Percepțiile unui sociolog despre 1989 și anii scurși de atunci

Barbu MATEESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Percepțiile unui sociolog despre 1989 și anii scurși de atunci jpeg

Întrucît un eseu ar fi extrem de dificil de închegat, îți propun ție, cititorule, cîteva gînduri sau începuturi de raționamente. Nu mă aștept să fii de acord cu majoritatea lucrurilor pe care le vei citi, dar sper ca măcar două sau trei dintre ele să te stimuleze intelectual.

A. De unde am pornit:

A1. În anul 1989, de-a lungul și de-a latul Europei de Est a avut loc finalul unui război mondial, mai lung și mai puțin sîngeros decît primele două, dar similar ca amploare și ca număr de victime secundare.

România a fost în tabăra pierzătoare. În ciuda gesturilor de independență făcute de Ceaușescu ici și colo, în unele domenii sau în altele, realitatea rămîne: sistemul socio-economic și politic din țara noastră a fost cel nulificat de istorie. Anii de suferință, bîjbîire și în unele cazuri nostalgie reflectă în bună măsură situația țărilor care au pierdut războaiele mondiale precedente, oficiale.

A2. Nu am intrat în comunism egali și nu am ieșit egali. Ceea ce comunismul a reușit a fost să nulifice sentimentul de comunitate și, prin dominarea mass-media, să ascundă existența diferențelor. O imensă Românie rurală era ascunsă păturii intelectuale din urban. Cartierele segregau clase sociale. Mobilitatea geografică era în genere redusă. Culturi și subculturi întregi conviețuiau în întuneric, fără să fie conștiente unele de altele. După 1989 ne-am descoperit unii pe ceilalți. Primul deceniu și în special primul an de după Revoluție au fost dedicate managementului acestei descoperiri, în multe privințe neplăcute.

B. Ce am făcut după aceea:

B1. Revoluția a fost făcută pentru tineri. Nu pentru tinerii din acel moment, care au petrecut decenii încercînd să-și găsească un drum, ci pentru cei de azi, adică cei născuți în 1990 sau mai tîrziu.

Cine avea 30 de ani sau mai mult la momentul Revoluției a trecut prin timpuri înfiorător de dificile. Obiceiuri, deprinderi, valori abia însușite s-au făcut scrum. Nu putem încă să procesăm durerea cauzată de această suprapunere nefericită a istoriei, un surghiun psihologic care a făcut multe răni. Dacă ce am scris nu e foarte clar, imaginează-ți un farmacist destoinic dintr-un orășel aflat în sud-vestul Germaniei care la vîrsta de, să zicem, 41 de ani se pomenește luat pe sus și pus la muncă în Gulagul siberian.

Rănile există și acum. Mi-e din ce în ce mai greu să găsesc oameni optimiști sau măcar obiectivi care să aibă 45 de ani sau mai mult. Cred că lumea și România s-au schimbat prea repede pentru ei. Există desigur excepții, și nu puține, dar o generație întreagă a înotat în ape tulburi. Claritățile, regulile, eficiența, transparența și legalitatea îi orbesc.

B2. Asociem tranziția cu o prăbușire economică. De fapt, conform statisticilor, am fost unici în sensul acesta în Europa de Est. Cehii, ungurii, polonezii nu înțeleg trauma românească a anilor ’90 și nu au cum s-o înțeleagă.

B3. Costurile adaptării la un sistem nou de valori au fost colosale. Bărcuța națională a vîslit inspirată peste momentul 2000, evitînd blocarea într-un năvod tip Meciar-Miloșevici-Lukașenko. Ne-a salvat rotirea constantă și obsesivă spre Vest, o trăsătură mai puțin prezentă în restul Europei Centrale și de Est decît credeam cu toții – după cum descoperim în acești ani.

Anul 2000 a fost un test sever al Revoluției și momentul cînd puteam să o pierdeam. În ciuda oprobriului actual la adresa cuplului Iliescu-Năstase, cei doi au fost activi în primii ani ai mileniului în sensul coordonatelor confirmate de public în 2000, adică integrarea în UE și NATO.

B4. Dacă am continua corelațiile, putem observa că integrarea în Uniunea Europeană este împlinirea idealurilor și dorințelor concrete de la Revoluție. Cei 17 ani dintre Revoluție și integrare sînt gri, o cenzură nefericită a istoriei. Privește-i cu simpatie pe ucraineni: ei sînt ca noi pre-2007, cu tot cu capitala extrem de prosperă și vestul complex din punct de vedere religios și cultural.

B5. Istoria PSD și a predecesorilor săi în acești treizeci de ani constă dintr-o mutare neîntreruptă spre dreapta din orice manual de știință politică, atît în plan economic, cît și al valorilor culturale. După șapte ani de guvernare „social-democrată“ practic neîntreruptă, România este penultima în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul din PIB cheltuit pe protecția socială (doar Ungaria e mai la urmă), iar de eliminarea cotei unice nu vorbește nimeni. Niciodată o lumină a progresismului, PSD pasează prin primarii săi și în clipele astea bani către Catedrala Mîntuirii Neamului, lipindu-se de cruce în fiecare campanie electorală.

De aceea zîmbesc cînd se vorbește despre PSD în termeni de „stînga“ sau, ironie supremă, cînd lideri ai partidului vorbesc despre „social-democrație“. Elemente-cheie din spatele acestor termeni – precum apărarea drepturilor minorităților de orice fel, atitudinea critică față de instituțiile cu autoritate, protejarea muncitorimii sau suprataxarea ariilor avute ale societății – lipsesc cu desăvîrșire.

Nu mai zîmbesc cînd conștientizez că deformarea termenilor deformează, la rîndul său, și gîndirea. Peste cîțiva ani vom fi probabil mai sănătoși.

C. Unde am ajuns?

C1. Marii cîștigători ai ultimilor treizeci de ani sînt orașele mari și județele cu orașe mari. Constanța și Craiova sînt excepțiile nefericite, atracția magnetică a Capitalei sugrumîndu-le. Integrarea în UE a dinamizat Transilvania. Teritoriul oficial al Bucureștiului nemaifiind de ajuns, populația se suburbanizează: unul dintre cele mai puțin populate județe ale anilor ’90 (Ilfov) e acum în prima treime a clasamentului. Relevant pentru multe narațiuni naționale este ce s-a întîmplat cu Iași: lipsit de fabrici din cauza izolării rutiere, orașul renaște acum pe baza tehnologiilor moderne, care nu necesită autostrăzi. Ardem etape într-un mod extrem de vivace.

C2. Ai observat că nu mai există pe buletinul de vot Partidul România Mare? Nu e un accident, a fost mîncat de PSD cu tot cu lideri, electorat și valori.

C3. Ai observat că nimănui nu i-a păsat de faptul că Antena 3 a pierdut încă un scrutin? Nici aici nu e vorba de o întîmplare, televiziunea ca mod de comunicare e acceptabilă pentru din ce în ce mai puțini.

C4. O rămășiță mică, dar vivace, a comunismului: teoriile conspirației. „Serviciile au planificat Colectiv“, „Cazul de la Caracal nu a fost un accident“, „Protestul acela nu e adevărat, totul e o manipulare“.

De ce corelez aceste scenarii minuțioase cu epoca ceaușistă? În spatele lor zace o premisă nespusă: „cineva are grijă“. Haosul nu există. Știe statul ce face. Lucrurile nu pot fi chiar atît de grave precum par, totul este o mise-en-scène. Realizată, invariabil, de stat și de instituțiile sale.

Teoriile conspirației sînt un refugiu sănătos psihologic pentru oamenii care nu pot înfrunta adevărul. Da, serviciile publice sînt chiar așa de proaste. Da, accidente stupide și criminale retează vieți în România, în fiecare zi. Da, nu controlează nimeni nimic sau, mai bine spus, toată lumea încearcă să controleze cîteva ceva și, în genere, eșuează.

Adevărurile acestea sînt extrem de dure. Conțin în ele sîmburele libertății: împing la sinteză, contrareacție, asumarea unei atitudini. Mult mai ușor este să crezi că totul e planificat. O fi o pernă toxică, dar poți dormi.

C5. La cei născuți după 1989 sau măcar după 1985 mă șochează în mod plăcut încrederea reciprocă, capacitatea de a construi împreună, raționalitatea. Ies la un protest cu cineva, dar asta nu înseamnă devoțiune eternă, nu înseamnă că îmi asum, ca întreg, tot grupul de protestatari. Prezum însă libertatea celuilalt.

Piața Universității din 1990 era un abandon total, o poveste arzătoare de dragoste cu istoria. Tinerii de azi sînt înțelepții care gustă politica precum o partidă de amor convenabilă, distractivă, întreprinsă cu plăcere, dar fără excese de către participanți, extrem de bine definită ca limite și repercusiuni. 

Barbu Mateescu este sociolog.

Foto: Lucian Muntean

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

pistol jpg
Un polițist de 22 de ani a fost găsit împușcat în cap, în mașină. Urma să asigure paza la o secție de vot
Un poliţist de frontieră, în vârstă de 22 de ani, a fost găsit într-o mașină împușcat în cap. Agentul a fost transportat la spital inconștient, dar cu semne vitale.
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Tentativă de fraudă la Ploiești. Un bărbat a încercat să voteze de două ori la alegerile prezidențiale, în secții diferite
Un bărbat din Ploieşti a încercat să voteze, duminică, 24 noiembrie, la două secţii din oraș. Reprezentanţii celei de-a doua secţii l-au denunțat la Poliţie. Autoritățile au deschis un dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot.
radu dragusin haaland goal com webp
Laude pentru Radu Drăgușin de la idolul său, Giorgio Chiellini. Mesajul transmis și de Mircea Lucescu
Fundașul, erou în victoria lui Tottenham, 4-0 cu Manchester City.
profimedia 0911951459 jpg
Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia, spune fostul șef al armatei ucrainene. Argumentele sale
Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei ucrainene, în prezent ambasador al acestei țări Marea Britanie, a explicat într-un interviu pentru Ukrainska Pravda de ce are convingerea că Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia.
iliescu si clinton jpg
Controversata poveste a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejatul lui „Stalin în fustă” s-a luptat pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu rămâne una dintre cele mai controversate figuri ale istoriei contemporane a României, fiind primul președinte ales democratic după căderea regimului comunist.
vot anulat sosoaca  jpg
Diana Șoșoacă, circ și în ziua alegerilor. Și-a fotografiat buletinul de vot pe care a scris numele ei
Diana Șoșoacă face circ și în ziua alegerilor prezidențiale. Ea și-a fotografiat buletinul de vot cât timp s-a aflat în cabină. Ulterior, ea a postat pe facebook zeci
Marian Ceausescu, foto Facebook jpg
Marian Ceauşescu, amendat după ce l-a huiduit pe Klaus Iohannis în faţa secţiei de votare
Marian Ceauşescu l-a aşteptat pe preşedintele Klaus Iohannis în faţa secţiei de votare, unde l-a huiduit în stilu-i caracteristic: „Borfaşule, dă banii înapoi!”.
Dennis Man jpg
diana sosoaca
Diana Șoșoacă este anchetată de Poliție după ce i-ar fi îndemnat pe alegători să o voteze, deși nu este pe buletinele de vot
Un video de pe TikTok arată cum fosta candidată la alegerile prezidențiale, Diana Iovanovici-Șoșoacă, ar fi instruit mai mulți cetățeni să pună ștampila pe o căsuță cu denumirea S.O.S, desenată pe buletinul de vot.