul pompierilor, după ce a stat cu capul în jos mai multe ore
dieta longevitate jpg
Cum să trăiești mai mult și mai sănătos, fără diete și exerciții stricte. Înțelepciunea chinezească
Conform cercetătorilor chinezi, adoptarea unor obiceiuri simple și echilibrate poate fi cheia pentru a îmbătrâni sănătos, fără boli grave. Mai multe studii evidențiază beneficiile unor practici naturale care nu doar promovează longevitatea, ci contribuie la reducerea declinului cognitiv.