S-a dovedit de mult că universul e infinit și că totul e posibil, ceea ce înseamnă că probabilitatea ca viitorul meu să fie scris undeva în stele nu este tocmai mică. Sînt eu, o Balanță născută pe 3 octombrie, cică în aceeași zi cu vreo vedetă foarte cunoscută. Nu îmi pasă neapărat de detaliul ăsta tocmai pentru că sînt Balanță și sînt o nonconformistă, însă pentru că m-am născut atunci cînd m-am născut, am căutat pe Google și știu ce mare superstar s-a născut în aceeași zi cu mine, dar în continuare o să mă prefac că nu știu, tocmai pentru că sînt Balanță.

În horoscopul meu din 2015 scria că o să fie un an bun pentru iubire și că relațiile amoroase vor curge bine și că nu știu cine intra în casa nu știu cui, ceea ce favorizează starea mea emoțională. Mi-am imaginat, evident, ca orice Balanță visătoare și romantică, că mă voi îndrăgosti lulea. Mi-am dorit enorm ca în 2015 să mă iubească vreun poet sau un scriitor, ba nu, un fotograf sau un actor. În fine, cineva la fel de aerian ca Balanța din mine, cu care să port discuții profunde despre nimic. Pînă la începutul verii nu s-a adeverit nici o profeție, dar nu-i nimic, știam din cărți că vara se întîmplă toate iubirile alea mari. Am bătut țara în lung și în lat de m-au dat rudele dispărută, am întîlnit oameni grozavi, am fost la cele mai tari petreceri, dar iubirea mea nu era nicăieri. S-a nimerit prin iunie un francez cu ochi albaștri, cu care vorbeam o englezo-franceză mult prea stîlcită ca să înțeleg dacă discuția este despre cinema sau despre gastronomie. În fine, mi-am zis hotărîtă că se va întîmpla în toamnă, pentru că toamna e anotimpul meu preferat și pentru că atunci simt eu că se petrec minuni.

Mda, acum sîntem în 2016 și nu mai am un iubit din 2014, deci horoscopul meu m-a mințit. Uneori îmi imaginez cum ar fi să fiu dependentă de horoscop și mă trezesc în fiecare dimineață citind despre ziua ce va urma. Sau nu, mai rău, cum ar fi dacă m-aș întîlni cu băiatul acesta la care tot visez și el nu ar fi compatibil cu mine, conform horoscopului, și mie parcă mi-ar plăcea tare-tare de el, dar nu aș accepta ca lucrurile să evolueze pentru că în horoscopul meu zice că nu sîntem potriviți. În continuare mă confesez vouă, ca unor buni prieteni, deci nu mă judecați și nici nu mă luați în serios. Nu sînt în perioada cea mai plină de inspirație, o simt și o zice și horoscopul meu. Compatibilitatea există atunci cînd te ții de mînă cu cineva și ți se înmoaie picioarele și dintr-odată toți oamenii sînt buni și chiar nu îți mai pasă ce faci de revelion sau dacă vei mai avea loc să bagi mîna în buzunar de cît de mulți bani vor fi acolo. Te-ai gîndit cum ar fi dacă ai deschide ziarul și la secțiunea Vărsător ar scrie: „Visează mai mult!”, sau la Taur ar scrie: „Lumea e exact așa cum vrei tu să fie”?!

Acum, în 2016, m-am lepădat de obiceiul acesta prost al horoscopului, cu toate că încă îl mai aștept pe Făt-Frumos. Am știut mereu că nu îmi pasă dacă vreo planetă intră în casa altei planete sau dacă e retrogradă față de alta, termeni pe care oricum nu i-am înțeles niciodată. Poate că ar trebui ca cercetătorii britanici să scrie un tratat de psihologie despre relația omului cu horoscopul lui. În primul rînd, ne dăm seama de ceea ce ne este cel mai teamă, de dragoste, de carieră, de bani sau de sănătate,  pentru că la secțiunea aceea vom citi mereu de două ori. În al doilea rînd, horoscopul ne amintește cît de penibili și lași sîntem uneori. Astăzi sîntem mai mulți pe lume, deci mai singuri. Ne păcălim că dăm click, doar așa, la caterincă, însă de multe ori ne simțim ușurați citind că luna martie va aduce pace în familie sau succes în carieră. În ce mă privește, horoscop, spovedanie sau psiholog mi-e totuna. Oricum nu voi afla dacă Făt-Frumos vine sau nu.

Geo Barcan este elevă în clasa a XII-a la C.N. „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău.