Integritatea publică – frontiera următoare

Adrian BABOI-STROE
Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Integritatea publică – frontiera următoare jpeg

Acum 18 ani, cînd încercam, împreună cu cîțiva parteneri, să înființăm în România o asociație afiliată Transparency International, peisajul era unul descurajant. Deși corupția era pe buzele tutoror, termenul „corupție“ nu făcea încă parte din vocabularul oficial al legislației penale. Acest pas avea să fie făcut abia după un an, prin adoptarea unei legi speciale (Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție). Pînă atunci, mulți profesioniști ai dreptului erau de părere că discuția despre „corupție“ este un fel de fabulă moralizatoare, fără legătură cu spațiul normelor juridice. În orice caz, am avut nevoie de trei termene pentru a convinge instanța că subiectul corupției poate face obiectul activității unei organizații neguvernamentale. O altă dificultate a acelor timpuri era legată de înțelegerea noțiunii de „integritate“. De multe ori, cînd foloseam acest termen, unii parteneri de discuție îmi mărturiseau că primele sensuri care le veneau în minte erau cel de „integritate teritorială“ sau de „integritate fizică“. La sfîrșitul anilor ’90, expresia „integritate publică“, pe care încercam să o impunem în spațiul public, le suna multora straniu și artificial.

Evident, lucrurile s-au schimbat mult de atunci. Nu numai că termenul „corupție“ a devenit o noțiune tehnică a dreptului, dar avem de ani buni o strategie națională anticorupție care operează cu distincții importante, precum cea între prevenirea și combaterea corupției sau între combaterea prin mijloace penale și combaterea prin mijloace administrative. Nu cred că mai există funcționar sau demnitar în România care să nu fi auzit de integritate în exercitarea funcțiilor și demnităților publice sau de instituția numită Agenția Națională de Integritate, care face controlul declarațiilor de avere și de interese.

Anul trecut, la una din multele în­tîlniri organizate de Ministerul Justiției pentru dezbaterea publică a strategiei naționale anticorupție 2016-2020, Codru Vrabie, reprezentantul organizației Funky Citizens, a ridicat o întrebare interesantă: oare nu ar fi timpul să vorbim despre o „strategie națională pentru integritate publică“ în loc de „strategia națională anticorupție“? Deși sugestia nu a fost preluată în textul final al strategiei, ea deschide o discuție importantă, al cărei timp a sosit în sfîrșit. După mai bine de zece ani în care România a scris (și rescris) legi și a construit instituții menite să combată corupția prin mijloace penale (DNA) și administrative (ANI), sîntem în situația de a trage linie și a spune că avem un parcurs solid în domeniul combaterii corupției. În același timp, ne confruntăm cu o realitate dezolantă: în ciuda numeroaselor dosare penale finalizate de DNA cu condamnări definitive în instanțele de judecată, efectul de descurajare pare să fie unul neglijabil. Faptele de corupție și dosarele penale continuă să apară în sistemul public.

Este evident că ne e mult mai greu să găsim o formulă eficientă de prevenire a corupției. Într-un fel, e de înțeles: spre deosebire de acțiunile de combatere, care sînt concentrate în acțiunea a două instituții precis determinate (DNA și ANI), prevenția presupune acțiune administrativă, managerială, în cvasitotalitatea instituțiilor publice din România, fie ele primării, ministere sau Parlament.

Poate că e momentul să ne cenzurăm reflexul comod al schimbării legilor sau redefinirii instituțiilor și să ne obișnuim cu teme noi. Cum putem construi o cultură a integrității în instituțiile noastre publice? Cum le comunicăm liderilor acestora că societatea are așteptări de la ei în această direcție? Atmosfera publică a ultimelor două luni e departe de a ne da motive de optimism, dar aici nu e vorba nici de o cursă pe termen scurt, nici de o logică radicală de tipul „totul sau nimic“. Societatea se schimbă și standardele de integritate și transparență sînt o parte vizibilă și esențială a acestei schimbări. Marea încercare va fi ca aceste standarde să treacă pragul tuturor instituțiilor noastre publice, nu doar pe cel al birourilor unor procurori. 

Adrian Baboi-Stroe, fost secretar de stat în Ministerul Justiției (2016), este consultant politic.

Foto: Flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Reprezentanți ai PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale fac declarații de presă la finalul unei ședințe la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan explică de ce propunerea de premier a Coaliției este Ciolacu: „România are nevoie de stabilitate”
Liderul PNL, Ilie Bolojan, spune că cea mai mare pondere în Parlament o are PSD, iar acest partid a avut dreptul să își facă propunerile. „Dacă vrem ca în țara asta să existe o stabilitate trebuie să existe respect între parteneri”, spune acesta.
cafea turceasca istock jpg
Amestecul de condimente pe care indienii îl pun în cafea. Folosit de mii de ani are numeroase beneficii pentru sănătate
Nenumărați oameni din întreaga lume, inclusiv din țara noastră, își încep dimineața cu o cană de cafea alături de ei. Iar, dacă ne dorim ca aceasta să aibă un gust mai bun și să ne ofere un plus de energie chiar și mai puternic, atunci putem folosi acest amestec de condimente!
catuse infractor politie 3 jpeg
Un bărbat și-a ucis prietenul cu o toporișcă. Unde a ascuns cadavrul
Un bărbat de 62 de ani din Corabia, Olt, a fost ucis cu o toporișcă de un prieten, care i-a ascuns cadavrul într-o anexă după o ceartă provocată de alcool.
Alina Sorescu si Alexandru Ciucu prima aparitie in doi dupa zvonul ca divorteaza 1 jpg
Ce decizie au luat Alexandru Ciucu și Alina Sorescu. Designerul a dat din casă: „Copiii simt imediat dacă le ascunzi ceva”
Cu cine vor sta fetițele Alinei Sorescu și ale lui Alexandru Ciucu de sărbători?
radu dragusin foto facebook tottenham hotspur jpg
Pahar pahare vin alcool FOTO Shutterstock
Țara unde nu se consumă alcool în luna decembrie! Cum a devenit popular conceptul de „Crăciun alb”
Ne mai despart doar câteva zile de Crăciun, iar deja fiecare dintre noi ne gândim la produsele tradiționale pe care le vom pune pe masa de sărbători cu această ocazie. Însă, pe lângă sarmale și salată boeuf, nu trebuie să uităm că băuturile sunt la fel de importante.
Cozonac cu aluat oparit 696x392 jpg webp
Cozonacul cu aluat opărit. Jamila Cuisine: „Este baban și pufos, cea mai bună rețetă pe care am încercat-o până acum”
Cozonacul este vedeta sărbătorilor de iarnă, iar Jamila Cuisine propune o rețetă cu aluat opărit. Este un desert excepțional, care se desface în fâșii, este pufos, are multă umplutură, e foarte gustos și aromat, spune vloggerul culinar.
florin piersic si angela similea jpg
De ce Florin Piersic nu și-a părăsit soția pentru Angela Similea: „Nu am avut un..”
De ce Florin Piersic nu și-a părăsit soția pentru o artistă celebră din România?
irene ghica şi errol flyn foto profimedia
Prințesa româncă ce l-a cucerit pe Errol Flynn, faimosul star de la Hollywood. De ce nu a luat-o actorul de soție
Irene Ghica, prințesa cu cei mai frumoşi ochi albaştri din lume, a făcut furori în lumea mondenă în anii '50, după ce s-a logodit cu şarmantul Errol Flynn. Actorul, un playboy de la Hollywood, avea toate femeile frumoase la picioare, însă, a fost prins în mrejele adolescentei de 17 ani.