Autenticitate şi performanţă

Arsenia G. BARANGER
Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Autenticitate şi performanţă jpeg

Anul acesta m-am bucurat să fiu invitată ca vorbitor în faţa studenţilor Universităţii Politehnice Bucureşti, în cadrul unei conferinţe despre modele profesionale de urmat pentru orientarea în carieră. Tema prezentării a fost despre cum poţi reuşi să performezi de fiecare dată, chiar şi atunci cînd schimbi radical domeniul de activitate, oraşul şi, implicit, oamenii cu care te înconjori.

Am dat atunci o definiţie personală despre ce înseamnă performanţă pentru mine: atunci cînd îmi aşez seara capul pe pernă, să am certitudinea că am făcut tot ceea ce mi-a fost omeneşte cu putinţă pentru acea zi, chiar dacă vorbim de activităţi profesionale, sociale sau familiale.

Am vorbit despre o parte dintre principiile pe care le-am urmat, iar cel mai drag principiu a fost autenticitatea. Este de departe cea mai bună cale spre performanţa personală şi profesională.

Să fiu autentică este un subiect care m‑a preocupat toată viaţa, încă din copilărie şi cu mult mai mult ulterior, în viaţa profesională, atît ca angajat, cît şi ca antreprenor, pentru că am descoperit care sînt beneficiile reale pe care le poți obţine atunci cînd poti rămîne autentic/ă, indiferent de influenţele exterioare. Este nevoie de multă încredere în capacitatea de reflecţie interioară, de o doză mare de curaj, izvorîtă dintr-o puternică credinţă în crezul personal şi, nu în ultimul rînd, de asumarea unor nevoi, obligaţii şi responsabilităţi. Cînd spun spirit antreprenorial, mă refer la o anumită mentalitate, de fapt. Dacă reuşeşti să rămîi autentic în deciziile tale, vei deveni mult mai eficient ca lider. Echipa, clienţii şi partenerii de afacere vor vrea să urmeze un lider, un antreprenor autentic şi inspiraţional.

În linii generale, indiferent de momentul în care te afli în viața personală și, implicit, profesională, există multe temeri legate de efortul de a rămîne autentic, deoarece implică deţinerea unei doze mari de curaj. Iar acest lucru devine o provocare zilnică.

Dar ce înseamnă să fii un antreprenor autentic? Chiar dacă a început să fie un termen destul de uzitat, pornesc de la definiţia cuvîntului din DEX. Autentic: care este conform cu adevărul, a cărui realitate nu poate fi pusă la îndoială. Să fii autentic înseamnă să fii o versiune nemodificată, reală, a ta.

Altfel spus, un antreprenor autentic este acea persoană care înţelege că a construi o afacere are ca scop un motiv mult mai aspirant decît simplul motiv de a obţine o securitate financiară. În acţiunile lui, el este condus de un vis propriu şi înţelege să acţioneze pentru a-şi construi nu doar „o afacere“, ci afacerea care se pliază perfect pe stilul de viaţă propriu dorit.

Pe parcursul experienţei mele de douăzeci de ani, atît în mediul de afaceri antreprenorial, cît şi de corporaţie, am avut ocazia să cunosc persoane împlinite profesional, împlinire care nu s-a realizat prin sacrificarea vieţii personale, ci prin faptul că au reuşit să nu abdice de la principiile lor fundamentale, de la lucrurile cu adevărat importante în viaţa lor şi au reuşit să rămînă autentice. Pornind de la experienţa acestor oameni, dar şi de la experienţa proprie în a reuşi în viață, am identificat cinci caracteristici de top pe care le are un antreprenor autentic.

Să fie vizionar. Modelul vechi de antreprenoriat se bazează pe o atitudine de rebeliune a celui care vrea să iniţieze o afacere; cele mai frecvente motive de iniţiere a unei afaceri, în acest model, sînt punctuale: un şef nesuferit, dorinţa de a nu mai avea şef și de a fi liber, credinţa deţinerii mai multor cunoştințe tehnice decît oricine altcineva, care sigur îl vor ajuta să construiască afacerea. De cele mai multe ori, afacerile construite pe acest model sînt destinate eşecului.

Antreprenorul autentic are aspiraţii înalte şi o viziune clară a ceea ce poată să devină afacerea care este în mod obligatoriu modelată după stilul personal. El vede modelul de afacere dintr-o altă perspectivă a vieţii personale, în care este inclusă afacerea pe care o creează.

Să fie „non-individual“. Antreprenorul tradiţional are ca unic scop construirea unei afaceri care se rezumă doar la atingerea unor indicatori financiari de performanţă. Dar cînd aceştia sînt atinşi, ce rămîne? Care este următorul pas? Antreprenorul autentic este animat de ţeluri mult mai mari, în care nu-şi rezumă viaţa doar la propria persoană, ci contribuie în bine şi la vieţile altora. El reuşește întotdeauna să rămînă conectat la aspiraţiile lui înalte şi îşi exploatează la maximum potenţialul creator pentru a le atinge. Acolo unde alţii văd obstacole, el vede oportunităţi de dezvoltare şi antrenează uşor alte persoane în acest demers.

Să fie echilibrat. Un antreprenor tradiţional nu va interveni la timp pentru a monitoriza rezultatele şi a insista pe standarde mai ridicate sau schimbări, avînd o autoritate abdicată.  Abdicarea nu e permisă. Dar nici micromanagementul şi prea mult control, deoarece va împiedica angajatul de la un curs de dezvoltare personală sau va începe să gîndească pe cont propriu.  Antreprenorul autentic, magnetizat de atingerea aspiraţiilor sale înalte, găseşte un echilibru între micromanagement şi abdicare, iar acest lucru începe cu o atitudine care poate fi definită ca „predare controlată“ sau „detaşare interesată“. În acest demers, întotdeauna va fi înconjurat de oportunităţi şi de persoane dornice să participe la acest deziderat. Cînd ia decizii, este echilibrat, dar eficient.

Să fie „împlinit“. Un antreprenor tradiţional va dezvolta afacerea încercînd să menţină un echilibru al balanţei între viața personală și afacere. Chiar dacă reuşește să obţină ceea ce şi-a dorit cu afacerea lui, este totuşi neîmplinit, uneori chiar nefericit. De ce? Pentru că el nu a realizat că viaţa personală e un cumul de factori: familie, prieteni, profesie, afacere, spiritualitate, hobby etc. şi, dacă a sacrificat acele lucruri în favoarea dezvoltării afacerii, el se simte neîmplinit. Un antreprenor autentic e conştient de cumulul de factori care naşte „de ce“-ul interior ca motor al acţiunilor întreprinse pentru a-şi dezvolta afacerea. El ştie să-şi alinieze valorile fundamentale, de la care nu abdică, cu credinţele şi aspiraţiile, pentru a-şi împlini viața şi destinul.

A cincea caracteristică e încrederea. Un antreprenor tradiţional crede că „nimeni nu poate face lucrurile la fel de bine ca mine“. Expresia poate fi corectă, dar nu e o scuză. Un antreprenor autentic ştie că pentru atingerea aspiraţiilor are nevoie de o echipă în care să creadă. Va recruta talente reale şi apoi le va susţine cu indicatori de performanţă-cheie. Va fi o sursă permanentă de inspiraţie pentru ei, un adevărat lider, ceea ce conduce în final la dezvoltarea unei afaceri autentic prospere.

Dacă eşti antreprenor sau te gîndeşti să devii unul, însuşirea acestor cinci caracteristici de top ale unui antreprenor autentic îţi va aduce multe beneficii. Dacă eşti decis să-ţi dezvolţi afacerea aşa cum doreşti, fără a sacrifica ceva din viaţa personală, atunci ai făcut un pas înainte.

Arsenia G. Baranger este coach, CEO Espora Evolutiv Business.

Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?
p 10 jpg
Gîndirea artificială pripită: cu ChatGPT la taclale
Gîndirea pripită este un termen folosit pentru a descrie procesul de luare a deciziilor sau de trage concluzii în modul rapid și fără o analiză sau o examinare adecvată.
p 11 Petre Gheorghiu in rolul lui Zaharia Trahanache jpg
Pentru o istorie a „puținticăi (ne)răbdări”
Carol al II-lea: mare pripit, dacă ne luăm după renunțările la renunțările la Tron.
p 12 jpg
Altul mai bun nu avem
Observ că ne trăim viețile de cîtva timp ca într-un proces penal.
p 13 jpg
Judecata pripită, gîndirea automată
Permanent ni se cere acţiune rapidă, reacţie promptă. Şi cînd ne mai gîndim?
p 14 sus jpg
Antidotul judecății pripite
Judecata pripită, aș mai remarca, e nu doar extrem-subiectivă, ci și rareori inocentă, dar ăsta e un subiect pe care o să-l eludez de data asta.
640px Three Democratic bosses of Maryland seated and drinking from mugs   L  to R   George(?) N  Lewis, John S  Kelly, John J  Mahon LCCN2006683418 jpg
O lume a incluziunii e ca un sat mai mare
O lume inclusivă e poate ca un sat mai mare, care se construiește împreună, nu prin demonizare și nu pe Internet.

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.