Cazul Milli Vanilli

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
Cazul Milli Vanilli jpeg

Grupul Milli Vanilli a fost un duo germano-francez de R&B din München. Fondat de Frank Farian în 1988, era format din Fab Morvan și Rob Pilatus. Albumul lor de debut, All or Nothing in Europe, cunoscut în Statele Unite drept Girl You Know It’s True, a obținut instantaneu un enorm succes internațional, aducîndu-le și un premiu Grammy pentru cei mai buni artiști, transformîndu-i, aproape peste noapte, într-una dintre cele mai populare formații de muzică pop din lume, cu milioane de discuri vîndute. Cu toate acestea, succesul lor s-a frînt brusc, urît, cu sute de mii de fani arzîndu-le discurile în stradă. Ce s-a întîmplat?

Cei doi membri ai formației, Rob și Fabrice, s-au întîlnit la un curs de dans într-un club din München. „Ne-am înțeles din prima” – a declarat Rob ulterior. „Aveam aceleași gusturi muzicale, veneam amîndoi din orașe care ne înlesniseră accesul la același gen de cultură.” Rob era german, crescut în München, iar Fabrice venea din Paris.

Au început să lucreze împreună, inițial să cînte ca backing vocals, apoi au înregistrat chiar un album la un studio modest din München. Voiau să devină celebri, dar se luptau cu sărăcia.

În acea perioadă, producătorul de muzică Frank Farian a aflat de cei doi și i-a invitat la studioul său pentru o asculta un cîntec demo – cîntecul era exact single-ul cu care au debutat și care avea să-i transforme în vedete: „Girl You Know It’s True”. Producătorul i-a întrebat dacă le place și dacă s-ar vedea în stare să-l „interpreteze” pe scenă. Cei doi s-au entuziasmat imediat, spunînd că da, pot să-l cînte, chiar în clipa aceea. Însă Farian a dat din cap, le-a zîmbit și le-a spus că nu e nevoie să-l cînte, doar să se prefacă, căci el trebuie să-l lanseze într-o săptămînă și avea nevoie de niște „chipuri  drăguțe”. În schimb, le-a promis că-i va face milionari. Cei doi au acceptat pactul cu diavolul.

Albumul a avut un succes enorm. Cei doi au devenit, într-adevăr, milionari peste noapte, însă, la primul interviu pe care l-au acordat postului MTV, au apărut primele semne de întrebare dacă ei sînt cu adevărat cei care cîntă. Motivul: engleza lor lăsa de dorit. Al doilea incident major s-a petrecut în timpul unui concert susținut în Anglia, cînd discul cu vocile reale s-a defectat, lăsîndu-i pe cei doi expuși pe scenă. Cîteva luni mai tîrziu, unul dintre cîntăreții reali, Charles Shaw, a făcut publică întreaga poveste. În urma scandalului care a izbucnit, producătorul Frank Farian s-a dezis de cei doi, concediindu-i. De aici pînă la un dezastru, adîncit cu procese peste procese, nu a mai fost decît un pas. Chiar dacă ulterior li s-au mai acordat cîteva șanse, siajul scandalului, urgia dezlănțuită a fanilor, depresiile care au urmat, toate le-au frînt cariera. Și nu numai. Pe 2 aprile 1998, Rob Pilatus a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Frankfurt. Cauza: o supradoză de droguri.

Foto: Milli Vanilli și Michael Greene, președintele Grammy, 1990 (wikimedia commons)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

A treia săptămână a cercetărilor  în situl arheologic de la Glina-Bălăceanca (© Muzeul Municipiului București)
Ziua porților deschise la situl arheologic de la Glina-Bălăceanca
Muzeul Municipiului București organizează joi, 17 iulie 2025, între orele 10.00-12.00, Ziua Porților Deschise pe situl arheologic de la Glina-Bălăceanca.
carti pentru plaja, foto shutterstock jpg
Top cinci cărți perfecte pentru plajă în 2025. Ce titluri să pui în bagaj pentru escapada ta la soare
Vara este momentul perfect pentru clipe de liniște pe plajă, iar o lectură captivantă poate transforma timpul petrecut la soare într-o adevărată călătorie pentru minte și suflet. De aceea, îți recomandăm cinci titluri excelente, ideale pentru relaxare în zilele toride!
Ministrul ucrainean al economiei Iulia Sviridenko   Facebook jpg
Zelenski anunță schimbarea premierului și o remaniere guvernamentală profundă. O femeie propusă pentru șefia Executivului
Președintele Volodimir Zelenski a numit-o pe prim-viceprim-ministrul Iulia Sviridenko ca viitor prim-ministru al Ucrainei, a declarat el pe 14 iulie, lansând o remaniere guvernamentală.
518322237 1386778329678525 279137979144819124 n jpg
Dan Negru, dezvăluiri despre mormântul uitat al unui celebru muzician român. Motivul tulburător pentru care nu apare pe harta turistică: „Poate e momentul să se întoarcă acasă”
De Ziua Franței, realizatorul TV Dan Negru a atras atenția asupra unui detaliu tulburător: marele compozitor român George Enescu este înmormântat la celebrul cimitir Père-Lachaise din Paris, însă mormântul său nu apare pe harta turistică oficială.
Motiune de cenzura guvernul Bolojan  Foto Inquam Photos  George Calin (7) jpg
Grindeanu, la dezbaterea moțiunii AUR: „PSD nu va fi niciodată parte dintr-un scenariu iresponsabil”
Președintele interimar al social-democraților, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 14 iulie, în Parlament, că AUR nu vrea ca Guvernul Bolojan să pice, ci doar folosește „cinic” acest exercițiu politic, dar a subliniat că „PSD nu poate să înghită pe nemestecate” măsurile Executivului.
rachete AGM 158 JASSM FOTO:X
Trump ia în calcul să trimită rachete de croazieră JASSM în Ucraina. Armata ucraineană ar putea lovi și Moscova cu ele
Președinte american Donald Trump analizează posibilitatea includerii rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune JASSM-ER într-un viitor pachet de asistență militară pentru Ucraina, potrivit unei surse citate de Military Watch Magazine.
A XV-a ediție a festivalului DacFest - „Sub semnul lupului”
A XV-a ediție a festivalului DacFest - „Sub semnul lupului”
Asociaţia Terra Dacica Aeterna organizează cel mai mare festival din ţară pe perioada antică: DacFest - „Sub semnul lupului”, ediţia a XV-a, care are loc între 17 şi 20 iulie 2025, la Măgura Uroiului, lângă Simeria.
Volodimir Zelenski Keith Kellogg FOTO EPA EFE jpg
Zelenski s-a întâlnit cu trimisul special al SUA la Kiev: „Moscova nu se va opri decât dacă va fi oprită prin forță”
Trimisul special Keith Kellogg s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, luni, la Kiev, la câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat noi livrări de sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru Ucraina, într-o posibilă schimbare majoră a politicii SUA în raport cu războiul.
mirela calugareanu foto inquam photos octav ganea
Funcția de președinte al Curții de Conturi a fost vacantată. Cine este Mirela Călugăreanu, desemnată şef interimar
Funcția de președinte al Curții de Conturi a devenit vacantă după demisia lui Mihai Busuioc, iar Mirela Călugăreanu a preluat interimar atribuțiile acestuia, până la numirea unui nou șef al instituției.