Cum ne cucerește China comunistă

Sabina FATI
Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Cum ne cucerește China comunistă jpeg

Sfîrșitul istoriei nu a mai avut loc, iar Războiul Rece continuă într-o nouă dimensiune: America și China comunistă se află nu doar în competiție pentru întîietatea tehnologică, ci și pentru diferite sfere de influență, altele decît cele din zona Pacificului de Sud. Vaccinul împotriva COVID-19 și infirmațiile despre răspîndirea epidemiei fac parte, de asemenea, din confruntare. Noul coronavirus ar merita, poate, să rămînă în istorie drept virusul chinezesc, fiindcă boala nu ar fi omorît atît de mulți oameni și nu s-ar fi răspîndit atît mult dacă oficialii de la Beijing n-ar fi ascuns luni de zile informațiile despre violența acestei boli.

Secretele de acest fel sînt sacrosancte în regimurile comuniste, care nu acceptă să-și asume responsabilitatea pentru lucrurile grave care se întîmplă în țările lor, dar îi afectează și pe ceilalți. Această față a comunismului pare să fie acceptată fără rezerve și fără sancțiuni de marile cancelarii occidentale, care încă nu înțeleg că lucrurile pot fi mult mai grave decît par la prima vedere, fiindcă Beijingul își extinde influența încet și sigur, nu numai în Africa și Asia Centrală, ci și în Australia, Europa, America. China se impune prin investiții economice masive, prin vestitele școli Confucius finanțate de guvernul chinez, care au ajuns și în România, prin social media, prin miile de burse oferite anual de către marile universități chineze, care în acest fel asigură răspîndirea culturii mandarine, dar în același timp creează și o rețea de zeci de mii de agenți de influență chinezi răspîndiți în toată lumea.

Comunismul s-a întărit în China și pare să se ivească și în democrațiile liberale cele mai stabile, care nu înțeleg că instaurarea cenzurii de orice fel este primul pas spre dictatură. În China, sistemul a fost zguduit serios mai întîi în 1986, apoi în primăvara anului 1989, cînd Beijingul a fost ocupat temporar de zeci de mii de studenți care cereau să se pună capăt corupției și să se instaureze democrația. Manifestațiile au fost reprimate sîngeros în iunie ’89 și, de atunci, nimic nu a mai pus cu adevărat sub semnul întrebării legitimitatea Partidului Comunist Chinez.

Numărul scriitorilor și opozanților chinezi aflați în închisori nu este cunoscut și nu se cunoaște nici numărul uigurilor și tibetanilor închiși, torturați și omorîți. Genocidul cultural și demografic împotriva lor este ascuns. Recent, însă, Jamestown Foundation a publicat un raport despre lagărele de concentrare din Xinjiang, regiunea din estul Chinei unde femeile uigure sînt silite la avorturi, sînt sterilizate brutal sau li se implantează dispozitive intrauterine în așa fel încît viața lor sexuală să poată fi controlată. Am întîlnit la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, femei curajoase care vorbesc despre pruncucideri și care, după ce și-au pierdut copilul, nu mai pun preț pe propria lor viață. Pentru ele și pentru uigurii musulmani, în general, Xinjiang este Turkestanul de Est, pe care l-ar vrea liber. Beijingul, care s-a confruntat în această zonă cu sute de revolte după 1990, încearcă să schimbe echilibrul etnic prin reducerea numărului de uiguri și prin încurajarea chinezilor Han să se mute aici, în schimbul unor sume de bani, la care uigurii nici nu visează.

Partidul Comunist Chinez are planuri clare pentru scriitorii și artiștii care nu-și văd de treabă, pentru militanții uiguri sau tibetani, dar și pentru statele interesate să susțină drepturile omului în China.

Financial Times a descris recent activitatea diplomatică de coerciție pe care o folosește Beijingul, pornind de la decizia Chinei de a interzice carnea de porc importată din Germania cu două zile înainte de discuția programată între președintele Xi Jinping și cancelara Angela Merkel. Pretextul a fost moartea unui mistreț din Germania din cauza febrei porcine africane, o boală care în China este deja foarte răspîndită. Scopul Beijingului a fost însă să avertizeze Berlinul că nu e cazul să se alăture campaniei Statelor Unite de izolare a Chinei, plus obiectivul diplomației chineze de a opri criticile referitoare la violarea drepturilor omului în China.

Există, de fapt, o listă lungă de astfel de sancțiuni economice impuse de Beijing, în spatele cărora se află scopuri politice. Oricare din cele circa 100 de țări, despre care China susține că le este cel mai mare partener comercial, poate avea probleme economice dacă i-ar trece prin cap să se amestece în vreun fel în chestiuni legate de drepturile omului. Un succes aproape imediat l-a avut Beijingul cu Norvegia, după ce a blocat importul de somon în 2010, cînd Premiul Nobel pentru Pace, care se dă la Oslo, a fost decernat disidentului Liu Xiaobo, care a murit între timp în închisoare. După cîțiva ani în care a suportat pedeapsa, Norvegia a învățat lecția și a trecut treptat de partea Chinei, inclusiv cu promisiunea că înalții oficiali de la Oslo nu vor accepta vreo întîlnire cu liderul în exil al tibetanilor, Dalai Lama.

Un exemplu mai recent este cel al Australiei, după ce această țară a cerut o anchetă independentă privind originile și gestionarea inițială a pandemiei de coronavirus. În decurs de cîteva săptămîni, Beijingul a interzis importurile de vită din cauza unor probleme de etichetare, a respins orzul australian, a criticat vinurile importate din Australia și i-a avertizat pe chinezi să nu călătorească în această țară.

Cenzura, controlul, coerciția, minciuna, diplomația cu două fețe sînt doar cîteva instrumente pe care China comunistă le folosește cu succes și împotriva lumii libere.

Sabina Fati este jurnalistă.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.