Terapia prin conspirație

Mihail-Valentin CERNEA
Publicat în Dilema Veche nr. 809 din 22-28 august 2019
Terapia prin conspirație jpeg

Unul dintre cele mai populare subiecte de cercetare din ultimii ani în științele umaniste sînt așa-zisele teorii ale conspirației. Dacă introducem cuvintele-cheie „conspiracy theory“ în Google Scholar vom găsi cel puțin 10.000 de rezultate din 2018 încoace, cele mai multe articole de psihologie, sociologie, filosofie politică sau epistemologie. Este, cred, ușor să înțelegem de ce: în noua eră a informației, mulți politicieni s au ridicat clamînd conspirații în stîn-ga și dreapta. „Variantele oficiale“ nu prea au loc pe Internet, fenomen care duce chiar la aberații abjecte precum „teoriile“ care susțin că masacrele din școlile americane sînt falsuri menite să ducă la restrîngerea dreptului de portarmă în Statele Unite sau că la tragedia de la Colectiv a fost o „mînă criminală“.

Examinînd literatura de specialitate, vom descoperi că, în ciuda faptului că știm cu toții la ce ne referim atunci cînd spunem despre o explicație oarecare că este doar o „teorie a conspirației“, conceptul acesta este greu de definit. Motivele acestei dificultăți sînt diverse: de la faptul că există și conspirații reale care nu pot intra sub orizontul unei astfel de definiții pînă la componenta paranoidă a acestor teorii care cu greu poate fi inclusă într-o definiție științifică. Există chiar autori care susțin că teoriile conspirației au o pronunțată și pozitivă funcție democratică, ele contestînd varianta oficială și ținînd statul sub presiunea de a oferi transparență în relația cu cetățeanul.

Cu toate acestea, poate cea mai interesantă idee despre teoriile conspirației cu care am luat contact în istoria mea intelectuală nu vine nici de la un psihosociolog, nici de la vreun epistemolog, ci, culmea, de la un autor de benzi desenate – excentricul Alan Moore, cunoscut pentru faimoasele Watchmen, V for Vendetta sau From Hell. Documentîndu-se în anii ‘80 pentru un roman grafic despre istoria ascunsă a CIA, acesta a trecut în revistă multe dintre teoriile conspirației care abundă în cultura populară despre infamul serviciu de informații american. Într-un documentar recent despre viața și opera sa, acesta a declarat că principalul lucru pe care l-a învățat despre teoriile conspirației este că aceia care cred în ele fac acest lucru din motive terapeutice, pentru că e o convingere care alină, de fapt, din temerile existențiale pe care le avem cu toții: „Adevărul despre lumea noastră este că ea este haotică. Adevărul este că nu conspirația băncilor evreiești sau extratereștrii gri sau reptilienii de 12 picioare din altă dimensiune dețin controlul. Adevărul este mult mai înfricoșător, nimeni nu deține controlul. Lumea noastră nu are un cîrmaci“ (The Mindscape of Alan Moore, 2003, traducere proprie). Chiar și dacă multe dintre conspirațiile pe care le clamează un Trump sau un Gheorghe Funar există cu adevărat, potrivit lui Moore, cel mai adesea aceste conspirații nu fac decît să se împiedice una de alta, de cele mai multe ori fără a obține rezultatele scontate. Pentru adepții lor însă, teoriile conspirației au, în realitate, rolul de a oferi un înțeles și o direcție unei lumi indiferente și reci.

Astfel, avem un argument plauzibil că pînă și conspiratita de care suferă atît de mulți concetățeni în zilele noastre pleacă tot de la căutarea de sens specifică naturii umane. E mai comod să crezi că incendiul de la Colectiv este rezultatul unei conspirații între dușmanii interni și externi ai României decît să accepți că simpla incompetență și indolență a autorităților și patronilor au dus la atî-tea victime și atîta suferință. În prima variantă, există niște vinovați evidenți, plini de rea intenție, există un scop pentru care a avut loc dezastrul, există deci un sens bine definit al tragediei. A doua variantă, cea oficială și fără îndoială adevărată, este cea de care ne temem cel mai tare și este cea de care unii dintre noi vor căuta să se ferească prin orice mijloace. Tocmai pentru că, așa cum susține -Moore, este cea cu adevărat înfiorătoare.

Pînă la urmă, este de empatizat cu adepții teoriilor conspirației: marele secret din spatele lumii noastre, știut doar de ei și de oameni ca David Icke, funcționează ca un tratament temporar pentru variile anxietăți și angoase de zi cu zi, ba chiar le dau ocazia acestora să se simtă superiori față de semenii lor neinițiati în adevărurile ascunse ale lumii. I-aș sfătui, totuși, să se îndrepte către un cabinet psihologic sau o biserică. „Prețul“ epistemic pentru terapia prin conspirație este mult prea mare în raport cu beneficiile sale. 

Mihail-Valentin Cernea este doctor în filosofie al Universității din București și asistent universitar la Departamentul de Filosofie și Științe Socioumane, Facultatea de Management, Academia de Studii Economice din București.

Foto: flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.