Aşteptaţii

12 mai 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

A plecat de la o dilemă personală: merită sau nu merită să pleci? Aproape fără să îmi dau seama, s-a ajuns la o dilemă colectivă: merită sau nu merită să te întorci? Prima pare a fi o alegere uşoară: da, merită să pleci la studii în străinătate. Sau, cel puţin, nici unul dintre colaboratorii noştri nu zice că regretă. Dimpotrivă, avem în această temă poveşti despre cum s-au chinuit să plece. Din vorbă în vorbă, am ajuns la dilema din spatele alegerii uşoare: dus-întors sau numai dus? Aici, opiniile sînt împărţite, deşi deloc egale. Cei mai mulţi nu se întorc. Pe cei mai mulţi îi frămîntă această întrebare, dar îşi pun în capul lor nişte condiţii atît de drastice pentru întoarcere încît e limpede că nu se va întîmpla. Ne-am fi întors, dar... Cei doi studenţi care au scris articolul de mai jos au realizat un sondaj printre românii aflaţi la studii afară, pe tema întoarcerii. Prezentarea sondajului pe Internet vorbeşte şi despre trecutele generaţii care au mers să-şi caute educaţia prin alte părţi. Paşoptiştii - în Franţa şi Germania. Junimiştii - cam la fel. Generaţia anilor ’50 - la Moscova. Avem acum o nouă generaţie. Să îi spunem şi noi "generaţia aşteptată", după numele oarecum mesianic cu care a procopsit-o Cotidianul. Vor fi "aşteptaţii"? Cum arată un "aşteptat"? Este produsul individual al unui sistem care trăieşte cu conştiinţa propriei înapoieri. Nu mai este înapoierea feudală de care fugeau paşoptiştii şi junimiştii. Ei nu aveau nimic aici, erau nevoiţi să meargă acolo nu ca substitut a ceea ce aveau în ţară, ci pentru a aduce şi în ţară ceva. De fapt, nu fugeau, mergeau să împrumute. Nu mai este nici nevoia de spălare de creier pentru care s-a dus generaţia lui Ion Iliescu la Moscova. Tot un fel de împrumut şi acela. Acum vorbim despre emigrarea celor mai buni dintr-un sistem care există, dar nu performează. Nici o universitate românească nu apare în clasamentul primelor 500 ale lumii. Care este problema principală a unui "aşteptat"? Nu are nici o misiune. Nu este nimic de construit aici pentru că totul a fost construit deja. Şi prost. Dar asta nu contează. Nu vor fi primiţi cu drag aici să construiască universităţi ca cele pe care le-au frecventat. Ce!? Noi nu ştim să facem universităţi? Generaţia lui Ion Iliescu avea o misiune: construia comunismul. Capitalismul s-a construit şi fără "aşteptaţi". Şi prost. Dar asta nu contează. Nu vor fi primiţi cu drag aici să construiască o economie şi o societate ca cele văzute acolo. Cum fiecare a plecat individual, puţinii care se vor întoarce o vor face individual şi cu sacrificii personale. Nu vor fi o generaţie decît cînd se vor întîlni la conferinţe în America, ca să vorbească despre România. Vor rămîne "aşteptaţii". ( C. G. )

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

jaqueline cristian jocurile olimpice fb jpg
Jaqueline Cristian s-a calificat în finala turneului de la Rabat. Când se joacă meciul
Jaqueline Cristian s-a calificat vineri, 23 mai, în finala turneului WTA 250 de la Rabat (Maroc), dotat cu premii totale de peste 275.000 de dolari, după un meci maraton de aproape trei ore.
chiuveta  jpg
Acestea sunt lucrurile pe care nu trebuie să le ținem sub chiuveta din bucătărie! Se vor strica imediat și pot deveni periculoase
Dulapul de sub chiuveta din bucătărie este un spațiu la care foarte puțini dintre noi ne gândim prea des. În general, acesta este folosit pentru a depozita cam orice dorim, deoarece este un spațiu foarte accesibil în orice moment.
potatoes 544073 1280 jpg
Ce pun bulgăroaicele în ciorba de cartofi pentru a fi delicioasă. Ingredientul secret care face diferența
Bulgăroaicele sunt cunoscute pentru bucătăria lor gustoasă, iar ciorba de cartofi (sau supa de cartofi) poate căpăta o savoare deosebită datorită unui ingredient secret pe care îl folosesc frecvent: tarhonul.
gaze Sursă foto: Profimedia
Moscova pierde controlul asupra pieței gazelor. Statul moldovean preia atribuțiile de furnizare ale companiei Moldovagaz
Energocom, societate deținută de statul moldovean, va furniza gaze naturale consumatorilor începând cu 1 august 2025. Astfel, Moldovagaz, al cărei acționar majoritar este concernul rus Gazprom, nu va mai putea face acest lucru, decizia fiind luată de ANRE.
bijuterii, freepik jpg
Ingredientul banal din bucătărie care te ajută să cureți bijuteriile din aur. După ce faci asta, vor arăta ca scoase din cutie
Un ingredient banal din bucătărie, care curăță excelent bijuteriile din aur, este… bicarbonatul de sodiu!
robot  sursa   Shutterstock jpg
Roboții umanoizi ar putea fi în curând integrați în societate. „Vor merge pe stradă lângă noi”
Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, compania care a creat ChatGPT, a spus că, deși oamenii se tem că inteligența artificială va înlocui locurile de muncă pentru angajații din birouri, ceva cu totul diferit îi va lua prin surprindere.
George Simion FOTO Reuters
AUR cere comisiilor de control ale SRI şi SIE să verifice motivul vizitei şefului spionajului francez în România
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat vineri, 23 mai, să se verifice de către comisiile de control ale SRI şi SIE motivul vizitei şefului serviciilor externe din Franţa în România.
ucraina rusia schimb prizonieri foto x jpeg
Ucraina și Rusia desfășoară cel mai mare schimb de prizonieri de la invazia din 2022
Ucraina și Rusia au anunțat vineri, 23 mai, repatrierea primilor 390 de prizonieri de fiecare parte, în cadrul unui schimb major convenit recent la Istanbul.
cuplu fericit jpg
Ce fac diferit în weekend cuplurile fericite. Cinci obiceiuri esențiale pe care majoritatea le ignoră
Un psiholog specializat în relații de cuplu dezvăluie cinci obiceiuri simple, dar esențiale, care pot întări legătura dintre parteneri în weekend.