Destinul, între experiență și poveste

Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
Destinul, între experiență și poveste jpeg

Tema Dosarului acestui număr a fost provocată de vechiul nostru colaborator, profesorul Vintilă Mihăilescu. Ne știm de mult, dialogăm de cîte ori se ivește ocazia (și dacă nu se ivește o inventăm…), ceea ce nu înseamnă că sîntem intotdeauna de acord. Aș spune chiar că întruchipăm orientări diferite, opțiuni profesionale și socio-politice diferite, ceea ce însă funcționează ca un foarte eficient stimul pentru o comunicare vie. De la o vreme, o „întîmplare“ (semnificativă, ca toate întîmplările) ne-a adus mai aproape decît credeam. Vintilă Mihăilescu a fost pus la încercare de o experiență dificilă, pe care însă o traversează cu „armamentul“ lui obișnuit: nevoia de a înțelege, verva intelectuală și umorul. În acest context, a picat pe o temă care, pentru mine, e o fantomatică obsesie (respectiv, un mereu amînat proiect de carte) de cîțiva ani: tema destinului. Mi-a trimis un prim rezultat al reflecțiilor lui, i-am trimis și eu două-trei fragmente și ne-am dat seama că, deși așezați pe poziții distincte, tatonăm într-un „întuneric“ comun și în perspectiva unui orizont reciproc negociabil. Într-un anumit sens, ne-am trezit ilustrînd, prin coincidența preocupărilor noastre actuale, însăși tema… destinului. Oferim cititorilor, în cele ce urmează, rezultatul de etapă al convorbirilor noastre, cu riscul de a propune un „dosar“ mai puțin convențional. Nu o culegere de opinii multiple pe același subiect, ci un dialog între două căutări care se „întîmplă“ să fie simultane.

Traseul care ne unește pare a fi legat, deocamdată, de metafora „poveștii“. Destinul ca narațiune, ca scenariu în curs de alcătuire, ca „țesătură“ epică. Și – corelativ – „povestea“ ca posibilă soluție lămuritoare și consolatoare… Evident, nu avem „concluzii“ definitive. Nu ne trece prin cap că interogativitatea noastră va rezolva problema. Destinul e o configurație antinomică, greu de stăpînit: e, prin definiție, propriu, marcă a fiecărei persoane și totuși de o „autoritate“ transpersonală. E totodată aproape și departe, familiar și străin, evident și misterios, riguros determinant, dar de o ludică imprevizibilitate. Și chiar dacă nu avem instrumentarul necesar ca să înțelegem cum arată „ordinea“ vieții noastre, ce (sau cine?) îi determină parcursul, nu avem decît de cîștigat dacă zăbovim, cu o tenace curiozitate, asupra întrebării. Cît sîntem de „manipulați“, de „înregimentați“ destinal și cît sîntem de liberi? Cît sîntem de „programați“ și cît sîntem de responsabili? N-avem răspunsuri. Dar ne place să stăm de vorbă și, dacă n-aveți nimic împotrivă, să vă includem în căutarea noastră. ­

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Wedding Trends 2024   tendinte rochii de mireasa 2024   PR (13) jpg
Ce localitate din România scumpește divorțurile și căsătoriile. La anul vor fi taxe uriașe
Începând cu anul 2025, cuplurile care doresc să își unească destinele în afara Primăriei Râmnicu Vâlcea sau să divorțeze pe cale administrativă vor suporta costuri semnificativ mai mari.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Atrocitățile regimului Al Assad. Cel puțin 100.000 de cadavre, descoperite într-o groapă comună lângă Damasc: „Este cea mai prudentă estimare”
Şeful unei organizaţii de advocacy siriene cu sediul în SUA a declarat luni că o groapă comună din afara Damascului conţine corpurile a cel puţin 100.000 de persoane ucise de fostul regim al dictatorului Bashar al-Assad.
viscol jpg
17 judeţe, sub avertizare cod portocaliu de viscol. Care sunt zonele vizate
Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționări cod portocaliu și cod galben de viscol puternic, valabile pentru mai multe județe din țară. Zonele montane înalte din 17 judeţe se află și marţi sub Cod portocaliu de viscol puternic cu rafale de vânt ce ajung până la 120 km/h.
1 reflexoterapie palma jpg jpeg
Alcoolicii din sport, depistați cu un truc ieftin. Doctorii dau sentința după ce le verifică lungimea degetelor
Conform unui studiu, diferența dintre lungimea degetului inelar și cel arătător arată dacă o persoană are predispoziție spre alcoolism.
menopauza jpg
Planta medicinală care reduce simptomele menopauzei și îmbunătățește funcția cognitivă
Menopauza este o etapă naturală din viața oricărei femei, dar schimbările hormonale specifice acestei perioade pot aduce o serie de simptome neplăcute, cum ar fi bufeuri, transpirații nocturne, insomnie, schimbări de dispoziție sau probleme de memorie.
macese jpg
Remedii vitaminizante cu măceşe. Un remediu de ajutor mai ales în sezonul rece
Bogate în nutrienţi şi proprietăţi de combatere a afecţiunilor, măceşele au atras atenţia datorită rolului lor în sănătate.
informare de precipitatii si vant foto shutterstock
Cum e vremea marți, 16 decembrie: Temperaturi ridicate pentru această perioadă. Avertizări de viscol și polei
Termometrele vor arăta, marți, 16 decembrie, valori în creștere față de ziua precedentă, însă pe parcursul zilei sunt în vigoare trei avertizări Cod galben și Cod portocaliu, valabile pentru zonele de munte.
horoscop saptamana 30 august   5 septembrie webp
Cele 3 zodii care vor primi vești bune, în perioada 18 - 22 decembrie. Surpriză uriașă în contul bancar al acestor nativi
Perioada 18-22 decembrie vine cu energii astrale benefice, pregătind terenul pentru vești bune și oportunități neașteptate. Pentru trei zodii norocoase, aceste zile vor aduce schimbări semnificative, mai ales în plan financiar.
image png
Atrage bogăția și abundența în Noul An, în viața ta, cu un ritual simplu de spălare a mâinilor
Anul Nou reprezintă un moment de resetare, o oportunitate de a ne curăța nu doar fizic, ci și energetic, pregătindu-ne să primim tot ce este mai bun.