După sezoane întregi în care denimul a încercat să-şi facă reapariţia pe podiumurile din New York, Milano şi Paris, şi cînd ne gîndeam că nu va reveni în curînd în tendinţe, surpriză! În sezonul acesta denimul capătă noi valenţe, noi forme şi noi accente şi devine preferatul designerilor, tocmai datorită versatilităţii sale. De la clasicii jeanşi din denim, la rochii şi costume bărbăteşti, pînă la piese peticite, brodate sau cu aspect uzat, orice ai alege, vei vedea cît este de simplu să asortezi ţesătura vedetă a sezonului la orice piesă pe care o deţine deja garderoba oricărei femei.

O declaraţie de stil extrem de puternică, denimul domină colecţiile multor branduri renumite – Jill Stuart, Ermanno Scervino, Balmain, Ashish şi Rebecca Taylor – şi subliniază încă o dată rolul important pe care îl are. Acum, mai mult ca niciodată, este folosit de la cele mai simple pînă la cele mai sofisticate şi extravagante combinaţii.

Dar cum a ajuns denimul în high fashion? Simplu! Street style-ul a avut foarte mult de-a face cu această tendinţă, iar adidaşii cu care altădată mergeam la sală şi care acum au ajuns în colecţiile couture sînt o altă dovadă vie a rolului pe care îl are street style-ul în tendinţele fiecărui sezon. Şi dacă cei care iubesc moda mai mult decît orice pe lume poartă denim, cum să nu exploatezi acest material fantastic şi cum să nu-l reinterpretezi în mii de forme şi combinaţii?!

Nu este greu ca o femeie să devină ea însăşi o piesă-manifest. Fie că alegi o pereche de boyfriend jeans brodată cu paiete sau pietre, o pereche oversized cu talie înaltă sau una de inspiraţie grunge, precum cele din colecţia DKNY, trebuie să fii sigură că vei echilibra silueta printr-o pereche de sandale cu toc înalt şi un top minimalist. Dacă deţii o doză de curaj şi vrei cu adevărat un look über-cool, trebuie să-ţi aşezi pe umeri o jachetă din piele, brodată cu pietre sau o geacă din denim imprimată cu grafisme ori citate.

Pare prea îndrăzneţ pentru tine? Să încercăm ceva mai simplu.

Salopete? Sarafane? Ei bine, da! La fel de populare ca jeanşii peticiţi din colecţia Junya Watanabe, le poţi purta oriunde, atîta timp cît liniile sînt precis trasate, fine şi elegante. Salopeta poate trece uşor de la forma casual purtată cu topuri minuscule, pantofi sport sau hanorace din neopren, la o exprimare mult mai elegantă, dacă este accesorizată corect cu o centură metalică sau cu o pereche de cercei masivi. Ca să nu mai spunem că salopeta o poţi purta doar cu o cămaşă şi un sacou. Destul de versatil denim-ul, nu-i aşa? Cum să nu-l adori!?

În ciuda părerilor unor cîrcotaşi din domeniul modei, am putea spune că un must-wear au devenit chiar ţinutele formate din două sau trei piese din denim, şi asta nu face decît să ne bucure şi să ne hrănească creativitatea, avînd la îndemînă infinite posibilităţi. Dacă în urmă cu ceva timp eram hotărîţi să spunem adio acestei ţesături (după ce am văzut în 2001 cel mai popular cuplu, Britney Spears şi Justin Timberlake, purtînd la America Music Awards două dintre cele mai neinspirate ţinute din ultimii 20 de ani), astăzi, datorită bloggerilor şi modei străzii, prindem din nou curaj şi restilizăm vechile perechi de jeanşi demult uitate pe rafturi sau, pur şi simplu, adoptăm ţinute rock-chic inspirate din colecţiile 2014.

Dacă vrei să mergi la sigur şi să alegi the easy way, nu-ţi rămîne decît să porţi un top din denim. Fie că este o bustieră, o cămaşă clasică cu mîneci lungi, un top ultraminimalist sau o bluză din mătase cu imprimeuri care imită denimul, look-ul va fi unul memorabil. Odată ce alegi o astfel de piesă, pariezi pe succesul pe care îl va aduce simplitatea ţinutei. O fustă midi asimetrică, cu talie înaltă şi o pereche de bascheţi din piele semnaţi Cinzia Araia vor duce ţinuta într-o zonă de confort, dar vor evidenţia, totodată, şi accentele feminine ale celor două piese.

Creat pentru a oferi confort, indiferent că este în top 5 tendinţe ale sezonului sau nu, ne lovim inevitabil de el în fiecare zi. Prezent în dulapul oricărei femei, denim-ul a fost întotdeauna folosit în realizarea prea cunoscuţilor jeanşi. Însă o veşnică întrebare ne apasă. Care sînt cei mai potriviţi jeanşi pentru silueta mea şi cum ar trebui să-i port? Răspunsul variază în funcţie de preferinţele personale, de stil şi, de cele mai multe ori, de starea de spirit cu care ne trezim dimineaţa.

Sezonul acesta ai voie să porţi cam orice model de jeans vrei. Fie că sînt mulaţi, largi, drepţi sau evazaţi, important este să-ţi vină bine. Şi aici intervine chestiunea conformaţiei. Odată cu vîrsta şi cu modificarea siluetei, trebuie să te orientezi către modele care te pun în valoare. Mai puţini jeanşi cu talie joasă şi mai mulţi cu talie înaltă – alegerea perechii potrivite e un joc al proporţiilor. Nu numai că îţi va lungi talia, dar, deşi sună ca din gura bunicii, nu te va mai durea spatele iarna.

Cu o istorie de peste 500 de ani, jeanşii nu vor fi passé niciodată, dacă ştii să-i porţi şi să-i reinventezi în ţinutele tale. Sezonul acesta n-ar fi rău să dai mai multe credite regelui tendinţelor, denim-ul. 

Diana Enciu şi Alina Tanasă sînt consultante fashion şi pot fi găsite la www.fabulousmuses.net.

Foto: Vlad Eftenie