N. red.: I-am solicitat şi domnului prim-ministru Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, răspunsurile la aceleaşi întrebări pe care le-am pus şi celorlalţi candidaţi. Pînă la închiderea ediţiei, nu le-am primit. Aşa încît, pentru a avea în Dosar şi o contribuţie a domniei sale, publicăm fragmente din discursul pe care l-a ţinut la lansarea candidaturii.

Vreau să vă spun de la început un lucru: vedeţi că iese soarele şi pe strada noastră, vedeţi că iese soarele şi în ţara noastră! Mai avem foarte puţin, mai avem 55 de zile şi încă o bătălie de cîştigat şi vă chem pe toţi să pornim pe drumul schimbării, vă chem pe toţi să fim împreună pe drumul spre Marea Unire a tuturor românilor.

Vreau să-i salut pe toţi cei prezenţi, vreau să-i salut, în primul rînd, pe invitaţii mei şi le mulţumesc – e o mare onoare să fie astăzi alături de mine. Vreau să le mulţumesc colegilor mei din Partidul Conservator şi din echipa Piedone, vreau să le mulţumesc celor de la UNPR şi vreau să mulţumesc social-democraţilor mei. Bună ziua, PSD! Dar vreau să le mulţumesc tuturor românilor care încă mai au speranţă, care încă mai cred că soarele va ieşi în ţara noastră, după ani mulţi în care a stat ascuns.

Sînt multe lucruri pe care vreau să vi le spun azi, dar vreau să vă rog un lucru de la început: vreau să vă gîndiţi, dincolo de discursuri, dincolo de campanie, vreau să vă gîndiţi la ceva ce am uitat în aceşti 25 de ani, vreau să vă gîndiţi că putem fi împreună şi nu separat, că putem avea grijă unii de alţii, că putem să avem încredere, să fim mîndri şi să facem o schimbare a noastră şi a ţării noastre. Vă rog pe toţi românii să vă gîndiţi la acest lucru.

Ştiţi, împreună putem să facem atît de multe lucruri pe care le facem doar separat mult mai bine pentru toată România. Dacă avem grijă unul de altul şi noi toţi de fiecare, gîndiţi-vă că vom avea liniştea şi siguranţa pe care ne-o dorim de atîta timp. Vreau să redescoperim ceva ce s-a pierdut de mult în România: stimaţi colegi, stimaţi prieteni, stimaţi români, vreau să avem încredere unul în altul. Vreau să avem încredere că sîntem români şi că sîntem mîndri de asta. Şi vreau să vă gîndiţi că schimbarea nu înseamnă doar schimbarea unui preşedinte, nu înseamnă doar schimbarea unui sistem politic, înseamnă schimbarea noastră, a fiecăruia dintre cei 20 de milioane de români de aici şi a milioanelor de români care trăiesc în afara graniţelor.

Stimaţi români, stimaţi colegi, sînt Victor Viorel Ponta. Vreau să fiu preşedintele românilor, al acelor români care sînt împreună, al acelor români care au încredere, al acelor români care sînt mîndri şi care au speranţa că vor schimba ţara în bine. Acel preşedinte vreau să fiu şi vă chem să fiţi împreună alături de mine în această mare bătălie către Marea Unire.

Destinul dumneavoastră, Dumnezeu a vrut să fim azi împreună şi, de asemenea, vrea să fim împreună în continuare. Ştiţi foarte bine cine sînt. Sînt un român ca oricare alt român, sînt un om care îşi iubeşte ţara, care este mîndru de ea, care poate să muncească împreună cu dumneavoastră. Dar vreau să ştiţi că sînt, ca mulţi dintre dumneavoastră, sînt strănepotul unui român din Ardeal, care în 1917 a cerut cetăţenia română şi a luptat alături de români pentru Marea Unire. Sînt nepotul unui preot care m-a învăţat că important este să crezi în Dumnezeu, al ortodocşilor, al catolicilor, al protestanţilor, al musulmanilor, al oricui, dar cel care crede în Dumnezeu este un om bun, este un om care se gîndeşte cu grijă la alţii. Sînt copilul unor părinţi ca ai dumneavoastră, care au investit tot ceea ce au avut în mine şi în surorile mele şi sînt tatăl unor copii pe care vreau şi îmi doresc să-i văd crescînd în România, o ţară mîndră, o ţară puternică, o ţară care oferă fiecărui copil şi tînăr şansa de a se realiza aici şi nu peste hotare. Sînt de mulţi ani împreună cu dumneavoastră, ştiţi multe din lucrurile bune pe care le-am făcut, au avut alţii grijă să aflaţi şi lucrurile rele, le ştiţi pe toate, n-am nimic de ascuns, am multe lucruri de schimbat la mine înainte de a vă cere să schimbăm ţara, dar vă spun că mi-este teamă de un singur lucru, cum spunea Sorin Oprescu: să nu vă dezamăgesc pe dumneavoastră, să nu vă înşel încrederea, să nu arăt că nu putem, într-adevăr, ceea ce ne dorim cu toţii, să ne schimbăm în bine, să fim împreună, să facem Marea Unire a românilor.

O să beau multă apă, pentru că sînt emoţionat: vreau să vă spun cît vă sînt de recunoscător pentru faptul că la 37 de ani aţi avut încredere să mă alegeţi în fruntea celui mai mare şi mai puternic partid din România, un partid care atunci era înfrînt, un partid care îşi pierduse speranţa. Am fost împreună, am fost uniţi şi am cîştigat toate bătăliile, o vom cîştiga şi pe cea din 16 noiembrie, o bătălie pentru România. Vreau să le mulţumesc tuturor românilor care la 39 de ani au avut încredere să fiu cel mai tînăr prim-ministru din Europa, al unei ţări distruse economic, social, o ţară fără încredere şi fără speranţă. Împreună cu dumneavoastră, împreună cu toţi românii am îndreptat lucrurile rele, am făcut multe lucruri bune. Important este că am arătat că ţara, că România, că românii pot să aibă grijă unii de alţii, pot să aibă încredere, pot să fie mîndri că sînt români şi pot să trăiască în ţara lor, aşa cum ne dorim cu toţii. Vreau să vă spun azi, la 42 de ani, că mă simt pregătit, am curajul, am încrederea, am credinţa că împreună cu dumneavoastră pot fi preşedintele românilor, că putem să facem acea mare schimbare pe care o aşteptăm. (sursa: www.psd.ro

***

● Victor Ponta a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1995. În 2003 şi-a dat doctoratul în Drept cu o teză despre Curtea Penală Internaţională. Pentru această teză a fost acuzat de plagiat într-un articol publicat în revista americană Nature în 2012. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a stabilit că o treime din lucrare este copiată. Consiliul de Etică de la Ministerul Educaţiei a decis că teza respecta legislaţia din 2003, iar Parchetul a decis neînceperea urmăririi penale, pe baza expertizei Oficiului Român pentru Drepturi de Autor. Între 1995-2001 a fost procuror. A fost asistent, lector şi apoi conferenţiar universitar la Universitatea Româno-Americană. Între 2001-2004, a fost secretar de stat, şeful Corpului de Control al Guvernului. A fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul condus de Emil Boc. Din februarie 2010, este preşedintele PSD. Este deputat de Gorj (din partea PSD) începînd cu 2004. În mai 2012 a fost numit prim-ministru, după căderea Guvernului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu. După alegerile parlamentare din toamna 2012 (cîştigate de USL), este numit din nou premier.

Distincţii. Ordinul „Stella della Solidarietà Italiana“; Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler.

● Despre modele şi alianţe. „Rusia nu seamănă în nici un caz cu nici o altă ţară din regiune şi modelul pe care eu îl am în vedere pentru dezvoltarea României este un model apropiat ca dezvoltare şi ca dimensiune de ţara noastră. Mă inspiră, de pildă, şi încerc să folosesc lucrurile bune din modul în care în ultimii ani Polonia, sub Donald Tusk, s-a dezvoltat, dar şi, privind un pic mai sus, la lucrurile foarte bune făcute în ultimii ani în Turcia. Cred că Polonia şi Turcia sînt ţările spre care orice guvern din România ar trebui să se uite în ceea ce priveşte politicile economice şi de dezvoltare. Polonia şi Turcia ar putea fi aliaţi naturali şi comparabili ai României, dar nu trebuie să fie în nici un caz o alternativă la parteneriatul cu SUA, ci mai degrabă trebuie să fim cu atît mai importanţi cu cît împreună, Polonia, România şi Turcia înseamnă mult mai mult decît fiecare ţară luată în parte. Pentru SUA, o asemenea alianţă din trei ţări poate fi într-adevăr mult mai semnificativă din punct de vedere strategic.“ (interviu în Q Magazine, 11 noiembrie 2013)

● Despre Marea Unire. „Ştiu că vă chem la un proiect naţional extrem de dificil, dar vreau să vă gîndiţi că în urmă cu aproape 100 de ani străbunicii noştri din Transilvania, din Basarabia, din Oltenia, din Moldova au trecut prin încercări mai mari decît noi. Au fost războaie, au fost sute de mii de vieţi pierdute, teritorii ocupate de străini şi totuşi ei au reuşit. Vreau să vă spun că noi împreună putem să îi facem mîndri de noi şi în 2018 să le arătăm că România, aceea pe care ei şi-au dorit-o, este o Românie mîndră şi o Românie unită. Vă chem pe toţi românii să fim demni de străbunii noştri şi să sărbătorim în 2018 Marea Unire a românilor! Ştiu că asta înseamnă – şi le spun tuturor românilor – să dărîmăm zidurile care au fost construite între noi, zidurile între cei din Ardeal şi cei din Moldova, între cei din Muntenia şi cei din Banat, între cei bogaţi şi cei săraci, între cei care lucrează la stat şi cei care lucrează în privat, între bătrîni şi tineri. S-au construit zece ani numai ziduri, veniţi alături de mine să dărîmăm aceste ziduri, veniţi să fim mîndri că sîntem români şi să facem din nou acea unire de care România are nevoie!

Azi, în faţa dumneavoastră, mă angajez să fiu primul, cel care dă exemplu de unire, cel care dă exemplu de toleranţă, cel care dă exemplu de compasiune, cel care dă exemplu de dialog. Cred că exemplul preşedintelui ţării este fundamental pentru ca noi toţi să putem să mergem în această direcţie. Vă promit că voi fi preşedintele tuturor românilor şi împreună cu dumneavoastră vom fi acea ţară puternică şi unită pe care ne-am dorit-o întotdeauna. Vă fac acest legămînt şi sînt convins că veţi fi alături de mine în marea bătălie pentru unirea României!“ (discurs la lansarea candidaturii pentru alegerile prezidenţiale, 20 septembrie 2014)