Aşa cum mi-am imaginat-o

Maurice MUNTEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 516 din 31 decembrie 2013
Aşa cum mi am imaginat o jpeg

Cînd aveam vreo 12 ani, am primit cadou de la mătuşa mea, Nanette, o carte. Este vorba despre Rebecca lui Daphne du Maurier. Poate vă întrebaţi ce legătură există între acel personaj controversat, de-a dreptul malefic, şi Maria Tănase. Ei bine, pe Maria Tănase am descoperit-o cam tot atunci, şi tot prin intermediul mătuşii mele, care asculta, într-o dimineaţă de iunie, „Ciuleandra“. Îmi aduc aminte exact acel moment, derulat într-o bucătărie din Drumul Taberei, şi parcă o văd şi acum pe Nanette, care îşi turna cafea din ibric şi aproape îmi şoptea, cu vocea ei groasă, de fumătoare înrăită: „Asta e Maria Tănase, copile!“

În acea vacanţă de vară, am citit Rebecca şi am ascultat, fără încetare aproape, „Ciuleandra“. Mă fascinau istoriile care circulau despre Maria Tănase, o ascultam cu gura căscată pe mama, care îmi povestea despre marile istorii de amor ale Mariei, mă pierdeam într-o reţea de vise, cînd bunică-mea, care lucrase pe vremuri la Athénée Palace, îşi aducea aminte de apariţiile acestei femei memorabile, întotdeauna însoţită de bărbaţi la fel de controversaţi ca şi ea. De-a lungul anilor, mi-au trecut pe la ureche atîtea poveşti şi atîtea nume, încît aproape că ajunsesem să o confund pe Maria Tănase cu Rebecca. Aflasem că s-a iubit cu Brâncuşi, cu Maurice Negrea, cu Alfred de Chastelain, că nu şi-a refuzat niciodată nimic şi că nu obişnuia să îşi plece capul. Tot bunică-mea mi-a spus că suferea foarte tare din pricină că nu poate avea copii, din cauza unui avort făcut în tinereţe, şi că nu ezita să îşi scoată inelele cu briliante de pe degete şi să le ofere cadou tinerelor florărese.

Am început să mi-o imaginez pe Maria Tănase aşa cum mi-o imaginam pe Rebecca. Cu batistele şi cămăşile ei din mătase, brodate cu iniţialele numelui, un fel de marcă personală, nărăvaşă, semeaţă, îndrăgostindu-se cu o pasiune oarbă, şi de ambasadori, şi de muscali, în egală măsură, trăind excesiv, cheltuind nebuneşte şi cîntînd dumnezeieşte. Dacă de Rebecca îmi era teamă, mă îngrozea răutatea ei, de Maria Tănase nu mi-a fost niciodată, pentru că, deşi le asemănam din anumite puncte de vedere, pe Maria mi-o imaginam blîndă şi fierbinte, ca o dimineaţă toridă de vară, în mahalaua Cărămidarilor, locul în care se născuse.

Un singur defect a avut Maria Tănase, din punctul meu de vedere – avea părul bălai şi ochii verzi. Nu ştiu cum a fost posibil acest lucru, pentru că eu am văzut-o întotdeauna cu părul negru şi cu ochii căprui, întocmai ca pe Rebecca.

„Culege-mi visele pe care le-am croit lîngă tine şi împarte-le oamenilor“, îi scria Maria, înainte de moarte, lui Clery Sachelarie, bărbatul cu care se căsătorise în anul 1950. Nu-mi dau seama ce s-a întîmplat cu visele ei, dar ştiu cu siguranţă că Maria Tănase o să fie întotdeauna prezentă în visele mele. Şi ori de cîte ori mă voi îndrăgosti, voi asculta „Ciuleandra“. Ori de cîte ori dragostea va pieri, lăsînd în loc un hău imens, voi asculta „Pînă cînd nu te iubeam“. Şi apoi, cînd mă voi îndrăgosti din nou, îmi voi aduce aminte de Maria şi voi fredona „Mi-am pus busuioc în păr“.

Aseară, înainte să scriu acest text, i-am recitit testamentul. Maria îşi dorea ca, după moartea ei, să se construiască o fîntînă, „pe un drum secetos, dornic de apă“. Acest lucru nu s-a întîmplat niciodată. Dar tot ce ştiu, cu siguranţă, este că vocea ei a alinat setea de dragoste a românilor.

Maurice Munteanu este fashion editor la Elle. Îl găsiţi pe mauricemunteanu.ro

Ilustraţie realizată de Alina Filipoiu (behance.com/AlinaFilipoiu, facebook.com/AlinaFilipoiuIlustration)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Palatul Vulturul Negru Oradea jpg
Cinci orașe din România cu arhitectură impresionantă ca în marile capitale vestice
România este extrem de frumoasă nu numai prin peisaje, ci și prin arhitectura impresionantă, impozantă, în stiluri de la gotic la baroc sau Art Nouveau. Există orașe în România care sunt mult mai apropiate de vest decât crezi, care concurează
Hurezeanu si omologul din Qatar FOTO X MAE jpeg
Schimb de opinii între ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, și omologul său din Qatar, după încetarea focului în Gaza
Ministrul român al Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut, duminică, un schimb de opinii cu omologul său din Qatar, pe marginea situației din Orientul Mijlociu, în contextul armistițiului Israel-Hamas abia intrat în vigoare.
Banner Adrian Minune
buncăr subsol bloc Baia Mare, captură video jpg
Locatarii unui bloc din Baia Mare îşi fac, pe banii lor, un buncăr pentru situaţii de urgenţă. „Oamenii chiar au o inițiativă foarte bună, nu stau după noi”
Primarul, pe care l-au chemat să vadă isprava lor, a fost încântat, lăudându-i printr-o postare pe Facebook.
Copii centre Targu Mures FOTO CRJ jpg
Noi detalii în scandalul centrelor de plasament din Mureș: „Lipsa de interes, răsplătită cu sporuri de 55%”. CRJ cere demisia șefului Protecției Copilului
Centrul de Resurse Juridice, ONG-ul care a scos la iveală condițiile inumane în care sunt ținuți copiii cu dizabilități în patru centre din Târgu Mureş, cere, într-o scrisoare trimisă premierului, demisia președintelui Protecției Copilului.
oravita anina jpg
Cea mai veche cale ferată montană din sud-estul Europei se află în România. Deși are un potențial uriaș, autorităților nu le pasă: „Îi încurcă acest tren”
Ruta Oravița - Anina, cunoscută și sub numele de Semeringul Bănățean, este cea mai veche și spectaculoasă cale ferată montană din sud-estul Europei.
marin cornea jpg
Doliu în muzica populară românească! A murit unul dintre cunoscuții cântăreți din perioada comunismului
Lumea muzicii populare românești este în doliu. Mărin Cornea, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți din perioada comunismului, a încetat din viață la vârsta de 77 de ani, cu doar o lună înainte de a împlini 78 de ani.
cub adriana bahmuteanu png
Cum s-au distrat vedetele la Revelionul artiștilor! Adriana Bahmuțeanu, prima apariție la un eveniment monden după moartea regretatului Silviu Prigoană
Mare petrece vineri seară în Domnești. Vedetele s-au adunat cu mic cu mare pentru a sărbători Revelionul artiștilor la restaurantul prietenului lor, Costel Capac, acolo unde au deja obiceiul să se adune și să se distreze, ba chiar să taie porcul de Crăciun.
Raul Astrolog